Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Het rommelt in festivalland

Door: Michiel B. op 2006-01-11

Op dit moment van schrijven is het 11 januari 2006. Zo rond twaalf uur in de middag voor de statistici onder u. Het nieuwe jaar is anderhalve week oud, de vakantieplannen worden alweer gemaakt met de nieuwe voorraad vrije dagen in de pocket en uw webmeester doet daar vrolijk aan mee maar toch zit hem iets niet lekker. Ik heb op dit moment gewoon verdomd weinig te kiezen..

Op dit moment is het festivalseizoen, wat normaliter elk jaar toch voor een fors deel mijn zomerse planning bepaalt, nog een groot grijs gebied. De enige uitzondering in ons land is Bospop wat met Anouk en de Simple Minds op de zaterdag en Simply Red en Roxy Music op de zondag al een duidelijk statement gemaakt heeft dat hun festival dit jaar niet aan mij als metalliefhebber besteed zal zijn. Graspop heeft enkel de belegen NWOBHM helden van Saxon officieel bevestigd staan, twee dagen geleden kondigde After Forever op haar website aan op de Graspopzaterdag te spelen en zojuist lees ik op de site van The Gathering dat ook zij inmiddels bevestigd zijn. Ik kan nu niet zeggen dat ik van enkel deze drie bands zo enthousiast wordt om maar meteen naar de voorverkoopadressen te vliegen en zo rond de 120 euro neer te leggen voor een weekendticket. Enkel Journey zal mij niet doen besluiten naar Arrow Classic Rock te gaan dit jaar. En wat speelt er in vredesnaam op Waldrock? De website vermeld enkel dat het gebeuren op 1 juli dit jaar plaats zal gaan vinden..

Maar het kan nog erger. Veel erger zelfs. Het is maar de vraag of Dynamo Open Air dit jaar nog door zal gaan na het financiele debakel van vorig jaar met slechts een paar duizend bezoekers die het zagen zitten in de zeikende regen vijftig euro neer te leggen voor slechts twaalf bands. En mocht het doorgaan dan is ook maar de vraag waar Eindhovenaar André Verhuyzen zijn circusje hun tenten laat opslaan dit jaar en voor hoeveel dagen dat dan zal zijn. Voor veel mensen, inclusief ondergetekende, is de grote charme er toch wel vanaf sinds dit eens zo prestigieuze festival sinds 1999 niet meer driedaags is. En in mijn directe omgeving (lees: het Dynamocafé in Eindhoven) begint men ook steeds harder te brommen dat 'hun' festival gewoon in Eindhoven thuishoort. Ook of er dit jaar weer een editie zal komen van Fields of Rock is mij ook nog steeds niet bekend. De website staat, net als die van Dynamo, nog keurig het nieuws van vorig jaar uit te spugen. Wat is hier gaande? Waarom duurt het zo lang voor er bands bevestigd worden op de diverse festivals en is het doorgaan van andere festivals nog zo uitermate onzeker nog geen half jaar vooraf?

Hoe anders was het vorig jaar toen al voor de jaarwisseling bekend was dat Iron Maiden op Graspop en Bospop zou staan, Waldrock Megadeth ruim op tijd wist te strikken en Rammstein naar verluid op Fields of Rock de pannen van het dak speelde. Ik hoef niet per definitie een grote naam aan het werk te zien (deels vanwege het simpele feit dat ik de meeste grote jongens al minimaal een keer aan het werk gezien heb) maar het bevestigen van grote al dan niet kleine namen zijn in mijn ogen levenstekenen van een gezond festival. Leg mij dan eens uit waarom onze Oosterburen met hun Rock Hard en Wacken Open Air daar geen enkele moeite mee hebben?

Ik denk dat ik het dit jaar wel geloof met de gevestigde festivals in de lage landen. Een midweekje Wacken - waarvan de line-up van dit jaar met reunies van Emperor en Celtic Frost en verder bevestigde namen als Nevermore, Soilwork en Cannibal Corpse mij inmiddels al doet watertanden - en de kleinere festivalletjes als Dong, Stonehenge en Occultfest kan ik mijn zomer ook uitstekend besteden. En in het najaar het festivalseizoen weer afsluiten tijdens de Arnhem Metal Meeting zie ik ook wel weer zitten eigenlijk. Ik hou dan zelfs nog vakantiedagen en niet minder belangrijk: geld over voor wellicht nog een weekje of twee er echt op uit te trekken deze zomer.

Michiel B. schreef ook de volgende columns