Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Detonation

94 punten en een tweede plaats in mijn jaarlijst. Dan mag je toch wel stellen dat we te maken hebben met een knaller van een album. Het Utrechtse death/thrash gezelschap Detonation overtrof eind vorig jaar mijn stoutste verwachtingen middels hun in eigen beheer uitgebrachte “An Epic Defiance”. Sinds de release van dit album is er het een en ander gebeurd en dus werd het hoogtijd voor Lords of Metal om zanger/gitarist Koen Romeijn eens nader aan de tand te voelen…

Door: Michiel B. | Archiveer onder

Ha die Koen. Aangezien nog lang niet al onze lezers bekend zijn met Detonation lijkt het me een goed idee om de band even aan ons voor te stellen..

Hey Michiel! Waar zal ik beginnen... We zijn begonnen in '97 onder de naam "Infernal Dream", in eerste instantie puur voor de lol, en om buiten onze andere bands om 'ns een keer wat anders te doen. Thomas(drums) en ik kenden elkaar al van de middelbare school, en we speelden ook al regelmatig samen covers van onze favoriete bands, en zaten samen in de schoolband. Het idee kwam naar voren om iets nieuws te gaan doen, een extreme metal-band te gaan beginnen. Mike Ferguson werd bij toeval aangetrokken als 2e gitarist. In totaal hebben we in '97 iets van 6 keer geoefend, en in '98 is Otto de band komen versterken. Vanaf dat moment zijn we echt serieus begonnen met nummers schrijven, en kort daarna, eind 1998, hebben we onze eerste opnames gedaan voor de Crushed Skull vol.1 compilatie CD.

band image


Onze stijl was destijds te omschrijven als melodieuze Black-metal met Death-metal invloeden. De reacties waren zo overweldigend voor ons dat we snel besloten opnieuw de studio in te gaan om ons eerste eigen werk uit te brengen, de mini-CD getiteld "Lost Euphoria". Na de release via Skullcrusher recs. In 2000 hebben we veel opgetreden om een beetje naamsbekendheid te krijgen. We hebben toen ook een stuk of 10 shows geopend voor Orphanage, en gespeeld met bands als The Haunted, Callenish Circle, Trail Of Tears, Ancient Rites, Within Temptation e.d. In 2001 hebben we vervolgens een Promo-CD opgenomen met 3 nummers, met als doel een platencontract te claimen voor ons (toen nog) aankomende debuut. Afgelopen juli/augustus 2002 hebben we 'm opgenomen, ons debuut getiteld "An Epic Defiance" (zie review Lords of metal!) En dingen beginnen nu pas echt serieus voor ons te lopen!

Jullie begonnen ooit (1997) met het spelen van blackmetal. Waarom zijn jullie eigenlijk van die stijl afgeweken?

Dat is eigenlijk min of meer vanzelf gegaan, en totaal niet bewust. Toen we net begonnen onder de naam "Infernal Dream" luisterden we zelf ook veel naar black-metal bands, zoals Cradle of Filth, Dark Funeral, Emperor en meer melodieuze "black" metal zoals Dissection, Mork Gryning, e.d., dus lag het voor de hand dat we die richting opgingen. Als onervaren muzikant ga je al gauw een bepaalde stijl imiteren. We waren muzikaal ook allemaal aardig amateuristisch, echt goed spelen konden we niet, al was de potentie er al wel. Ik denk dat we alle 4 altijd liefhebbers zijn geweest van melodieuze en technische metal, en naarmate we instrumentaal gezien verbeterden, zijn we automatisch ook meer die richting op gegaan. Daar komt bij dat je als band als het goed is ook steeds beter wordt in het schrijven van echte nummers,
met kop en staart, en minder chaotisch. (zoals bij ons in het begin). Voor mijn gevoel zitten we nog lang niet aan onze muzikale top, en we zullen nog zeker moeten groeien als band. Dit valt de luisteraar misschien op als ze AED beluistert; er zit onderling relatief aardig verschil in de nummers op het album, qua stijl en afwisseling. Ik denk dat nummers als "An Epic Defiance", "Sword-carved Skin", en "The Collision Of Despair" het beste aangeven op welk niveau Detonation zich op dit moment bevind. Dit zijn ook de nummers die we als laatste voor het album hebben geschreven. Niet dat we niet tevreden zijn met de andere songs, integendeel, maar de nieuwe nummers zullen meer in het verlengde van bijvoorbeeld "Sword-carved Skin" gaan liggen. Uiteindelijk speel je toch de stijl die je het beste ligt, en wij voelen ons persoonlijk het prettigste bij melodieuze thrash/death, en zien het ook als een uitdaging om "catchy" songs te creëren.

Mijn complimenten voor jullie laatste plaat "An Epic Defiance". Gezien de overige reviews op jullie website ben ik niet de enige die er compleet bij uit zijn dak ging. Hoe kijken jullie zelf tegen al deze positieve reacties aan?

Dank je!! Ja, het is te gek natuurlijk dat we overspoeld worden door goede reacties. We hadden vooraf goede hoop met deze release, maar dat het zo goed zou aanslaan hadden we nooit durven dromen natuurlijk. Het is echt ongelofelijk hoeveel verzoeken voor promo-CD's en interviews we per week
binnen krijgen. Het is bijna niet meer bij te houden! De belangstelling komt over de wereld vandaan, zelfs uit de meest onwaarschijnlijke plekken als Tasmanie, Irak, de Canarische Eilanden en ga zo maar door. Maar de reviews vallen wel het meeste op inderdaad. Tot nu toe hebben we nog geen negatieve reviews gehad, alleen maar uiterst positieve!! Wat me ook opvalt is dat we bijna altijd wel vergeleken worden met In Flames, Dark Tranquillity en zo, alleen dan met een opmerking erbij in de trend van: "Nu voornoemde bands het tegenwoordig qua bruutheid en genre af laten weten, is Detonation een meer dan welkome nieuwkomer in de scene." Tja, dat is te gek natuurlijk.

band image


Het songmateriaal van "An Epic Defiance" is duidelijk op de Zweedse leest geschoeid. Ik noemde At the Gates in mijn reviews maar ook meer hedendaagse bands als Darkane hoor ik er in terug. Daardoor heb ik al een aantal mensen (hè chef!) horen zeggen dat ze de plaat zeker niet slecht vonden maar dat het wel behoorlijk voorgekauwd klinkt. Hoe zien jullie dit zelf?

Ben ik het niet helemaal mee eens. Natuurlijk is onze muziek een afgeleide van de Gothenburg stroming, we spelen extreme metal met vrij zoete melodieën en catchy passages, de vergelijking is natuurlijk snel gemaakt. In hoeverre is zo goed als alle muziek al niet eens voorgekauwd? In mijn ogen zijn er maar heel weinig echt originele bands in de scène aanwezig, bands die echt iets vernieuwend doen. Maar in hoeverre is dit mogelijk in ons sub-genre? We maken nou eenmaal graag melodieuze thrash/death metal, dit is waar we goed in zijn, moeten we dan onze stijl gaan aanpassen alleen maar omdat we in sommige opzichten niet origineel genoeg zijn? Ik denk het niet. Daarbij vind ik persoonlijk dat we een redelijk herkenbaar geluid hebben gecreëerd, en dat er toch duidelijke verschillen zijn met bands als At The Gates, Darkane (waar ik zelf niet eens naar luister), Dark Tranquillity enz. Ons tempo ligt in de meeste nummers een stuk hoger, en bepaalde riffs (zoals bijvoorbeeld in Sword-carved Skin) zijn typerend voor ons geluid. Maar natuurlijk zullen er altijd mensen blijven die dit album zullen bekritiseren vanwege het genre, daar is helaas niets aan te doen. Ik denk wel dat er toch ook altijd mensen zullen zijn die minder bekend zijn met ons genre, en die misschien dankzij ons naar bands als At The Gates e.d. gaan luisteren. (Ik doel vooral op het jongere publiek) Die zullen dan waarschijnlijk met andere oren naar onze muziek luisteren, hoop ik. Maar goed, ik moet deels toegeven dat de kritiek terecht is. We streven er dan ook naar om onze eigen stijl verder te evolueren, en om het volgende album te perfectioneren. We hebben intussen al een aantal nieuwe nummers geschreven, en deze klinken anders, en ademen een andere sfeer uit, en veelbelovend voor het nieuwe album! Maar we zullen altijd trouw blijven aan melodie, snelheid, en techniek, dat is verzekerd!

In mijn review schreef ik dat ik het een godvergeten schande vind dat jullie nog niet zijn opgepikt door een fatsoenlijk label. Volgens mij hebben de labels geluisterd want vertel ons het grote nieuws maar eens.

Inderdaad, we zijn onlangs getekend door het Osmose label uit Frankrijk. Eindelijk na lang wachten en hard werken is het ons dan toch gelukt om een geschikt label te vinden! We hebben nadat we AED opgenomen hadden in juli/augustus 2002, een hoop labels wereldwijd aangeschreven in de hoop dat we snel een aanbieding zouden krijgen. Tot begin januari hadden we nog niks concreets ontvangen, maar in het nieuwe jaar werden we plotseling overdonderd door een aantal labels. Uiteindelijk hebben we kunnen kiezen tussen een stuk of 5 verschillende labels, en Osmose was het meest aantrekkelijk van allen. Het heeft ons wel enigszins verbaasd dat geen enkel Nederlands label interesse heeft getoond.

Vanwaar Osmose eigenlijk? Dat is toch meer een label voor blackmetal (o.a. Cirith Gorgor, Enslaved, Immortal, Impaled Nazarene, etc) en tegenwoordig ook extreme deathmetal (o.a. Houwitzer en Exmortem). Willen ze het verlies van Dark Tranquillity een aantal jaar geleden opvangen of waren ze onder de indruk van jullie allereerste materiaal (geintje!)? En waarom al meteen voor 3 albums?

Ja, tegenwoordig (en voorheen eigenlijk ook al) is het voornamelijk Black-metal wat Osmose uitbrengt. In het gesprek wat ik met de manager van Osmose heb gehad kwam wel enigszins naar voren dat ie ons vergeleek met de oude Dark Tranquillity, iets wat natuurlijk een groot compliment voor ons is! Hij vertelde ook dat ze op zoek waren naar een wat melodieuzere band maar dat onze snelle stukken en brute passages hem ook erg aanspraken. Wat blast-beats betreft passen we natuurlijk prima bij het Black-metal genre. Maar in ieder geval, Osmose stond als een van de laatste labels op ons lijstje om een CD naar toe te sturen, en absoluut niet omdat we niet door hen getekend wilden worden, maar eerder omdat we zelf dachten geen kans te maken bij Osmose. Gelukkig was het tegendeel waar, binnen een dag nadat ze het CD hadden ontvangen werd ik al opgebeld. En ja, een 3 album deal is vrij standaard voor een wat groter label. Daarbij hebben ze aangegeven er vertrouwen in te hebben en dat ze potentie in
Detonation voor de toekomst te zien.

band image


Jullie komen allemaal uit de regio Utre(g)(cht). Nu is die regio gezegend met een bijzonder getalenteerde metalscene waar naast jullie bands als Virulent, Whispering Gallery en Imbolc de absolute hoogvliegers zijn. Pikant detail alleen is dat alle genoemde bands de sterren van de hemel spelen maar de labels ze links laten liggen. Heb jij daar een verklaring voor? Zou het de slechte economie misschien zijn?

We hebben inderdaad een hoop goeie metal-bands hier in Utreg! Je vergeet Kutschurft nog te noemen, en Pleurisy (komen alleen uit A'foort, maar dat komt Whispering Gallery ook). Whispering Gallery is trouwens ook bezig met onderhandelen met labels om hun nieuwe CD te releasen, en dat gaat ze ongetwijfeld lukken! Alleen Virulent en Imbolc hebben nog geen label, maar de tijd zal het ons leren. Ze hebben inderdaad talent genoeg en zeker de potentie om het ver te schoppen, vooral Virulent. Ze hadden in principe al een deal kunnen hebben, alleen ze hebben wat problemen gehad met de line-up de afgelopen tijd, dus dat is mede oorzaak denk ik. Wat mij opvalt is dat veel labels vooral aandacht en geld willen besteden aan reeds getekende bands, en dat ze weinig nieuwe bands aantrekken. En als ze het wel doen zijn het vaak onbekende, en totaal niet boeiende bands. Ik zou dan ook maar wat graag een eigen label beginnen, en ik zou zo een vijftal bands per direct een contract aanbieden! (De plannen liggen er trouwens echt om een label te starten.) En ja, misschien is het ook wel de slechte economie, sinds de Euro zijn we volgens mij allemaal de lul geworden. Wat dat betreft kan ik het me wel voorstellen dat labels minder bands tekenen, zonder geld gaat het lastig natuurlijk...

Hoe kijken jullie aan tegen het fenomeen internet ter promotie en verspreiding van jullie muziek?

Internet heeft ons een heel eind op weg geholpen, en ik denk niet dat we zo ver hadden kunnen komen zonder internet. Het is voor ons, en natuurlijk voor een hoop andere bands ook, een perfecte manier geweest om vooral in het buitenland onze muziek te promoten. Onze MP3 site loopt als een trein, met meer dan 13 duizend keer nummers van ons beluisterd, en de site is ook erg goed bezocht. Ik ben me er heel bewust van, zonder internet hadden we waarschijnlijk de helft van onze shows nooit gedaan, en hadden we nu nooit AED uit kunnen brengen via Osmose!

Hoe zie je zelf jullie toekomst? Touren? Sex, drugs en Rock 'n Roll? Vertel eens.

Touren zit er hopelijk wel in voor ons van de zomer, er is niks zeker natuurlijk, maar ik kijk er toch wel een beetje van uit. Het sex, drugs en Rock 'n Roll wereldje valt voor metal-bands in Europa heel erg mee heb ik het gevoel, het ligt volgens mij helemaal aan jezelf. Als je er naar op zoek gaat tijdens een tournee zul je het vast en zeker tegenkomen, maar ik denk dat je als grote "pop" of "rock" band er toch wel meer mee te maken krijgt. Nou hebben we natuurlijk nog niet zoveel ervaring met optredens buiten Nederland, we hebben alleen 1 keer in Tsjechië gespeeld op het Open Hell festival afgelopen juni 2002, en dat was een nieuwe wereld die voor ons open ging. Jezus, metalheads daar zijn toch wel wat anders als hier (en het bier is een stuk goedkoper, dat zal vast ook wel schelen!) En wat de toekomst verder zal brengen. Ik hoop natuurlijk dat AED goed gaat verkopen, en dat we zoveel mogelijk zullen gaan touren om de CD te promoten. En als alles goed loopt, eind 2003 opnieuw de studio in voor een 2e album!!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>