Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Slechtvalk

Ze zijn geliefd en ze zijn gehaat. Maar iedereen kent de band: Slechtvalk. Sinds de release van hun tweede cd 'The War That Plagues The Lands' wordt de band beschouwd als één van Nederlands meest belovende metal acts. Veel metal liefhebbers moeten echter bij voorbaat al niets van Slechtvalk hebben omdat de bandleden christenen zijn en dat roept voor velen onmiddellijk associaties op met prekende, bijbels in het publiek gooiende bandleden. Ik sprak met Ohtar (zanger /gitarist) en Shamgar (zanger/gitarist) over hoe Slechtvalk omgaat met deze vooroordelen en hoe de reacties zijn op hun nieuwe cd 'At The Dawn Of War'.

Door: Patrick | Archiveer onder black metal

Hoe zijn de reacties geweest op jullie laatste cd 'At the Dawn Of War'?
Shamgar: Ik hoor vaak dat mensen vinden dat wij technisch goed vooruit zijn gegaan. Dat we meer volwassen klinken dan op de vorige cd, maar je leest ook wel weer de bekende kritiek van 'het is niet origineel'.
Ohtar: Als je inspiratie voor nummers of teksten hebt, dan moet het niet eerst door een hele wasstraat van kritiek gehaald worden, zodat iedereen er maar mee eens is, dat het origineel genoeg is en dat het niet te veel op ergens anders lijkt. En ik vind persoonlijk dat het niet te veel op andere bands lijkt. Ik heb ook heel erg veel bands gehoord waarvan ik de muziek niet het meest origineel vind, maar die er wel een eigen geluid in hebben. En … zo ongeveer alles is al eens gedaan.
Shamgar: De meeste bands spelen één stijl en hebben daar twaalf nummers van op één cd. En bij ons, vind ik zelf, is elk nummer gewoon anders. Elk nummer klinkt dan misschien naar een andere band, maar ik ken weinig bands die verschillende nummers hebben om een beetje afwisselende cd te creëren.

Doet het jullie wat? Positieve of negatieve kritiek?
Shamgar: Als het terecht is, kunnen we er wel wat mee. Als mensen zeggen: ze gebruiken dat instrument op een rare manier dan kan ik daar wel wat mee. Maar opmerkingen als 'ik vind er geen zak aan en daarom krijgt de cd een laag cijfer.' kan ik moeilijker plaatsen.

Kritiek mag, zolang het maar gebaseerd is op inhoudelijke argumenten?
Ohtar: Ja, en zo niet dan vind ik dat ook prima. Iedereen mag zeggen wat die wil, maar dan kan ik er wel eens een beetje vermoeid van raken. Er wordt naar mijn idee dan niet kritisch genoeg gekeken naar de muziek.
Shamgar: Gelukkig zien we in veel negatieve recensies dat ze ook heel erg gekleurd zijn. Die persoon had dan eigenlijk niet de cd moeten recenseren. Die cd had dan naar iemand anders moeten gaan. Maar je hebt er ook die echt vinden dat wij geen goede band zijn en ja, dat mag! Er zijn ook mensen, die ons één van de betere bands vinden. En die verschillende uitspraken moet je een beetje naast elkaar leggen. Uiteindelijk moet iedereen er toch uit halen wat ze er zelf van vinden.
Ohtar: Ik heb wel eens naar mensen toe gemaild die kritiek op teksten of muziek hadden en die daarbij vrij fel reageerden. Ik heb ze wel eens teruggemaild: ik maak geen muziek om iedereen op de wereld blij te maken of om iedereen het naar de zin te maken. Ik leef mijn leven zoals ik dat wil, ik val er niemand mee lastig, ik maak muziek die ik wil en je mag het luisteren of niet, maar ik kan nooit iedereen tevreden krijgen. Dat is ook helemaal niet mijn doel of dat van de band.

band image


In het tijdschrift Aardschok werden jullie bijna afgerekend op het feit dat jullie christenen zijn? Hoe voelt dat? Hoe staan jullie daar tegenover? Hoe zien jullie dat?
Ohtar: Ik vind het niet erg als mensen daarom over ons praten en dat we een band zijn die hen daarom persoonlijk niet aanspreekt of dat ze er daarom niet naar willen luisteren. Maar ik vind het wel kwalijk als er daarom heel veel kritiek op gegeven wordt en mensen er niet serieus naar willen luisteren. Ik vind het gewoon jammer dat alles erop afgerekend wordt. Dat de persoonlijke ideeën van de muzikant en de muziek niet meer van elkaar los gezien worden.
Shamgar: Leon die de recensie maakte, bedoelde het goed. Hij had niet zo iets van … o jee, die christelijke band. Hij wilde eigenlijk dat gezeik een beetje weergeven …
Ohtar: … op een cynische manier die niet iedereen begreep.
Shamgar: Heel veel mensen denken nog steeds ''O jee, een christelijke band' en denken dan meteen aan Stryper. Stryper ging met bijbels gooien, dan zal Slechtvalk dat ook wel doen.'
Ohtar: Aan de ene kant is negatieve aandacht ook aandacht, maar ik vind het wel jammer. Ik had liever gehad dat niet daardoor een soort van naamsbekendheid ontstond, maar dat de mensen gewoon echt naar onze muziek willen luisteren. Ik merk de laatste tijd wel, dat steeds meer mensen echt gewoon de muziek waarderen. En ook als ik sommige discussies op internet lees, zijn er toch veel mensen die zeggen “Loop niet te zeuren over wat die mensen persoonlijk denken. Ze vallen ons er niet mee lastig en luister nou gewoon naar de muziek en zeg wat je daarvan vindt.”

Scheelt het ook dat jullie eigenlijk gewoon overal en nergens spelen en niet alleen op zogenaamde christelijke festivals staan?
Shamgar: Ik heb totaal geen moeite met waar we spelen. Waar we kunnen spelen, spelen we.

Zolang er maar een stage is en publiek en de rest maakt niet uit, toch?
Ohtar: Ja, inderdaad. Ik zelf en de andere leden van de band ook, vinden het niet de bedoeling dat we alleen maar, 99% van de keren, op christelijke festivals staan.
Shamgar: De komende weken spelen we op Occult Fest, Parkhof, Gigant (Apeldoorn), Electra (Sliedrecht) en we zijn ook voor andere optredens gevraagd met grotere, bekende bands.
Ohtar: We willen gewoon neutraal zijn daarin. We zeggen dus ook niet “we spelen helemaal niet op christelijke festivals en alleen maar seculier.” Dat is ook niet de bedoeling. We spelen gewoon. Lekker muziek maken; dat is het belangrijkst!

Jullie hebben net een cd en een dvd ('Upon The Fields of Battle') uitgebracht. Vervolgens hebben jullie diverse concerten gegeven in verschillende Europese landen. Wat kunnen we de komende maanden nog van jullie verwachten?
Shamgar: Veel optredens. Naast de genoemde optredens zijn we in onderhandeling over nog vier andere optredens. Dus de komende tijd hebben we genoeg te doen
Ohtar: Een paar maanden geleden hebben acht verschillende landen in Europa gehad (Zwitserland, Scandinavië, o.a.) en nu doen we gewoon wat er op onze weg komt.

Kan je misschien al een tipje van de sluier oplichten als je praat over 'grotere, bekende bands'?
Shamgar: Natuurlijk spelen we op Parkhof met Macabre en op Occultfest met Holy Moses. Daarnaast waren we op de valreep (één of twee weken voor het betreffende concert) gevraagd om te spelen als support act van Turisas in augustus, maar de meesten van ons waren toen al op vakantie. Verder zouden we mogelijk in het voorprogramma van een grotere band spelen in september, maar dat gaat helaas niet door (de contactpersoon van de zaal ging niet over de uiteindelijke programmering). Zoiets gebeurde ook een aantal jaar geleden, toen de kans groot was dat we in het voorprogramma van Dimmu Borgir zouden kunnen spelen, maar toen besloot de tour organisatie de hele Europese tour met dezelfde band te doen.

Is de respons per land verschillend?
Ohtar: Ja!
Shamgar: Het ene volk is gewoon uitbundiger dan het andere. Die Zwitsers gaan er echt helemaal voor en gaan echt uit hun dak. In Duitsland zijn ze wat afwachtender.
Ohtar: In Noorwegen is dat nog in het kwadraat. En Finland is weer enorm uitbundig. Het is echt per land enorm verschillend. Dat maakt het wel interessant en het is leuk. Maar uiteindelijk ben je toch gewoon met de band muziek aan het maken. Ik heb wel eens gehad dat ik zelf zeer tevreden was over het concert en dat je gematigde reacties kreeg en toch heb ik dan een goede avond gehad.
Shamgar: En soms is het ook andersom. Dan denk je, zo dat ging slecht, maar dan hebben mensen een prima avond gehad.
Ohtar: Neil Young is mijn grote voorbeeld in de muziek. Hij kan doen wat die wil doen en iedereen vindt het nog geweldig ook. Dat vind ik prachtig van hem. Hij blijft compleet zijn eigen ding doen. Ik wil Slechtvalk niet met Neil Young vergelijken hoor, maar ik vind die instelling van hem heel mooi.

band image


Jullie zitten bij Fear Dark. Dat is een relatief kleine maatschappij. Zijn jullie er tevreden? Doen ze precies de dingen voor jullie die jullie graag willen? Of zijn er aspiraties om bij een groter label onderdak te vinden?
Shamgar: Ze zetten zich heel goed en we hebben veel bereikt met hen.
Ohtar: Ze zijn goed
Shamgar: Maar we lopen nu wel een beetje tegen het dak aan. Ze zijn niet fulltime bezig dus kunnen ze gewoon niet meer doen dan dat ze nu al doen. Om groter te worden moeten we eigenlijk bij een label komen dat een grotere collectie heeft en meer ervaring heeft in het groter maken van een band.

Zijn die contacten er al of wachten jullie af wanneer het eventueel op jullie pad komt?
Ohtar: O, er zijn absoluut nog geen serieuze contacten. Fear Dark doet het tot nu toe echt prima, echt geweldig, maar tegen een groter label zullen we zeker geen nee zeggen.

Muziek is jullie passie, maar niet jullie werk. Zouden jullie er wel fulltime mee bezig willen zijn? En geldt dat voor iedereen in de band?
Shamgar: Een aantal zullen dat niet zo snel willen doen. De drummer is net vader geworden en die zal voorlopig niet fulltime zich aan de band willen wijden. Ikzelf ben nog student en heb nog niet echt een vast leven en ik zou het wel willen doen voor een paar jaar.
Ohtar: Ik denk dat het een heel grote stap is voor een band als er van wilt gaan leven. En ik zie dat bij Slechtvalk niet snel gebeuren. Iedereen heeft echt zijn eigen leven. Je praat over zeven mensen die er echt fulltime voor moeten willen gaan en er andere dingen voor moeten willen laten schieten. Dat wordt heel lastig. Het is uiteraard voor iedereen persoonlijk, maar professioneel muzikant … nee dat niet. Een goede opleiding en een diploma vind ik ook heel belangrijk.

Zijn er nog geruchten of andere zaken over Slechtvalk die je bij dezen wel eens de wereld uit zou willen helpen?
Ohtar: O, absoluut. Één van de geruchten die ik graag, heel graag, de wereld uit zou willen hebben is 'Slechtvalk is een christelijke metal band'. Wat ik heel duidelijk tegen alle lezers zou willen zeggen is: Slechtvalk is een band, we maken muziek en ja; we zijn christenen en daar zal ik ook nooit iets over ontkennen. Maar we zijn geen christelijke band en schrijven geen christelijke teksten. Tekst en muziek zijn persoonlijk, ze komen uit je persoonlijke inspiratie en levenstijl. Maar wij zullen nooit iemand lastig vallen met weet ik wat voor boodschappen of iemand onze ideeën opdringen. We zijn een metal band en willen gewoon muziek maken!
Shamgar: Ik vind dat veel mensen zich blind staren op een etiket dat mensen ooit op ons hebben gedrukt. Hierdoor geven ze ons niet echt een kans. Iedereen moet voor zichzelf bepalen waar die zijn waardes vandaan haalt. De muziek die ik schrijf vertelt misschien iets van hoe ik in de wereld sta, maar de mensen moeten zelf bepalen of ze het er mee eens zijn of niet. De teksten kun je gewoon zien als een verhaal en wat je eruit haalt is persoonlijk.
Ohtar: Precies! En, ik heb eigenlijk nog wel iets. Het hele verhaal van Slechtvalk is black metal en dat kan niet. Christenen en black metal – dat is ook iets waar we eeuwig over doorgezaagd zullen worden. Daar mag iedereen anders over denken, maar ik denk dat wij te veel elementen (melodie, keyboard, zangeres, cleane zang) hebben waardoor we afwijken van de echte black metal en ik zou onze muziek eerder dark metal willen noemen, omdat het de grimmige kant van het leven en de grimmige gevoelens in de muziek erg goed weergeeft. Ze mogen het van mij ook een heel andere naam geven … bier metal ook prima!

Lekker muziek maken, op zijn tijd een biertje en veel plezier; dan zijn jullie tevreden mensen?
Shamgar: Ik wel! Mensen maken het zichzelf gewoon veel te moeilijk; Als blackmetalhead mag je tegenwoordig niet genieten van een concert, mag je niet lachen, maar moet je altijd grimmig kijken. Terwijl als je kijkt naar een band als Immortal, blackmetalheads van het eerste uur, die durfden wel lol te maken en doen dat nog steeds.
Ohtar: Juist, op een fijne manier van het leven genieten zonder al teveel onnodig moeilijk gedoe.

Deel dit interview met je vrienden

Meer informatie

<< vorige volgende >>