Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Failopsy – Hoe Cryptopsy zijn fans verried en besloot tot zelfmoord

Door: Menno op 2008-04-01

De metal-liefhebber die in zijn vrije tijd graag op websites als blabbelmouth.net en verschillende metal-forums vertoeft zal het niet ontgaan zijn; een van de meest innovatieve en brute death metal bands heeft een stijlwisseling aangekondigd. En een verdomd drastische.

Ik formuleer het eigenlijk verkeerd, de stijlwisseling is namelijk tamelijk sneaky bij de fans in de strot geduwd. Na het 'verlaten' van zanger/boegbeeld Lord Worm (lees: er uit gesodemieterd) hield Cryptopsy audities voor cleane zangers en een toetsenist/sampler. Dit deed binnen de trouwe fanschare al aardig wat stof opwaaien, cleane zang bij de bruutste en meest technische death metal band op aarde? Rot toch gauw op! Argwaan alom dus. Een tijd later werd er een officiële nieuwe bandfoto gepubliceerd, tegelijkertijd met de aankondiging van zanger Matt McGachy en toetseniste Maggie Durand. Matt McGachy, is dat niet die ene gast van screamo band 3 Mile Scream? Correct……..WAT?! Screamo?! Jezus, nu was de boot onder de fans toch wel een partij aan, niemand maar dan ook werkelijk niemand kon zich een voorstelling maken van hoe dit zou gaan klinken.

'Gelukkig' lekte er een paar weken later twee nieuwe tracks op het internet. Zelden heb ik zo geanticipeerd op een link geklikt als toen. Vragen bleven rond spoken in mijn hoofd, Cryptopsy met emo-zang? Hoe kan dit? Waarom? Geld? Moe van brute muziek? Hebben we niet genoeg Killswitch Engage en Ion Dissonance-achtige bands? Na het beluisteren werd me in ieder geval direct duidelijk dat Cryptopsy een grote fout begaan had; met de release van 'The Unspoken King' zou de door het jaren van trouw zijn en non-stop touren vergaarde fanschare in één klap vernietigd worden. Intussen waren de reacties op de verschillende fora werkelijk ziedend. De alom aanwezige stemmig was terneergeslagen. De nieuwe nummers lieten duidelijk een totaal ander geluid horen dan we gewend waren. In plaats van mega opgefokte death metal waar de band zo'n trouwe aanhang mee verwierf werd van de ene op de andere dag vervangen door glad en commercieel klinkende 'MTV-metal', als ik het zo mag noemen. Ter illustratie: het nieuwe nummer 'Bemoan the Martyr' spreekt boekdelen. Fans zijn inmiddels begonnen met het weggooien van CD's, t-shirts en het verwijderen van tatoeages (geen grap).

Inmiddels probeerde bandleider/drummer Flo Mounier de sfeer te sussen door een wat heftiger nummer op Cryptopsy's MySpace te plaatsen, 'Worship Your Demons'. Helaas was het nieuwe-richting gezwel in een vergevorderd stadium en daar kon volgens de fans geen blast-beat chemokuur meer tegen op. Een fan schreef op het officiële Cryptopsy-forum een brief aan Flo, waarin hij vroeg om uitleg. “Waarom negeren jullie je fans? Past bij totaal andere muziek niet beter een andere naam? Doen jullie het voor het geld?” Dit laatste lijkt me trouwens een uiterst plausibel scenario; ik kan me perfect voorstellen hoe Flo op het kantoor van Century Media wordt aangesproken. “Luister Flo, met Cryptopsy zitten jullie aan het plafond. Er zijn weinig bands die kunnen leven van death metal, en ik denk dat er voor jullie meer in zit. Het enige wat jullie hoeven te doen zijn wat kleine muzikale aanpassingen”. Dit berust natuurlijk enkel op gissingen, maar het is evident dat Cryptopsy een pact met een duivel heeft gesloten.

Flo's reactie op de brief van de fan was weinig subtiel: "I'm very disappointed to see how closed-minded some of our fans are. We started extreme metal and now we are doing it even more then before, extreme dynamically. When you listen to the full album, you will understand or not. Never has CRYPTOPSY been soo fast and aggressive and at the same time generated feel in metal songs, wow. Not an achievement to you, it seems, but something extremely hard to do. If you get it or not, that's up to you, but people judge fast and I can guarantee that if you open your mind a little, you'll understand and be in awe. No change, then just vote for Bush again while you're at it. You know, I'm not an angry person by nature, but god, open your ears."

Hoe durft Flo de Cryptopsy fans in godsnaam narrow-minded te noemen?! Het zijn juist de meest open-minded muziekliefhebbers die de enorme bruutheid en complexiteit van een band als Cryptopsy begrijpen. Zonder de ruime geest van Flo zijn fans had hij godverdomme niet eens een voet aan de grond kunnen krijgen met Cryptopsy! De verwijzing naar Bush is al helemaal onverantwoord en uiterst arrogant te noemen. Dit statement is pure zelfmoord, waarschijnlijk voortkomend uit een vlaag van frustratie. Schijnbaar realiseerde Flo zich dit een paar dagen later terdege, want terwijl ik dit schrijf heeft hij (volgens Wikipedia, dus onder streng voorbehoud) Cryptopsy, 'Bemoan the Martyr' en alle aankomende tournees afgeblazen. Heel slim Flo, maar ik weet niet of de fans het pikken als je over een jaar weer terugkomt met een brute zanger en net gaat doen alsof er niets gebeurd is. Cryptopsy is dood, leve Cryptopsy!

http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptopsy
www.metaltabs.com/forum
www.cryptopsy.net
http://www.smnnews.com/board/forumdisplay.php?s=&forumid=129

Noot: Het laatsgenoemde statement van Wikipedia is inmiddels verwijderd en wordt alom afgedaan als een hoax (broodje aap). Niettemin wacht de wereld gespannen af hoe dit zal eindigen.

Menno schreef ook de volgende columns