Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Martin

Naam: Martin Perescis

Martin Martin Perescis, geboren in het Zuid-Limburgse Brunssum, maar alweer sinds '99 woonachtig in het pitoresque Nijmegen, een kleine stad met grote aspiraties als het gaat om shoarma en döner, leverde gedurende zijn studietijd een dappere strijd om een enigszins werkbare balans te verkrijgen tussen het vinden van zijn weg in de vele gyri en sulci van het menselijk en dierlijk brein, het handhaven van een min of meer sociaal leven, bovengenoemde shoarma en zijn voorliefde voor extreme muziek. Inmiddels alweer enige tijd afgestudeerd en werkzaam als docent aan een HBO-instelling, lijkt Martin een evenwicht te hebben gevonden, maar het is maar de vraag hoe lang dit standhoudt, voornamelijk omdat voor de klas staan en knoflooksaus niet bijster goed te combineren zijn.

Hoe dan ook, na via redelijk conventionele paden (Metallica, Sepultura en The Gathering) met metal in aanraking te zijn gekomen, kronkelde Martin zich door de jaren heen naar een duister geheel van voornamelijk black metal, meestal van experimentele aard, tot het machtige Neurosis opdoomde en post-doom daarmee ook op de kaart gezet werd. Het blijft echter niet alleen bij wisselen tussen deze superlatieven, want naast een breed scala aan subgenres binnen metal zijn ook volledig andere stijlen zeker welkom. Zodoende wil het wel eens voorkomen dat Wolves in the Throneroom wordt afgewisseld met Portishead, Mayhem met Björk en Fantômas met Stravinsky. Het zwak voor The Gathering is overigens door de jaren heen ook zeker niet afgenomen.

Desalniettemin is er, in elk geval voor hemzelf en konijn Beatle (zie foto), een duidelijke lijn in Martins muzikale voorkeuren te ontwaren. Deze rode draad bestaat voornamelijk uit een markant eigen gezicht en bovenal pure, rauwe intensiteit. Niet gewaardeerd worden onder meer het betreden van reeds platgetrapte paden, overmatig gelikte producties en standaard songstructuren, hoewel er op dat laatste ook weer uitzonderingen bestaan.

Martins toetreding tot de gelederen van Lords of Metal volgt op een periode van een aantal jaren waarin hij schreef voor een aantal beduidend kleinere, en inmiddels ook niet meer bestaande, webmags. Daarnaast is hij sinds 2001 actief, aanvankelijk als vocalist maar later ook als programmer/engineer, in de band Serotonin.

Bijdrage deze maand

Interviews

Celtic Frost
Tau Cross