Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Malkovich

Het doel: een gesprek met de multi-punkband Malkovich. De plaats: het spannend klinkende 'Area 51' in Eindhoven. De situatie: een doordeweeks optreden met een nieuwe plaat op zak. Terwijl ik me afvraag of er tussen de aliens op sterk water gespeeld gaat worden loop ik de hal binnen...die een overdekt skate paradijs blijkt te zijn. Ik werk mijzelf met moeite langs de laag-overvliegende skaters en wordt twee keer bijna als grindrail gebruikt. Gelukkig belandt ik hierna heelhuids backstage bij de Rotterdams-Delftse band. De virtuele broertjes Thomas (gitaar) en Hugo Malkovich (zang) staan al in de startblokken om mij enthousiast van tekst en uitleg te voorzien.

Door: Jasper | Archiveer onder punk / hardcore

Malkovich heeft er zin in! De inkt onder het contract met Go-Kart Records is nog nauwelijks droog en er staan al diverse tours op het programma. Het nieuwe album 'Kings 'N Bosses' wordt wereldwijd gereleased. In Oktober volgt zelfs een Amerikaanse performance op het prestigeuze CMJ festival, “het Eurosonic van New York” zoals Thomas uitlegt. “Het is nu echt 'make or break' voor ons”.

Het begon allemaal zes en een half jaar geleden toen de band door vijf vrienden uit Rotterdam en Delft werd opgericht. Begonnen in de traditionele hardcore scene, tegenwoordig hebben ze echt genoeg van dat woord.“Ik vind hardcore een kutnaam”, verklaart Thomas, “ ik heb persoonlijk veel meer met punk.” Dat verklaart de afwezigheid van hardcore gasten op het album, waar gabberpunkers Aux Raux en Courtney Love-adepten Malle Pietje & The Bimbo's wél mogen opdraven. Thomas: “Aux Raux is voor mij net zo punk als Restless Youth, Dead Stop, of Backfire en misschien zelfs wel meer”.

band image


De breuk met hardcore zegt iets over de eigenzinnigheid van de band. Die eigenwijsheid straalt bij Malkovich overal vanaf. Neem alleen al het blije cd-hoesje met de roze balonnen erop, het campy joggingpak plus Axl Rose uitstraling van Hugo en Thomas' pluche gitaarband: een schril contrast met de stoere adelaars, tattoos en bandshirts van de meeste hardcore bands. En dan is er nog de naam: Malkovich. “Eigenlijk wilden we de band Buscemi dopen” legt Thomas uit, “maar omdat er al een band met die naam rondliep (een disco collectief uit België, red.) moesten we opzoek naar iets anders. Na het zien van de film 'Being John Malkovich' was Malkovich voor ons een logische tweede keus”. Ontmoet hebben ze de acteur (nog) niet, maar Thomas weet zeker dat hij van het bestaan van de band weet. “Zo'n vent moet ijdel genoeg zijn om af en toe zijn eigen naam te googelen en onze website is één van de eerste hits”.

Nu de band de conservatieve hardcore scene ontgroeit schudden de leden ook het bijhorende idealistische juk van zich af. Thomas: “We kwamen allemaal uit de scene en we hadden de idealen ook heel wat meer de tong“. 'Kings 'N Bosses' is dan ook een echte partyplaat zonder zorgen. “Elk nummer gaat over drugs, alcohol, een kater, of neuken!” vertelt Hugo trots. Hoewel de teksten in sommige nummers dieper graven -en soms zelfs tegen het depressieve aan zitten- is de algemene sfeer toch positief. “Het is geen uitzichtloosheid” zegt Thomas, “we zijn gewoon met het heden bezig en wat er morgen gebeurt, dat zien we dan wel weer”.

Ondertussen is de band wel degelijk met de toekomst bezig; eind dit jaar wordt de nieuwe plaat ook in de VS uitgebracht en in November staat er een tour met Aux Raux en Malle Pietje & The Bimbo's op het programma. Bovendien is Malkovich in de race voor een 'Essent Award' die ze toegang tot de grotere zomerfestivals geeft. Malkovich mag zichzelf dan graag onder de punk scharen, de oude punk strijdkreet “No Future” is op de band totaal niet van toepassing!

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>