Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Whispering Gallery

Tot onze grote verbazing komt de Nederlandse Doom-Metal band, ondanks het verliezen van een platen maatschappij, met een nieuwe cd op de markt. De titel is “Lost As One”. Naar mijn mening is het hun sterkste cd tot nu toe en daarom vond ik het tijd voor wat vragen. Reinier Vreeswijk (zang) en Willliam van Dijk (gitarist) waren bereid deze vragen te beantwoorden.

Door: Eline | Archiveer onder

Het nieuwe album, “Lost as One”, is onlangs uitgekomen. In hoeverre is het een voortzetting van 'Like a Dream of Never-ending Beauty'? Of is het erg anders geworden?

William: Het grootste verschil is denk ik dat het compactere nummers zijn. Dus nummers met kop en een staart. Het ontbreken van Pascal's zang is natuurlijk ook een groot verschil aangezien de meeste nummers zijn geschreven in de tijd dat hij uit de band was. Ook de productie maakt een verschil, 'Lost As One' is veel opener geproduceerd en niet dicht als 'Like A Dream…'.

band image


Jullie nieuwe album is geheel door jullie zelf opgenomen en uitgebracht. Hoe hebben jullie het ervaren om zonder platenmaatschappij te werken?

Reinier: Onze eerste 2 albums zijn nog uitgekomen via Killerwhale records en die is failliet gegaan. Nadat we 'Lost As One' hadden opgenomen wilden we zeker weer een platenmaatschappij en we kregen een aanbieding van the LSP-company, een Belgisch label. Alles was rond maar het liep na 3 maanden toch stuk omdat ze met label stopten. We hebben toen besloten om het zelf te gaan doen. De opnames waren toen al bijna een jaar oud dus er was ook eigenlijk geen keus. Alles is vanaf toen eigenlijk zeer goed verlopen. 'Lost As One' is 5 december uitgekomen en we hebben daarna de promotie zelf gedaan. We hebben nu nog weinig geld om advertenties te zetten maar we proberen de cd vooral te promoten door de cd naar veel magazines en internet sites te sturen.

Wat voor reacties hebben jullie tot nu toe gehad op dit album?

William: We hebben tot nu toe positieve tot zeer positieve reacties gehad. Dus dat geeft hoop voor de toekomst.

band image


Zijn jullie op dit moment bezig met het zoeken naar een nieuw label of bevalt het beter zonder?

Reinier: Op dit moment wordt 'Lost As One' ook geperst in Mexico en zal daar worden uitgebracht door Doom-records. Verder zijn we nog bezig met een Amerikaans label uit San Diego en zoeken we nog steeds naar platenmaatschappij of distributeur in Europa. Op zich bevalt het ons prima om alles zelf te doen alleen denken we dat we met een platenmaatschappij veel meer mensen kunnen bereiken. We hebben niet de distributie en het geld voor een grote promotie.

Wat zijn jullie voornaamste invloeden, voor zowel de text als de muziek?

Reinier: De teksten verschillen vooral doordat ze geschreven zijn door verschillende mensen uit de band. Invloeden voor de tekst zou ik zo niet kunnen vertellen. Sommige teksten zijn zeer persoonlijk Zoals “”The Last Time” en 'Lost As One' andere zijn gebasseerd op een boek zoals “The Portrait” van Edgar Allen Poe. Wat muziek betreft verschilt dat heel sterk per bandlid. We houden over het algemeen gewoon van metal in de breedste zin van woord. Echte invloeden hebben we niet maar voor mij persoonlijk is het vooral Candlemass wat mij heeft beroerd om in een doom-metal band te zingen.

band image


Denk je dat er in Nederland een duidelijk publiek is voor jullie muziek of willen jullie je meer richten op het buitenland?

Reinier: We denken dat er zeker een publiek is voor onze muziek in Nederland. We hebben in 2001 veel met Within Temptation gespeeld en we werden absoluut goed ontvangen door het publiek. We verkochten zeker zo'n 50 cd's per optreden. Tuurlijk willen we ons ook op buitenland gaan richten en met het oog op de Mexicaanse release zouden we zeker een keer in Mexico willen spelen. Maar eerst willen we ons vooral op optredens in Nederland richten.

Waar komt de naam Whispering Gallery eigenlijk vandaan?

William: The Whispering Gallery is een bekende fluisterend gallerij in de Londense St.Pauls Cathedral. Het is een soort gang waar het geluid zicht over honderden meters verplaatst.

band image


Wat kunnen we het komende jaar zoal van jullie verwachten?

William: We willen vooral onze naam laten gelden in de metal-scene door veel op te treden en natuurlijk een hoop cd's te verkopen. Binnenkort zullen er ook girly-shirts te koop zijn naast de gewonen shirts. En in de zomer, ik denk juni of juli gaan we een nieuwe mini-cd opnemen. Hierop zal Pascal weer te horen zijn op zang naast Hubert en Reinier.

Waarin verschilt Whispering Gallery van andere doom death metal bands?

Reinier: De verschillen zitten vooral in de zang. Hubert heeft een typische cleane zang ( theatraal misschien) die je eigenlijk in geen één doom-metal band terug vind. En de combinatie van de cleane zang en de grunts hoor je zeker niet veel tussen 2 mannelijke zangers in het doom genre. Verder zijn de toetsen ook een echt instrument en geen opvullertje. We proberen zo orgineel mogelijke nummers te schrijven maar in deze tijd waarin zo'n beetje alles al gedaan is, is dat gewoon moeilijk. Hubert schrijft de meeste muziek en we worden nogal eens vergeleken met My Dying Bride, en het gekke is dat hij die muziek helemaal niet in zijn bezit heeft.

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

Ga ons live zien de komende periode. En als je kennis met ons wilt maken bezoek dan even onze website www.whisperinggallery.nl, hierop staat ook een link naar onze mp3 site.

<< vorige volgende >>