Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Cirith Gorgor

De Nederlandse black metal scene leeft! Vorige maand bracht zowel SauroN als Cirith Gorgor een nieuwe schijf uit en beide bands overtroffen eerder werk op zeer overtuigende wijze. Allereerst voelen we Cirith Gorgor aan de tand naar aanleiding van hun vierde volledige schijf simpelweg 'Cirith Gorgor' genaamd. Lords Of Metal wil nu eens niet alleen maar alles over de nieuwe plaat weten, maar was vooral geïnteresseerd hoe hoofd componist Marchosias (gitaar) zijn eigen genre en scene ervaart.

Door: Richard G. | Archiveer onder black metal

band imageJullie hebben net een nieuwe plaat uit, 'Cirith Gorgor', die ik echt een stuk beter vind dan zijn voorganger 'Firestorm Apocalypse'. Waar hebben jullie volgens jou de meeste vooruitgang geboekt ten opzichte van de vorige plaat?
'Firestorm Apocalypse' kwam uit na een lange, moeizame periode waarin we gitarist Astaroth Daemonum hebben vervangen door Inferno en waarin we na lang zoeken bij Ketzer Records terecht zijn gekomen. Ik had het materiaal al jaren klaar liggen en in de loop van de tijd zijn sommige nummers wel erg lang geworden. Nou heb ik altijd al van lange gesofisticeerde nummers gehouden, maar voor 'Cirith Gorgor' heb ik het geheel toch iets compacter gemaakt, afgezien van een geschiedkundig epos als 'Der Untergang / Победа!!'. Ik denk dat de combinatie met simpelweg betere riffs er toe heeft geleid dat alles zo goed heeft uitgepakt. Overigens, mensen die blijven zeuren over de lengte van de nummers snappen ten eerste de muziek niet, hebben totaal geen gevoel voor de zwarte kunst die wij creëren en moeten dus simpelweg hun bakkes houden! Cirith Gorgor zal nooit of te nimmer een mainstream band worden die met overdreven simpele en pakkende nummers de hielen van de achterbankgeneratie van tegenwoordig wil likken, flikker maar effe heel gauw op! In ieder geval, de nummers op 'Firestorm Apocalypse' wijken in principe niet echt af van wat we nu hebben uitgebracht en omdat ik 'Cirith Gorgor' als een logische vervolgstap zie verbaast het me nogal dat men over het algemeen zoveel positiever is over het laatste album. Het is natuurlijk wel zo dat de opnamekwaliteit van 'Cirith Gorgor' in grote mate superieur is aan die van 'Firestorm Apocalypse', die destijds een relatief fletse productie heeft meegekregen. Het massieve geluid wat we nu neerzetten heeft tot gevolg dat de nummers veel beter uit de verf komen en dat alle details beter te horen zijn. Alhoewel ik nog steeds niet helemaal tevreden ben over de productie staat deze nu in ieder geval als een huis, met dank aan Erwin Hermsen (Toneshed studio in Horst). Voor de rest maken we nog steeds hypersnelle brute black metal met een melodieuze inslag en daar zal in de toekomst ook niets aan veranderen.

Naar de band vernoemde platen hebben vaak iets speciaals: het is het debuut album van een band, of als dit niet opgaat is, naar later blijkt, het de beste of meest succesvolle plaat van een band. Verwacht je dat 'Cirith Gorgor' ook iets speciaals voor jullie zal gaan betekenen?
Voor mij is elke plaat speciaal! Hoewel elk album wat we uitbrengen muzikaal een vrij vaste lijn volgt reflecteert het toch gevoelens en gedachten van een bepaalde periode. Laat je trouwens niet voor de gek houden, we hebben dit album vooral naar onszelf genoemd omdat niemand een briljant inval kreeg over een geschikte titel. En aangezien ik een hekel heb aan mensen die willen dat black metal in alles origineel is was dit een goede reden om geen originele titel te hoeven verzinnen. Ik verwacht niet echt dat specifiek 'Cirith Gorgor' iets bijzonders voor ons zal gaan betekenen. Met uitzondering van 'Der Untergang / Победа!!' trouwens, dat is een nummer waar ik zeer over te spreken ben!! Het was in eerste instantie een experiment om een langzamer nummer te schrijven omdat we normaal gesproken ons materiaal voornamelijk op blastsnelheid afwerken. Ik ben van jongs af aan al enorm geïnteresseerd in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog en het leek me passend om een nummer te wijden aan een van de meest brute episodes, namelijk de slag om Stalingrad. In de lange nachten dat ik de tekst en muziek heb geschreven ben ik bijna krankzinnig geworden maar uiteindelijk heeft het goed uitgepakt en zal dit nummer altijd iets speciaals blijven.

Jullie vorige zanger Nimroth heeft de band verlaten, waarom zit hij niet meer in Cirith Gorgor?
Er zijn altijd meningsverschillen geweest tussen enerzijds Nimroth en anderzijds de rest van de band, voornamelijk wat betreft de mate van ingewikkeldheid van muziek en teksten. Nimroth is een fervent aanhanger van recht-toe-recht-aan black metal met dito teksten. Als componist van al het Cirith Gorgor materiaal (In ieder geval na het vertrek van Astaroth) heeft het me echter altijd tegengestaan om bewust nummers meer toegankelijk te maken en ik weiger dus simpelweg zoiets te doen! Toch is deze situatie jarenlang goed houdbaar geweest en de samenwerking met Nimroth is al die jaren vrijwel vlekkeloos verlopen. Ik ben sowieso altijd onder de indruk geweest van zijn energieke liveoptredens. Toch barstte een jaar geleden uiteindelijk de bom en zijn we na overleg ieder onze eigen weg ingeslagen. Nimroth had de interesse in de muziek grotendeels verloren en wij zagen het nou eenmaal niet zitten om 'Cirith Gorgor' door een ongemotiveerde zanger in te laten krijsen.

Op jullie nieuwe plaat verzorgt Levithmong vrij verdienstelijk de vocalen, doch zal dit live moeilijk te combineren zijn met zijn drumwerk. Hoe was het voor hem om de vocalen te doen? Hoe staat het met de zoektocht naar een nieuwe zanger?
Levithmong was zo in z'n element tijdens het inkrijsen dat hij ons voorstelde om op zoek te gaan naar een nieuwe drummer en hem voortaan te laten krijsen. Dit heeft de rest van de band resoluut van de hand gewezen want wat ons betreft zijn het ook vooral de drums van Levithmong die kenmerkend zijn voor onze brute stijl black metal. Als gevolg hiervan zijn we inmiddels al meer dan een jaar op zoek naar een nieuwe zanger, zonder succes... Het lijkt alsof er in onze regio gewoon geen zangers rondlopen. Momenteel werken we daarom met Mor de Naere van Walpurgisnacht als sessiezanger en dat bevalt op zich prima. We zijn nu in ieder geval in staat om het nieuwe album te promoten en een Europese tour staat in de planning voor begin september van dit jaar.

Kun je een beeld schetsen van de black metal scene in Nederland? Wat zijn dingen die je tegenstaan en die je juist erg gaaf vindt?
Laat ik vooropstellen dat er nog steeds best wel wat bands zijn die ik kan waarderen en dat er nog heel wat mensen rondlopen waar ik het goed mee kan vinden! In het algemeen is de kern een kleine groep van toegewijde personen en zover ik me kan herinneren is dat altijd zo geweest. Ik moet toegeven dat ik me niet echt bezighoud met de nieuwe aanwas wat bands betreft, het leeuwendeel daarvan interesseert me gewoon niet meer... Toch zie ik zie het vooral de laatste jaren steeds zwarter in, hetgeen wat mij betreft vooral ligt aan de sterke opkomst van het internet en de complete uitputting op bandgebied. Er zijn gewoonweg teveel bands, er zijn minstens evenveel labels en erger nog, je kunt elke weekend kiezen uit een twintigtal concerten waar vervolgens dertig man en de spreekwoordelijke paardenkop op af komen! In principe zou een flinke aanwas niet kwaad zijn voor de sterkte van de black metal beweging, ware het niet dat ik meestal een duidelijk mentaliteitsverschil met de nieuwere generaties proef. Veel van die mensen zijn gefascineerd door het extreme imago van black metal en willen daar graag onderdeel van uitmaken. Het is echter zo dat veel van hen vinden dat black metal puur een muzikale aangelegenheid is en dat bijvoorbeeld alledaagse of zelfs christelijke invloeden gewoon moeten kunnen.... Dat soort tolerante standpunten word ik dus echt schijtziek van, het heeft namelijk als resultaat dat het elitaire gedachtegoed van de black metal beweging langzaam maar zeker verwatert.

band imageWat houdt het begrip 'true black metal' voor jouw band in en hoe belangrijk is dit voor jullie?
Ik krijg altijd een dubbel gevoel bij het horen van de term 'true black metal'. Enerzijds zie ik het als een omschrijving van black metal zoals ik die heb leren kennen in het begin van de jaren '90 vanuit de Noorse scene. In dat opzicht zou ik de term bijna als een verheven archetype willen beschouwen, maar ik geef toe dat aan die toekenning ook een groot nostalgisch waardeoordeel verbonden is. Anderzijds is het zo dat er inmiddels enkele duizenden bands rondlopen die van de hoogste toren schreeuwen over het feit dat ze 'true black metal' spelen. Irritant is vaak om te zien dat veel van die bands pas erg kort bestaan of erg jonge leden hebben, dan neem ik die instelling toch met een korreltje zout... Mijns inziens heb je in ieder geval een flinke hoeveelheid levenservaring en muzikale achtergrond nodig om de black metal cultuur werkelijk te begrijpen. Voor mij is black metal veel meer een 'gevoel' dan puur een muzieksoort en het is onder andere deze karakteristiek die black metal zo onderscheidt van andere muziekstijlen. Hetzelfde superieure gevoel krijg ik bijvoorbeeld als ik alleen in de bergen rondwandel, ver weg van die zogenaamde 'beschaving' van tegenwoordig. Black metal zal altijd gekenmerkt worden door extreem antichristelijke en antimaatschappelijke normen en waarden, kortom het verspreiden van de boodschap van de gehoornde! Mensen die dit niet snappen of het hier niet mee eens zijn kunnen beter wegblijven van onze concerten... Toch heb ik in principe geen bezwaar tegen het tegenwoordige gebruik van de term 'true black metal' door bands die muzikaal in dat straatje zitten en een black metal levenswijze aanhangen. Zelf probeer ik de term meestal te vermijden omdat de betekenis voor mij enigszins verloren is gegaan in de loop der jaren. Voor Cirith Gorgor is 'true black metal' in die mate belangrijk dat de uitleg die wij eraan geven onze band bijeenhoudt en de band bovendien op een dergelijk concept is gebaseerd. Wij zullen nooit een duimbreed toegeven…


In een vorig interview lieten jullie weten erg blij te zijn met jullie label Ketzer Records, toch is er wel het een en ander mis gegaan met de promo's die ze de deur uit hebben gedaan. Is alles nog steeds koek en ei?
Ik heb geen weet van de problemen waar je het over hebt en het zal me verder ook weinig interesseren! Alex van Ketzer Records is een zeer geschikte kerel om mee samen te werken en daar zie ik op korte termijn geen verandering in komen.

Wat voor rol speelt Satan dan wel satanisme in jullie muziek? Wie of wat is satan voor Cirith Gorgor?
Black metal is in essentie satanisch, daar is het hele concept op gebaseerd vanaf het prille begin en ik vind dat black metal bands daar eer aan moeten bewijzen. Satan is de kracht die diep in jezelf sluimert en tegelijkertijd de gehele kosmos in zich bindt. Door meditatie en zelfstudie is het mogelijk een zelfbewustwordingsproces te doorlopen en je bewust te worden van de aanwezigheid van deze kracht in alles om je heen. Afgezien van een gezellige bende drinkebroeders is Cirith Gorgor vooral ook een spiritueel collectief gebaseerd op satanische normen en waarden.

Het belangrijkste ingrediënt van goede black metal is misschien wel de misantropische inslag van de bandleden die de muziek maken. Wat is de beste reden om de mens anno 2007 te haten?
Het superioriteitsgevoel van het mens-zijn.

Hoe belangrijk is het in deze toch vrij goddeloze tijden, zeker in het Westen, om nog tegen religie en het Christendom aan te schoppen?
Dat valt best mee met die goddeloze tijden! Het verschilt natuurlijk door heel Nederland maar waar ik momenteel woon krijg je tijdens je lunch religieuze pamfletten onder je neus gedrukt en word je op straat bekeerd als je niet op let!! Kijk bovendien ook maar eens naar onze nieuwe regering met een meer dan evenredige inhoud christelijke elementen, wat moeten we daar nou weer mee...??? Persoonlijk ben ik van mening dat alle mensen die zo'n regering in stand houden beter gedeporteerd kunnen worden. Religieuze invloeden in de westerse wereld zijn over het algemeen nog sterk aanwezig en het zal nog wel flink wat generaties duren voordat die verdwenen zijn. Als extreemste voorbeeld noem ik (uiteraard) de Verenigde Staten, waar 92% van de mensen in een hogere macht gelooft en de helft van de inwoners de evolutietheorie van de hand wijst (Amerikanen zijn over het algemeen inderdaad niet geëvolueerd…). Het zijn fundamentalistische joden en christenen die daar nog steeds de dienst uitmaken en de toekomst van onze planeet in grote mate bepalen. Wat mij betreft loopt die zogenaamde as van het kwaad van Amerika naar Israël! Dan hebben we als grootste religieuze bedreiging verder nog de Islam, die door overdreven positieve discriminatie in ons land een grote opmars kan maken. In ieder geval nog genoeg om ons de komende jaren druk over te maken!

Welke andere muziek genres en bands luister je nog graag buiten black metal?
Buiten black metal boeit me verder niet heel erg veel... Ik luister af en toe naar traditionele heavy metal als Iron Maiden, Metallica en Cacophony, occulte doom als Pentagram en Black Sabbath, thrash van Slayer en Kreator en satanische death metal van Deicide en Morbid Angel. Ik heb een gruwellendige hekel aan klassieke muziek!

Wat is voor jou de beste black metal band en wat is voor jou het beste black metal album aller tijden en waarom?
Abigor blijft mijn favoriet, omdat hun muziek de kracht heeft om mijn ziel te verheffen tot de ultieme duisternis ver boven onze eigen dimensie. Bovendien hebben de leden van Abigor altijd een extreme filosofie aangehangen en zullen ze daar nooit van afwijken. Aan een uitspraak over het beste black metal album aller tijden ga ik me niet wagen, er zijn er te veel...

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>