Listen live to Radio Arrow Classic Rock

What's In A Name

Door: Wilmar op 2008-07-24

Als je eindelijk na lang zoeken de juiste muzikanten hebt gevonden voor je band, de stijl hebt bepaald en de eerste composities hebt geschreven, wordt het vaak zoeken naar een bandnaam. En dan gebeuren er met regelmaat rare dingen. Of de bandnaam is onuitspreekbaar, de bandnaam is een samenraapsel van vreemde termen of van infantiele fantasieën, maar wat het meest irritante is, is als jouw bandnaam al in gebruik is door een andere band.

Hoe vaak is het je overkomen dat een band je op voorhand al wist te stimuleren met alleen de bandnaam? Ik noem bijvoorbeeld HEIR APPARENT, een band waarvan ik nog geen noot muziek had gehoord, maar waarvan de naam mij al tot de platenzaak wist te lokken. Of wat dacht je van DAMIEN THORNE, de antichrist uit de cyclus van 'The Omen', waarbij ik me de meest woeste death metal wist voor te stellen, maar wat uiteindelijk een soort horror-metal gezelschap uit Chicago bleek te zijn. WHITE ZOMBIE vond ik ook altijd zo'n schitterende bandnaam. Met name in death metal kwamen de meest vindingrijke namen tevoorschijn. Ik noem een Cryptopsy, een Malevolent Creation, een Pungent Stench; en anders de black metal combo's die de fantasy van Tolkien afroomde (Cirith Gorgor, Gorgoroth), of de diverse pseudo-magische verhandelingen als de Necronomicon, Book of Eibon, De Vermis Mysteriis of Unaussprechlichen Kulten als inspiratiebron namen.

Het gevaar van je bandnaam ontlenen aan literair gemeengoed is dat een andere band op precies dezelfde gedachte kan zijn gekomen. Zo heette mijn eerste band die wat bereikte Hexenhammer, maar laat er nou op exact hetzelfde moment ook een Hexenhammer actief zijn in Colombia? Heden ten dage is er ook een Duitse Hexenhammer actief. Mijn navolgende band Midian had helemaal last van hetzelfde euvel. Zo blijken er volgens de Encyclopedia Metallum minstens zes Midian's wereldwijd te bestaan. Mijn andere bandje Triplesix heb ik sinds kort omgedoopt omdat er steeds meer Triplesixen bijkwamen, en de allereerste referentie die je in Google tegenkomt is die met de 'Three Six Mafia', een rap-collectief uit de Verenigde Staten.

Dit 'bandnaam delen' kan soms vervelende consequenties hebben. Bands die elkaar voor de rechter dreigen te slepen over het gebruik van een bandnaam, of simpelweg de teleurstelling dat je je band niet Convicted mag noemen omdat er in Tsjechië al drie 'Convicted's' rondlopen. Het is ook het gevaar als je een band opzet dat de recensent ontdekt dat jouw bandnaam al veertig keer is gebruikt. Tappend uit een eigen vaatje kan ik zo al Vortex en Dystopia oplepelen, waarbij laatstgenoemde twee keer de mist in gaat: de bandnaam is al drie keer gebruikt, maar de titel van hun demo 'This Means War' is exact dezelfde titel als een plaat van de NWOBHM-legende TANK.

Tja, hoe voorkom je dat jouw bandnaam al bestaat? Op internet zijn er zogenaamde 'bandname-generators' te vinden, die voor elke band een twee- tot driewoordige bandnaam weten te verzinnen. In principe heb je deze kunstgreep niet nodig. Ga voor jezelf na wat de muziek bij jou losmaakt, geef dat een naam en pas dan de filosofische methode van hermeneutiek daarop toe: zoek een synoniem. Of je kunt de Celtic Frost methode als richtlijn nemen: zoek twee woorden die feitelijk niks met elkaar te maken hebben, en je hebt een bandnaam. Bijvoorbeeld: Holy zou je kunnen combineren met Virgin, Bible, Water of Shit. Onverwacht zou zijn Holy Prostitute of Holy Cadillac. Mijn nieuwste project heet Cropcircle Generator. Precies op dezelfde manier verwekt als bovenstaande namen. En nu maar hopen dat niemand de naam wil stelen…

Wilmar schreef ook de volgende columns