Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Pestis

Tot voor kort was Pestis een voor mij goed bewaard geheim uit de Nederlandse black metal scene, ook al bestaat dit project al sinds 1998. Gelukkig is hier met de komst van hun debuut album 'Yersinia Pestis' verandering in gekomen. Wat de heren Nocturnasz en Furor op dit album laten horen is black metal van het betere soort, en dus ging ik eens aan Nocturnasz navragen waarom Pestis nu pas van zich doet spreken.

Door: Tormentor Erich | Archiveer onder black metal

Hallo Nocturnasz. Jullie zijn met Pestis in 1998 begonnen als side project van Warlust. Maar voordat we hier over verder gaan, wie of wat was Warlust?
Warlust was tussen 1998 en 2001 in de Nederlandse black metal scene redelijk bekend. We speelden echt extreme metal, noem het maar een mix van black, death en thrash met veel blast beats erin. Na deze periode merkten we echter dat onze interesse in het alleen maar snel spelen begon te minderen en het project Tumor kreeg steeds meer onze aandacht. Uiteindelijk zijn Furor en ik toen met Warlust gestopt om ons compleet op Tumor te focussen.

Eenmaal met Tumor bezig veranderden jullie de naam als snel in Pestis. Waarom?
We hadden het niet meer zo op de oorlog thematiek die we bij Warlust hadden en we zijn ook niet Satanistisch. We gingen dus op zoek naar iets anders, en nadat we artikelen hadden gelezen over de pest vonden we dit wel geschikt om over te schrijven. En om deze thematiek nog beter tot uiting te kunnen brengen hebben we de band naam veranderd.

Wat dat betreft past de oud Nederlandse tekst van 'Swarte Teykens' prima in het geheel. Hoe kwamen jullie op dit idee?
We kwamen deze tekst tegen toen we in de bibliotheek op zoek waren naar info. Hij stond in een boek, ik weet niet meer precies welk boek het was, maar hij dekte de lading volledig. We hebben deze tekst dan ook zo overgenomen. Eerst wilden we hem misschien nog bewerken, maar dat was helemaal niet nodig, want hij beschrijft perfect wat je krijgt als je de pest hebt.

Het 'Yersinia Pestis' album hebben jullie uiteindelijk in 2008 opgenomen. Dat is tien jaar na het begin van het project. Dat is wel een hele tijd, nietwaar?
Tja, ik weet het. Toen we stopten met Warlust hadden we uit de Tumor tijd alleen de song 'Swarte Teykens' klaar. Maar met het beëindigen van Warlust hadden we tevens ook geen oefenruimte meer. We hebben toen een hele poos niets gedaan. Later begonnen we weer, maar als we niet tevreden waren over een track werd deze weggegooid, en ook dat zorgde wel voor vertraging. Daarbij moet ik vertellen dat we het album gescheiden hebben opgenomen. We gebruikten hiervoor van die speciale programma's. Toen ik bijvoorbeeld klaar was met de drums had Furor weer weinig tijd voor zijn gitaren omdat hij en met zijn werk en nog een studie erbij erg druk was. 'Yersinia Pestis' is dus echt stukje bij stukje opgenomen. Het mixen is een soort gelijk verhaal geweest. Tevens duurde de verzorging van het artwork een tijdje. Dit is gedaan door mijn vriendin, maar ook die was ondertussen druk met school. [/b]

band image


En vervolgens duurde het nog eens vier jaar voordat 'Yersinia Pestis' werd uitgebracht door Regimental Records.
En ook hier kwam er weer van alles bij kijken. We kenden de eigenaar van het label al uit onze Warlust tijd en hij wilde Pestis graag uitbrengen. Maar hij had in deze periode persoonlijke problemen waardoor alles vertraagde. We zijn echter goed bevriend met hem, we hebben elkaar ook al eens opgezocht en omdat het een eenmans label is dat ook nog eens behoorlijk underground is kunnen dingen wel eens langer duren dan bij een groot label. Maar goed, uiteindelijk is het album dan toch uit.

Dat klopt. En de vraag die journalisten dan altijd stellen is: Hoe tevreden ben je er zelf mee?
Ach weet je, achteraf kunnen dingen altijd beter. Het had van mij wel iets strakker gemogen en ik vind ook dat mijn zang nog iets te variabel klinkt. Maar goed, dit was de eerste keer dat ik de vocalen deed, en als je bekijkt hoe lang alles heeft geduurd, dan ben ik toch echt tevreden hoor. Bovendien is een album altijd een moment opname.

Tot nu toe is er over jullie nog maar weinig info te vinden op het internet. Doen jullie dit bewust?
Nee hoor, maar omdat Furor en ik Pestis tot 2011 eigenlijk alleen maar als een project zagen en we ook geen optredens wilden doen hebben we niet veel aan publiciteit gedaan. Door het tijdelijk toetreden van twee extra bandleden zijn we vorig jaar pas begonnen met het schrijven van een biografie. Eigenlijk kun je Pestis pas sinds vorig jaar een echte band noemen, maar helaas zijn we op dit moment maar met z'n drieën. Hierdoor wordt live spelen weer extra lastig. We hebben een nieuwe zanger die op dit moment ook de bas partijen leert, maar we zouden toch echt graag met vier personen op het podium willen staan.

Doe maar een oproep zou ik zeggen.
Nou, mochten er onder de lezers bassisten zijn die eens per week in Apeldoorn kunnen repeteren, die onze muziek echt gaaf vinden en die inzet hebben, laat het ons weten!

Wat bedoel je met “die onze muziek echt gaaf vinden” precies?
Wij spelen niet alleen maar snelle black metal. Dat gaat op den duur vervelen en er zullen altijd andere bands komen die nog sneller zullen zijn. Ik luister bijvoorbeeld naar Behemoth, oude Morbid Angel, Emperor maar ook naar oude thrash metal. Wij willen graag dat de luisteraar de song structuur kan volgen en wij combineren daarom diverse stijlen in onze muziek. Dit moet de potentiële bassist van ons natuurlijk wel aanspreken, anders heeft het geen zin.

En hoe gaat de toekomst er verder nog uitzien?
Met z'n drieën zijn we volop nieuwe songs aan het schrijven. We hebben er al een stuk of acht klaar, dus hopelijk zal een tweede album sneller volgen, he he. Live spelen zit er voorlopig niet in, maar wie weet kunnen we wel met een nieuwe bassist tegen het einde van dit jaar alsnog de planken op.

Tot slot: heb je enig idee hoeveel bands er zijn met de naam Pestis?
Ja dat zijn er wel een aantal. Maar ik heb dat eens nagekeken, en wij waren de eerste. Bovendien gaat onze hele thematiek over de pest, en dus vind ik eigenlijk dat wij gewoon het meeste recht hebben op deze naam.

Okay Nocturnasz. Ik ben door mijn vragen heen. Ik wens jullie veel succes met 'Yersinia Pestis' en de zoektocht naar een nieuwe bassist en laten we hopen dat het tweede album er inderdaad iets sneller zal zijn dan deze eersteling.
We doen ons best! Bedankt voor het interview en de support en we hopen echt dat we ons nog eens live kunnen presenteren aan de lezers!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>