Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Suicidal Tendencies

In de lente van dit jaar bracht Suicidal Tendencies het door college Menno hogelijk gewaardeerde album '13' uit, en kort daarna spraken we met Mike Muir over de nieuwe plaat alsmede andere zaken. Uiteraard startte de band na het uitkomen van '13' met een tournee, welke hen op 14 juli jongstleden naar Nederland bracht waar Suicidal Tendencies een optreden zou verzorgen op het Leidse Werfpop. Helaas waren door verschillende oorzaken (werk, vakantie, andere festivals) geen Lords aanwezig, maar wel de mensen van Monster Energy. Zij spraken na afloop van de show met icoon Mike Muir, die maar al te graag zijn levensfilosofie met anderen deelt.

Door: Horst | Archiveer onder speed / thrash metal

Hoe voelt het om nieuw materiaal te hebben uitgebracht na dertien jaar?
Het voelt goed. We hebben meer dan tweehonderd tracks opgenomen en konden eindelijk een nieuwe plaat uitbrengen. Nu hebben we de kans om het nieuwe materiaal live te spelen en dat is heel erg bespannend. Ik bedoel, we houden van muziek en vooral van het live spelen. Het is grappig, want toen we voor het eerst begonnen met spelen hadden we geen publiek. En nu hebben we publiek, maar koopt bijna niemand meer een plaat. Het is daarom nu juist heel relaxed om er gewoon op uit te gaan, om te doen wat wij het liefste willen doen en ons niet meer zorgen te hoeven te maken over marketing-dingen.

Jullie hebben de plaat zelf uitgebracht.
Niemand kan het beter doen dan wijzelf. Als je iets gedaan wil hebben, is er ook vaak niemand anders om het te doen. Toch willen sommige mensen vaak niet de controle hebben, omdat ze dan iemand anders de schuld kunnen geven wanneer het misgaat. Ik wil niemand anders de schuld kunnen geven en ik wil niemand anders achter het stuur laten. Ik wil zelf de bus en de reis van het leven berijden.

Denk je dat het nuttig is om hulp te krijgen van een label?
Ik denk dat je helemaal niets nodig hebt. Ik denk dat er een verschil is tussen het niet kúnnen krijgen van een platencontract en ervoor kiezen om alles zelf te doen. Mensen zullen niet altijd begrijpen wat je doet, maar zolang wíj begrijpen wat wij doen is het prima. Door alles zelf te doen, snijd je een aantal levels van verwarring weg en kom je veel dichter bij wat je doet en de liefde daarvoor. Het geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om op een gratis festival als dit te spelen, want we houden ervan om dit soort dingen te doen. Het vermindert de afstand en brengt ons dichter bij de mensen. Zij zien dat en ze waarderen het. Bijvoorbeeld, het grootste gedeelte van de mensen hier wisten niet wie wij waren en hadden nog nooit van ons gehoord. Maar je ziet de jongeren kijken van: “Dit is eigenlijk best wel heel tof!”. Wij redden hun van een leven vol saaie muziek.

band image

(Pic by James van der Ende)

Je ziet veel jongeren fanatiek de Suicidal bandana's en t-shirts dragen.
Nou, de attitude van deze kinderen doet ons een beetje aan Venice denken. Daar representeren alle jongeren de Suicidal – leefstijl. We hebben een surf/skate/action cultuur, en die cultuur alsmede de bijbehorende attitude wordt overgedragen. Het draait niet om de oude punkrock houding van 'doe precies het tegenovergestelde als de rest en irriteer mensen', maar het gaat juist om het doen wat je voelt. Als je iets voelt, moet je dat niet ontkennen.

Is dat het geheim van jullie oneindige energie en motivatie om nog steeds shows te spelen?
Voor ons is het een manier van leven. Als je naar een winkel gaat, heb je daar een verkoper en heeft hij een pak aan. Waar je ook gaat, overal presenteren mensen zich op de manier waarop ze denken dat ze een indruk zullen achterlaten. Het is allemaal voor de reactie die ze uiteindelijk willen krijgen. In ons geval kunnen mensen zeggen dat ze niet zoals ons zijn, maar als je de uiterlijke vertoning afbreekt en bij het innerlijk komt draait het allemaal om emotie en gevoel. En dat zijn dingen die iedereen heeft. Mensen mogen je niet altijd begrijpen, en waarom ik bijvoorbeeld nog steeds rondjes ren op een podium, maar ze weten dat we iets doen omdat wij erin geloven en wij iets voelen. En dat is waar muziek en leven in het algemeen over moeten gaan. Het gaat niet om het volgen van een bepaalde stroming, het aantrekken van een pak met das en het proberen te passen bij een bepaalde meute. Het gaat om het doen waarin je gelooft en of mensen dat begrijpen of niet: het maakt niet uit. Zolang jijzelf het maar begrijpt. We willen mensen gemotiveerd, enthousiast en gepassioneerd maken om hetgeen dat ze doen.

Op albumopener 'Shake It Out'' wordt volop geroepen: 'Suicidal's Back'. Op welke vorm of manier is Suicidal terug?
We hebben in 1994 een plaat uitgebracht, 'Suicidal Tendencies For Life', en dachten dat dit onze laatste plaat zou gaan worden. Maar het bleek dat Suicidal Tendencies een levensstijl voor ons was en dat we onze kinderen ook op die manier grootbrachten. Suicidal blijft in leven. We zijn letterlijk en figuurlijk terug. Het is niet alleen met deze plaat, maar ook vanwege de 'haantje de voorste willen zijn'-houding. Het is een soort vertrouwen die je hebt vlak voor een gevecht. Als iemand die ultieme gameface op heeft en jij zegt: “Wacht maar tot we het in de boksring verder zetten”.

Er wordt gezegd dat '13' de eerste van drie albums is die ST al heeft opgenomen in 2011. Wat kunnen we allemaal nog meer verwachten van jullie?
We hebben een paar wendingen en een paar verrassingen. Hopelijk wordt het zo goed als wij denken dat het is. Het zal flink anders zijn dan wat mensen van ons zullen verwachten. Tijdens het opnameproces categoriseren wij de tracks ook niet, maar vragen onszelf eigenlijk alleen af: “Vinden wij het goed? Voelen wij het?”. Uiteindelijk zullen mensen naar stijl luisteren. Heeft het stijl? Bands proberen vaak iets te doen wat ze niet voelen, en gewoon ad random verschillende stijlen door elkaar heen te mixen. Dat moet je niet doen. Wij mengen veel verschillende muziek en muziekstijlen, maar wij gooien niets zomaar erin. Wat wij doen mengt goed met elkaar, omdat er een gedachtegang achter zit. Dit is Suicidal Tendencies en dit is wie wij zijn, en uiteindelijk: wat je proeft, proeft goed.

<< vorige volgende >>