Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Van Halen - The Return

Door: Winston op 2007-11-02

Nou daar stonden ze dan eindelijk. Na een valse start eerder dit jaar, toen Eddie duidelijk nog niet in staat was om echt deel te nemen was het op 27 september dan echt zover; Van Halen mét David Lee Roth op zang. Helaas en zeker opmerkelijk was het ontbreken van Michael Anthony op bass en de aantreding van zijn vervanger Wolfgang van Halen. Op de persconferentie voorafgaand aan de tour werd duidelijk gesteld dat Van Halen gewoon opnieuw begint en de carrière voortzet. Natuurlijk kun je dat in twijfel trekken maar toch… Naar verluidt mocht Eddie's zoon Wolfgang de setlist samenstellen voor de tour en het moet gezegd dat heeft ie toch heel goed gedaan. Natuurlijk met wat publieksfavorieten zoals 'Jump', 'Ain't Talking 'Bout Love' en 'Panama' maar ook met vergeten stampers als 'Romeo's Delight', 'So This Is Love' en 'I'm The One' bijvoorbeeld.

Maar hoé klinken ze dan, al die nummers die eigenlijk al best oud zijn maar de tand des tijds met glans doorstaan hebben? Was David Lee Roth niet afgezakt naar een soort Elvis in Vegas achtig niveau? Maakte hij niet zolang geleden een countryplaat met de Van Halen songs verbouwd? En Eddie dan? Die was toch behoorlijk aan de alcohol en zeer wispelturig in wat hij wel en niet wilde? Van Alex van Halen hoor je nooit iets, kan die überhaupt nog drummen? Om van de zestienjarige Wolfgang nog maar te zwijgen, zestien en dan zomaar bassist in een van de meest legendarische hardrockbands? Hoezo druk?

Nou laat één ding duidelijk zijn, afgaande op de liveshows die via torrentsites al snel on line verschenen, Van Halen maakt alles waar en verstomd de critici! Een geweldige show met fantastische nummers. Bijna zou je de tweede periode met Sammy Hagar vergeten maar dat kan niet en zou ook niet eerlijk zijn. Toch is de chemie met David Lee Roth terug als vanouds. Knalhard en alsof ze werkelijk nooit zijn weggeweest vermaakt Van Halen IV het hongerige publiek op weergaloze wijze. De grootste verrassing is niet Wolfgang, die kwijt zich vol geveinsde routine van zijn taak en dat is zeker ook verrassend, maar David Lee Roth lijkt als herboren! In de laatste jaren dat hij in Van Halen zat en ook later tijdens de eerste succesvolle jaren nam hij live optreden en zingen niet zo serieus, verkwanselde teksten en zong gewoonweg slecht. Nu doet hij het echt veel beter en lijkt beseft te hebben dat hij nu nog een leuk pensioen veilig kan stellen. Weliswaar kortgeknipt (net als Eddie overigens maar met dezelfde flair en uitstraling is hij het die show steelt. Laten we als hardrockers hopen dat de interne strubbelingen tot het verleden behoren en dat de band inderdaad een doorstart heeft gemaakt. Ik zeg alleen nog dit en richt me rechtstreeks tot Rob 'Mojo' Trommelen; pak agenda – bel management Van Halen – boek Van Halen – Arrow of Fields Of Rock 2008. Dat is het. Van Halen; welkom terug!

Winston schreef ook de volgende columns