Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Oude liefde versus jonge helden

Door: Tormentor Erich op 2007-10-02

We schrijven de datum vrijdag 21 september 2007. Uw Tormentor is helemaal in zijn nopjes omdat hij sinds twee dagen de nieuwe Exodus kan draaien in zijn cd speler. En toen begon ik te denken. Ik heb recentelijk niet allen deze nieuwe Exodus mogen ontvangen, ook de jongste releases van bands zoals Overkill, Sodom en Agent Steel waren aan mij besteed. Allemaal bands die hun eerste albums in de jaren tachtig uitbrachten, en allemaal bands die al jaren wederom prima releases afleveren. Toen ben ik eens verder gaan kijken. Gorefest staat weer hoog aangeschreven in de wereld van de metal. Scorpions doen het ook weer goed en ook een Marduk of een Megadeth zijn nog steeds niet afgeschreven.

Op diezelfde vrijdagavond draait Metal Mike in zijn Aardschok radio programma op Kink FM Rush omdat die in oktober twee maal in de Ahoy staan. Ook laat hij 'Running With The Devil' van Van Halen horen omdat hun reünie tour in Amerika binnen enkele minuten was uitverkocht. En wat te denken van Led Zeppelin? Die laten weten dat ze nog 1 keer in Londen zullen optreden. Het gevolg? Drie miljoen mensen die een kaartje willen hebben waardoor men de verkoop maar via een loterij gaat regelen. Apropos live optredens, de zoveelste versie van Black Sabbath (Heaven And Hell) kreeg onlangs bijna alleen maar lovende kritieken vanwege hun recente live optredens, en zelfs Iron Maiden dat toch te kampen heeft met een matig ontvangen nieuw album ('A Matter Of Live And Death') krijgt wederom prima recensies vanwege hun pas afgeleverde shows. Sterker nog, deze Britten gaan volgend jaar de 'Live After Death' en 'Somewhere In Time' periode opnieuw spelen en de massa kijkt daar nu al naar uit. Verder liet Metal Mike een oudje van Queensryche horen, en teerden die niet onlangs weer op het succes van 'Operation Mindcrime'? En dan heb je nog Metallica, die wederom roepen dat het nieuwste werk eindelijk weer zal aansluiten bij het 'Master Of Puppets' gebeuren uit 1985. Da's 22 jaar geleden! Apropos 'Master Of Puppets', nog niet zo gek lang geleden bracht Dream Theater het publiek in vervoering door zowel 'Puppets' als ook 'The Number Of The Beast' van Maiden live helemaal te spelen. En is niet iedere thrasher behoorlijk tevreden met de 'Reign In Blood' live DVD van Slayer? (Die vorig jaar ook werden bejubeld omdat 'Christ Illusion' eindelijk weer een ouderwets Slayer album was.) En als klap op de vuurpijl was op Studio Brussel deze week Jimi Hendrix weer te horen omdat men even stil stond bij de sterfdag van deze legende. Naast al dit nieuws durf ik daarbij ook nog eens te wedden dat stiekem hele hordes metalheads zitten te wachten op nieuw werk van oudgedienden zoals Judas Priest en AC/DC, en om het dichter bij huis te houden, zelfs de jaren tachtig rockers van Vengeange komen binnenkort met een live album dat waarschijnlijk ook weer goed zal worden ontvangen. Voeg hierbij de recente albums van Type O Negative, het geneuzel rondom het nog steeds te verschijnen nieuwe Guns 'N Roses album (wekelijks nieuws hier bij de Lords) en ook het laatste album van Ministry (waarop de band zelfs The Doors covered) en dan vraag ik je, waar moet dit eindigen? De overtreffende trap was echter het bericht over een Poolse firma die het album van het allereerste bandje van Les Clapool en Larry Lalonde opnieuw uitbrengt, en dat is toch muziek van voor Possessed!

Maar wat wellicht nog belangrijker is, wat staat hier tegenover? Zijn er anno 2007 nog wel bands die een debuut album kunnen uitbrengen met een impact zoals destijds 'Bonded By Blood', 'Kill 'Em All', 'The Ultra Violence' (Yep, Death Angel zit ook weer in de studio) 'Hell Awaits', 'Vandenberg', 'World Circus' of een 'Butchered At Birth' en 'Scream Bloody Gore'? Ik waag het te betwijfelen.

“Waar ligt dit aan?” vraag ik mij dan af. Is het daadwerkelijk zo dat elk genre al is uitgemolken en dat iets origineels of iets nieuws gewoon niet meer denkbaar is? Kan het zijn dat moderne genres simpelweg niet de impact hebben die ze hadden moeten hebben? Is alles al een keer gedaan? Natuurlijk was er in de jaren negentig ineens Korn en Nu-Metal. En zeer zeker heeft het Gothic genre voor een frisse wind in het metal wereldje gezorgd. Maar is er überhaupt een Korn, een Nightwish/Epica dat gezorgd heeft voor een revolutie? Was Marlyn Manson niet al snel een copy van zichzelf? Zijn er op vandaag de dag nog steeds mensen die zitten te wachten op de nieuwste grunge sensatie of zijn er nog mensen die nog steeds willen dat crossover zoals die er in de jaren negentig was (Faith No more, Dog Eat Dog) weer terug komt? Ik weet het niet. En als ik dan toch een uitstapje maak naar het alternatieve circuit, zelfs Sonic Youth gaat hun uit 1988 afkomstige album 'Daydream Nation' weer live spelen en ook Dinasour JR schijnt weer bij elkaar te zijn.

Maar goed, ik dwaal af. En om misverstanden te voorkomen wil ik ook nog even vermelden dat ik heus niet alleen naar oude meuk bands luister. Maar als ik dan te weten kom dat een Mendeed er na twee albums alweer mee stopt, dat een thrash band zoals Ravage of Detonation ook niet echt verder komt en dat de zanger van Hatebreed ermee kapt, dan vraag ik me wel af welke nieuwe band de oude garde eindelijk weet te verdringen? Dragonforce misschien? Kan zijn, maar die headlinen niet boven een Iron Maiden. Cradle Of Filth en Dimmu Borgir wellicht? Nee, ook al te lang bezig. Zijn er dan teveel oude rotten in het vak die vasthouden aan stabiele waarden en normen? Of is het toch de muziek van deze artiesten die uiteindelijk alles weet te overwinnen? Heeft het dan allemaal te maken met de snelle, jachtige maatschappij van tegenwoordig? Komt het er dan toch op neer dat een oude LP meer waarde heeft dan een gedownload album en dat men op vandaag sneller zapt en minder blijft hangen? Of ligt het aan de nieuwe generatie zelf? Willen die soms geen radio meer maken waarbij men naar hun favoriete muziek kan luisteren? Willen die niet meer de tijd en energie in recensies en aanverwante artikelen c.q. magazines stoppen?

Wie het weet mag het mij vertellen.

P.s. In deze column worden uiteraard slechts enkele namen genoemd. Natuurlijk had ik het ook nog over Motörhead, Ozzy, Morbid Angel, Obituary, The Ramones of de tribute aan Sick Of It All of wie dan ook kunnen hebben, maar dat mag hopelijk duidelijk zijn.

Tormentor Erich schreef ook de volgende columns