Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Sauron

SauroN is al geruime tijd een vaste waarde in de Nederlandse black metal scene. 'For A Dead Race' (2004) kenmerkte zich al door een vrij smerig en tegelijkertijd genietbaar geluid. Op de nieuwste plaat 'The Channeling Void' is het geluid nog smeriger geworden en het materiaal simpelweg beter. Lords Of Metal wil nu eens niet alleen maar alles over de nieuwe plaat weten, maar was vooral geïnteresseerd hoe de heren Ludas (drums) en HerrAIDS (bas en vocalen) hun eigen genre en scene ervaren.

Door: Richard G. | Archiveer onder black metal

band imageJullie hebben net een nieuwe plaat uit, 'The Channeling Void', die wederom een stuk beter is dan zijn voorganger ('For A Dead Race' uit 2004). Vooral qua productie en afwisseling hebben jullie mijns inziens vooruitgang geboekt. Wat is er in jullie ervaring allemaal beter aan de nieuwe plaat?
Ludas: De nummers zijn inderdaad volwassener. De samples voegen enorm veel toe vind ik en we zijn gewoon weer betere muzikanten geworden. De productie is zeker beter omdat we nu ook weer beter weten wat we wel en niet willen en hoe we een beter eindresultaat kunnen creëren. Dat komt ook omdat we inmiddels in behoorlijk wat gevarieerde projecten werkzaam zijn of zijn geweest. Daarnaast hebben we wat meer de tijd genomen, de gitaren gedubbeld en waren we niet te snel tevreden. Ik heb ook een andere snaredrum gebruikt, daar hout (maple) beter klinkt als mijn voormalige stalen snare.

Jullie hebben een nieuwe bassist, HerrAIDS, aangesteld, waarom is jullie vorige bassist Demster vervangen?
HerrAIDS: Ik heb 10 jaar geleden de naam Demster aangenomen omdat dat toen goed paste bij de bandnaam. Ik ben natuurlijk een stuk ouder en wijzer geworden en voelde me al een tijd niet meer tevreden met deze naam. Ik noemde mezelf al HerrAIDS in Planet AIDS en diverse andere projecten omdat deze naam beter past bij mijn denkbeelden.
Ludas: Ze keken wel wat raar op bij de burgerlijke stand....hehehe.

Jullie hebben een naam die geïnspireerd is op het werk van Tolkien. Waarom is ooit voor deze naam gekozen?
Ludas: Toen wij begonnen waren er geen andere bands bekend onder de naam SauroN en daar het toch de meest duistere entiteit uit het boek is, leek het ons wel gaaf om deze naam te gebruiken. Inmiddels balen we een beetje van de naam, aangezien sommige journalisten denken dat wij deze naam hebben omdat het boek verfilmd is. En veel irritanter nog, er liepen zo'n 5 a 6 SauroN's rond op deze aardkloot. Inmiddels nog 4 volgens mij.

Kun je een beeld schetsen van de black metal scene in Nederland? Wat zijn dingen die je tegenstaan en die je juist erg gaaf vindt?
Ludas: Het enige wat me tegenstaat zijn bands die niet weten waar ze het over hebben. Verder is de scene best goed en gevarieerd qua stijlen. Er zijn behoorlijk brute recht toe rechtaan bands (zoals bijv. Funeral Winds, Lugubre, Sammath), duistere bands (zoals Fluisterwoud, Galgeras) en experimentele bands (zoals Dimensional Psychosis of Weltbrand).

Wat houdt het begrip 'true black metal' voor jouw band in en hoe belangrijk is dit voor jullie?
HerrAIDS: Voor mij is "true" black metal muziek die gemaakt wordt door serieuze mensen, die gemotiveerd zijn door een ware passie, niet om erbij te horen of om geld te verdienen. Verder vind ik dat er altijd een nihilistische, occulte of satanische rand aan moet zitten. Zogenaamde christelijke black metal of nationaal socialistische black metal bands verkrachten een term en een scene die ze niet begrijpen en waar ze geen plaats in hebben. De ideologie van de echte black metal moet aanwezig zijn in de muziek en de teksten en dat vinden wij heel belangrijk. Als we dit niet vinden in een band zullen wij er niet mee optreden en ook niet naar luisteren.

band imageWat voor rol speelt Satan dan wel satanisme in jullie muziek? Wie of wat is satan voor SauroN?
Ludas: voor mij is Satan 'doen wat je wilt, zonder je te laten leiden door religieuze wetten'. Satan is voor mij een symbolische beleving, geen bestaande entiteit. Net zoals God. Het zit in je hoofd, niet in de hel of in de hemel.

HerrAIDS: Satan is voor alle leden van SauroN wat anders. Voor mij is het wel een realiteit en een entiteit. Voor mij is het de universele eenwording van de krachten van de duisternis, de drijvende kracht achter vernietiging en creatie, een vleesgeworden vorm van verboden wijsheden.

Het belangrijkste ingrediënt van goede black metal is misschien wel de misantropische inslag van de bandleden die de muziek maken. Wat is de beste reden om de mens anno 2007 te haten?
HerrAIDS: kijk om je heen, lees een krant of kijk een journaal. De mens is een mutatie die fout uit heeft gepakt. De drang naar zelfvernietiging is het enige pluspunt dat in onze genen zit.

Hoe belangrijk is het in deze toch vrij goddeloze tijden, zeker in het Westen, om nog tegen religie en het Christendom aan te schoppen?
Ludas: Hmm, wij schoppen dus ook niet meer alleen tegen religie en hun hypocrisie. Veel teksten gaan ook over zelfhaat, mensenhaat, religieuze misopvattingen, de donkere kant van de mens en interessante occulte of apocalyptische onderwerpen. Maar...

HerrAIDS: Onze hele maatschappij en rechtsstaat is gebaseerd op de waarden van het christendom. Er is dus wel degelijk nog werk te doen in het tot op de bodem uitroeien van religies. Religie verbied over het algemeen de volgelingen om zelf na te denken, om regels in twijfel te trekken, om wijsheden buiten die voorgekauwd worden te verwerven. Het voorkomt een persoonlijke bewustwording in het grootste deel van de wereldbevolking.

Welke andere muziek genres en bands luister je nog graag buiten black metal?
Ludas/Herr AIDS: Alles. Werkelijk alles, behalve Nederlandstalige muziek in de hoek van de heren Bauer en Hazes, schlager, R&B en clubhouse....

Wat is voor jou de beste black metal band en wat is voor jou het beste black metal album aller tijden en waarom?
HerrAIDS: Moeilijke vraag... Mayhem omdat ze alles begonnen zijn, Burzum voor zijn unieke muziek en emotie, Darkthrone voor de puurheid en rauwheid...te veel verschillende factoren om te kunnen kiezen. Persoonlijk heb ik niet echt een favoriete plaat. Hoewel, ik vind, en dan spreek ik voor mezelf, 'Satanic Blood' van VON de beste black metal release ooit. De ongeloofelijke eenvoud, puurheid, agressie en kwaadaardigheid van die muziek overstijgt voor mij alles. VON heeft het mysterie en de essentie van blackmetal weten te bevatten in een ongelofelijk goede demo.

Ludas: Mayhem, 'De Mysteriis Dom Sathanas'. Die plaat heeft werkelijk alles. Het geluid is gaaf, de zang is geniaal en de nummers/muziek zijn tijdloos. Dark Throne, 'Under a Funeral Moon'. Deze plaat is zo geniaal verkankerd dat ik er nog steeds kippevel van krijg. Maar ook Emperor ('In The Nightside Ecplise'), Burzum (alles t/m 'Filosofem'), Mysticum ('In The Streams Of Inferno') en Von staan in mijn top 10. Van de nieuwe generatie bands vind ik Funeral Mist en Deathspell Omega geniaal.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>