Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Mangrove

Nederland heeft in Mangrove een prog rock band van formaat in huis. Een band die overkomt als een groep muzikanten die er met elkaar voor wil gaan maar in eerste instantie vooral mooie muziek wil maken. Dat hoor je en sinds kort is dat ook te zien op de live DVD 'Beyond Reality'. Hoog tijd dat Lords of Metal een bandlid voor het voetlicht haalt en het is toetsenist Chris Jonker die de bovenstaande woorden toelicht…

Door: Winston | Archiveer onder prog / sympho metal

Mangrove komt op mij over als een groep fanatieke muzikanten die er met elkaar veel voor over hebben om goede muziek te kunnen maken en het ook op die manier te presenteren, klopt dat?
Mooi dat het zo op je overkomt. Het is inderdaad zo dat we een groep van gedreven mensen bij elkaar hebben. Dit betreft niet alleen de bandleden zelf, maar ook de mensen eromheen die meestal op vrijwillige basis de band enorm goed ondersteunen. Dan gaat het niet alleen over licht en geluid maar ook over feedback op de creatieve prestaties van de band, de presentatie op het podium etc. Het is altijd het totaalplaatje waar we het maximale uit willen halen: de kwaliteit van de muziek zelf, de aankleding en presentatie van de live show, het artwork van de cd's en dvd's.

Hoe is het ooit begonnen en was er een ultiem voorbeeld voor jullie?
De band is opgericht door de Roland en ex-drummer Joost Hagemeijer. De band bestaat dit jaar alweer tein jaar. Dit gaan we vieren met een speciale '10th anniversary show' in Gigant in Apeldoorn. Inmiddels hebben we sinds 2010 een nieuwe drummer in de persoon van Remco Engels. De link met Remco is ontstaan door het feit dat Roland tevens de zanger is van Genesis Project. Daarin speelt Remco de drums. We waren onder de indruk van z'n kunnen en hebben 'm gevraagd voor Mangrove. Het antwoord was gelukkig een volmondig 'ja!'. Een fantastische aanwinst voor de band die zorgt voor nieuwe en frisse muzikale invalshoeken. Er is geen ultiem voorbeeld voor deze band. Ieder bandlid heeft z'n eigen muzikale achtergrond en voorkeuren. Dat alles vermengd zorgt voor wat er uiteindelijk in de Mangrove sound terecht komt. Uiteindelijk maken we gewoon de muziek die we zelf het mooiste vinden. Dat is de basis om het lang vol te houden, we schrijven niet bewust een bepaalde richting in om zodoende een bepaald publiek aan te spreken. Het werkt andersom: eerst is er de muziek, dan het publiek. Gelukkig merken we dat er de laatste paar jaar een toenemende interesse is in de progressieve rock.

Prog rock is inmiddels verkrijgbaar in veel soorten en smaken. Hoe is die van Mangrove het best te omschrijven? Het journaille probeert er altijd een labeltje aan te hangen, nu de kans om het voor eens en altijd zelf aan te geven…
Mangrove muziek is bovenal muziek die gebracht wordt met passie en energie. We hebben in de afgelopen tien jaar een behoorlijke live-reputatie op weten te bouwen. En ik denk dat daar de kracht van de band ligt. De individuele voorkeuren van de bandleden zorgen ervoor dat er in meer of mindere mate invloeden naar binnen sijpelen in de Mangrove sound. Maar dat is divers: Roland is bijvoorbeeld een enorme Alan Holdsworth fan. Het gekke is dat we vaak horen dat z'n sound op die van Steve Hacket/Andy Latimer zou lijken. Daar luistert hij nóóit naar. Van Camel kent hij helemaal niets. Dave Gilmour wordt ook wel eens genoemd, dat is wel een favoriet van hem. Tevens luistert hij ook naar klassieke muziek, King Crimson en Yes. Het mooie van Roland is dat hij z'n hele ziel en zaligheid kan gooien in z'n spel. Het is echt een 'gevoels muzikant' als je begrijpt wat ik bedoel. Je hoort het vooral in z'n gitaarsolo's mooi terug. Pieter is de rockbassist pur sang: z'n voorbeeld is Billy Sheehan, hij luistert dan ook veel naar bands als Mr. Big, Niacin etc. Strak en stevig. Hij heeft weinig tot niets met symfonische rock. De invloeden van Remco zijn simpelweg teveel om op te noemen, maar hij is ook wel een aardige fan van bijvoorbeeld UK. Hij kan fantastische snelle 'versieringen' spelen terwijl de basis strak doorgaat. Af en toe lijkt het alsof ik twee drummers hoor, geen idee hoe hij dat doet. ;-) Ik hoor graag bands als Genesis, Yes en UK, maar ik ben bijvoorbeeld ook een enorme Kansas fan. In ieder geval kan het geheel af en toe lekker rocken (ik hou ook van een goeie Hammond sound). Nu weet je nog niks he? ;-) Daarmee zeg ik eigenlijk ook dat het labeltje wat mij betreft wat minder belangrijk is, iedereen mag zeggen wat de muziek bij hem/haar oproept. En dat is prima.

Aanleiding voor dit interview is de goed gemaakte live DVD 'Live Beyond Reality' die is opgenomen in De Gigant te Apeldoorn toen jullie er optraden in 2009. Een goede manier om de band ook live te presenteren. Zijn jullie er tevreden over?
Dank voor het compliment. Gegeven de middelen waarmee de DVD is opgenomen en de reden van ontstaan zijn wij er zeker tevreden over. Zoals je wellicht in de 'sleeve notes' hebt gelezen moet je weten dat we deze show niet bewust hebben opgenomen met als doel een DVD release. Dit in tegenstelling tot de show die we een jaar later in 'De Boerderij' hebben gedaan. Ook van die show zal een officiële DVD release plaatsvinden. De releasedatum daarvan is nog niet bekend. We hebben altijd al de neiging gehad om ons shows op te nemen. Aanvankelijk qua geluid, maar later ook op beeld. Leuk voor onszelf, maar vooral ook leerzaam: we kijken aan de hand van de opnames wat er beter kan/moet. Een middel om onszelf dus te verbeteren. Toen we echter naar de bronbeelden keken vonden toch dat het goed genoeg was om met de fans te delen. We wilden hen het niet onthouden. Ook qua audio klinkt het lekker. Om het nog wat complexer te maken voor wat betreft de DVD releases: we zijn momenteel bezig met de productie van de akoestische show “More or Less…” die we vorig jaar in de uitverkochte theaterzaal van Gigant opvoerden. De Mangrove nummers in alternatieve akoestische uitvoeringen. Met vleugel, akoestische gitaar en bas plus fraaie percussie van een ingehuurde drummer/percussionist. We deden deze show in het korte hiaat waarin de band in feite uit drie personen bestond: Joost Hagemeijer had als drummer de band verlaten en even later kwam Remco erbij. Te laat om nog mee te kunnen doen met de akoestische show. De releasedatum is 11/11/2011. Uiteindelijk hebben we hiermee straks dus een DVD-drieluik uitgebracht met op elke DVD een andere drummer. ;-)

band image


Mangrove maakt een gezonde ontwikkeling door; sinds 2004 al drie studio albums, een live CD en nu dus een live DVD. Smeden jullie met z'n vieren de plannen of is er een grote roerganger die het initiatief neemt?
De initiatieven ten aanzien van de te plannen releases worden doorgaans door Roland en mij genomen. Uiteraard zal de hele band ermee in moeten stemmen. Om tot een uiteindelijke release te komen moet er veel (regel)werk verzet worden. We runnen onze band als een bedrijf en zeker als er een nieuwe release komt lijkt het inderdaad op elk ander professioneel bedrijf. Het voordeel van het feit dat we ons eigen 'label' hebben (Mangrovian Music) is dat we volledige vrijheid en zeggenschap hebben ten aanzien van deze releases. We brengen uit wat we willen en kunnen. ;-)

En dan wil ik natuurlijk weten wat de plannen zijn voor de band in de komende tijd, is er een soort 'groter plan' of nemen jullie zoals het komt en gaat?
Beide. Grotere shows plannen we wel (ook qua vorm), maar sommige dingen komen 'spontaan' voorbij. Vooral de optredens proberen we qua kwaliteit beter te maken en een uniek karakter mee te geven. Maar soms is het ook een toevalligheid of oorzaak en gevolg: de theatershow was niet primair bedoeld voor een DVD release. Dat er nu toch een DVD release uit voortkomt is een zéér prettige bijkomstigheid, het ging destijds om het unieke karakter van de show. Dat dit uiteindelijk resulteert in een mooie DVD is natuurlijk helemaal mooi! De plannen voor de komende tijd? Op 11 november gaan we een mooie 10th anniversary show neerzetten en daarna pakken we weer spoedige de sessies op waar we reeds mee bezig zijn: het schrijven van nieuw materiaal voor de opvolger van 'Beyond Reality'. Hopelijk gaat die cd volgend jaar het levenslicht zien.

Het is voor de prog fans vaak leuk om te lezen welke bands nou een specifieke invloed hebben gehad. Mangrove's stijl is geschoeid op de klassieken, is het bij het schrijven en ontwikkelen handig om aan te geven dat er bijvoorbeeld een Pink Floyd gevoel bij moet of een complexe tempowisseling als van een Yes?
Die vraag heb ik deels al beantwoord denk ik. We schrijven nooit met een voorbeeld als leidraad. Als we ergens mee bezig zijn kan het natuurlijk wel een bepaald gevoel oproepen waardoor je eerder geneigd bent bijvoorbeeld een Pink Floyd-achtige sound toe te passen. Maar dat is geen doel op zich. Het is moeilijk om je favorieten buiten de deur te houden. En dat is denk ik niet erg. Ik hoor het bij veel bands terug. Ook bij bands als Opeth of Porcupine Tree hoor ik overduidelijke verwijzingen naar 'de groten'. Is zo'n plaat daardoor minder goed? Ik denk het niet. Of misschien moet ik zelfs 'integendeel' zeggen…?

Zijn er ook bands of artiesten die van invloed zijn die je niet zo snel zou verwachten? Progressive is inmiddels een categorie en label, maar betekent vooral ook vooruitgang in de letterlijke zin immers...
Ik denk dat het eerder genoemde voorbeeld van Roland's favoriet Alan Holdsworth een goeie is. Veel mensen zullen het in eerste instantie misschien niet horen. Maar ik hoor het terug in z'n stijl van gitaarspelen. Verder is de bas sound van Pieter erg beïnvloed door Billy Sheehan. Ik denk dat veel prog liefhebbers eerder geneigd zullen zijn om de naam van Chris Squire te noemen. Maar dat zegt Pieter weer niets!

Leven van muzikant zijn is in Nederland moeilijk lijkt me en het huidige cultuurbeleid maakt het lastiger. Wat doen de bandleden naast muziek maken in Mangrove? Ook in andere bands actief bijvoorbeeld…
Je hebt gelijk. Ik krijg steeds meer het gevoel dat we bijna in een 'luxe' positie verkeren omdat we niet van de muziek hoeven te leven (hoewel dat natuurlijk voor veel muzikanten wel een droom is). Elk bandlid heeft er een baan naast. We kunnen muziek op een ontspannen manier maken omdat we ons geen grote zorgen hoeven te maken over de inkomsten. Dat wil niet zeggen dat we het muziek maken en alles wat daarbij komt kijken niet professioneel proberen aan te pakken. Verder spelen Roland en Remco zoals gezegd nog in Genesis Project, een fantastische Genesis coverband. Ze gaan volgend jaar de liveshow 'Seconds Out' brengen, daar moet je beslist eens gaan kijken! Roland zal laten zien dat hij naast zingen en gitaarspelen ook nog kan drummen!

Is er iets dat onze lezers nog moeten of dienen te weten over de band en / of jezelf dat je nog kwijt wilt?
Ik hoop dat iedereen die dit interview heeft gelezen nieuwsgierig is geworden naar Mangrove. Dus ik zou zeggen: bezoek onze website eens op www.mangrovemusic.nl! Bedankt en hopelijk tot ziens bij één van de komende gigs!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>