Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Het einde van Dynamo Open Air?

Door: Horst op 2005-05-09

Ik was het bijna gaan denken, al ploeterend door de Twentse modder terwijl de regen met hectoliters tegelijk naar beneden kwam, verkleumd tot op het bot en om mij heen slecht een paar duizend bezoekers op een terrein wat makkelijk 15.000 personen kan bevatten. Nu had dit natuurlijk wel zo zijn voordelen. De wachttijden voor de standjes met drank en voer waren nihil, op de metal markt kon je voor de verandering eens op je gemak alle uitgestalde waren bekijken zonder je eerste door een driedubbeldikke haag van andere kooplustigen te ellebogen, en er was genoeg ruimte in de twee tenten om iedereen een beetje beschutting te bieden tegen de elementen. Commercieel gezien echter was Dynamo Open Air 2005 natuurlijk een grote flop. En ondertussen is het zwartepieten in de media en op de forums in alle hevigheid losgebarsten. De één geeft Mojo de schuld, de ander vind de programmering bar slecht, een derde mist een stuk vernieuwing, de vierde vind er te weinig ouwe meuk staan, de vijfde geeft alles de schuld aan het verlaten van de regio Eindhoven, terwijl de zesde alles aan het weer gelegen laat liggen, maar die is de succesvolle editie uit 1987 dan waarschijnlijk vergeten.

Voor ieder van deze redenen valt er wel wat te zeggen, maar stuk voor stuk vallen ze net zo makkelijk te weerleggen als we even naar het roemruchte verleden kijken. Je kan natuurlijk lekker Mojo de schuld geven, maar waren die ook al niet bij DOA betrokken toen er tienduizenden per editie op de koffie kwamen? Toen hoorde ik niemand zeuren. Ja, de beroepszeikerds die vonden dat hun metal feestje overgenomen was door commerciële rakkers zonder feeling voor metal, die liepen te zeiken. En nu DOA weer net zo klein (zoniet kleiner) is als de eerste editie in 1986 is het weer niet goed… Dat Mojo trouwens wel degelijk iets te verwijten valt is zonneklaar, maar daar kom ik later even op terug.

Over de programmering dit jaar kan ik in feite kort zijn. De nadruk lag teveel op de reünies en vormen van metal die de jeugd nu eenmaal wat minder aanspreken. De enige bands die een modern geluid lieten horen vandaag waren Still Remains en Trivium. Met power en heavy metal zoals 3 Inches Of Blood en Masterplan zal je het in Duitsland wellicht prima doen, maar dit leeft in Nederland nou eenmaal niet of nauwelijks (tenzij het om Iron Maiden of Judas Priest gaat). Voor Sava… oeps, ik bedoel natuurlijk Jon Oliva's Pain, en Evergrey gaan de meeste liefhebbers liever naar een clubshow, da's goedkoper dan de hele dag voor meer geld tegen bands aankijken waar je als prog rock/metal fan toch geen flikker aanvind.

Over die reünies, op papier klinkt dit natuurlijk allemaal heel fraai, alleen is men blijkbaar de keiharde realiteit uit het oog verloren bij zoveel nostalgie. De meeste van al die tienduizenden jongeren die in de late jaren 80 en begin jaren 90 massaal bands als Obituary, Gorefest, Testament en Anthrax bekeken zijn nu in een totaal andere fase van hun leven, waarbij metal al lang niet meer zo'n grote rol speelt als voorheen. Natuurlijk, voor de echte mega bands (Metallica, Ozzy, AC/DC, Iron Maiden) willen ze nog wel met een paar maten van weleer de oude tijden herbeleven, en om er echt een familie uitje van de maken gaan moeder-de-vrouw en de kids ook mee, maar om nou helemaal naar Hellendoorn af te reizen om een paar oude semi-legendes aan het werk te zien? Neen, ze blijven liever thuis, of kiezen voor een warm-up gig in een club. Want laten we eerlijk wezen, hoeveel mensen die bij de pre-party in Eindhoven aanwezig waren zijn ook op DOA zelf geweest? Ik denk nog niet eens de helft, en dan ben ik nog positief ook… En mocht je je nog steeds afvragen waar de rest van niet-zo-geïnteresseerd-tenzij rockend Nederland dan heen gaat, kijk dan maar even bij de Fields Of Rock of Bospop line-up.

Nu we toch over Eindhoven hebben, ik hoor veel mensen (zonder uitzondering Brabanders) zeggen dat DOA steeds minder toeschouwers trekt omdat met de regio Eindhoven verlaten heeft. Mijns inziens slaat dit helemaal nergens op. Het enige wat daar voor te zeggen valt is dat Eindhoven ten opzicht van de rest van Europa lekker centraal ligt en goede verbindingen kent. Altijd handig voor al die tienduizenden in het verleden, die vanuit alle windstreken van Europa naar het festival moesten reizen. Ik bedoel, je gelooft toch zeker zelf niet dat al die bezoekers in de topjaren alleen uit PSV land kwamen? Het maakt dan ook weinig uit waar je een festival neerplempt, zolang je er maar voor zorgt dat je knap bereikbaar bent en er een uitdagende line-up staat.

Maar om even terug te komen op Mojo, er is wel degelijk iets waar deze organisatie wel de hand in heeft, en daar komen we meteen uit bij de werkelijke reden waarom DOA dit jaar een dramatisch laag aantal bezoekers heeft gehaald: ER ZIJN IN EEN TE KORTE TIJD TE VEEL FESTIVALS!!!!. Sla de festival agenda er maar eens op na. Waar onze jaarlijkse metal bedevaart in het verleden alle andere, min of meer locale of regionale, festivals in een diepe schaduw zette is de strijd om de gunst van de bezoeker momenteel een bijzonder felle. En dan heb ik het niet alleen over de binnenlandse competitie, ook België en Duitsland blazen een vrolijk partijtje mee. Bij deze even een beknopt overzicht (inclusief entreeprijzen) van wat er dit seizoen allemaal te beleven is aan grote festivals in Nederland, België en Duitsland:

7 mei : Dynamo Open Air – Hellendoorn – 50 Euro
14/15/16 Mei : Pinkpop – Landgraaf – 95 Euro
04 Juni : Waldrock – Burgum – 50 Euro
03/04/05 Juni : Rock Am Ring – Nürnburgring Duitsland – 105 Euro
10/11 Juni : Arrow Classic Rock – Lichtenvoorde – 77,50 Euro (inclusief camping)
18 Juni : Fields Of Rock – Nijmegen – 67,50 Euro
24/25 Juni : Bang Your Head – Balingen Duitsland – 59 Euro
24/25 Juni : Graspop Metal Meeting – Dessel België – 105 Euro
26 Juni : Rockin' Park - Nijmegen – 59 Euro
01/02/03 Juli : Rock Werchter – Werchter België – 120 Euro
02/03 Juli : Bospop – Weert – 90 Euro
22-23-24 Juli : Eartshaker Fest – Geiselwind Duitsland – 55 Euro
04/05/06 Aug : Wacken Open Air – Wacken Duitsland – 72 Euro
19/20/21 Aug : Lowlands – Biddinghuizen – 105 Euro

Al deze festivals hebben een dusdanig brede programmering dat er wel voor ieder wat wils speelt, en als muzikale omnivoor ben je helemaal de lul. Ik kan natuurlijk niet in ieder zijn portemonnee kijken, maar de prijzen die tegenwoordig voor een kaartje gerekend worden slaan een aardig gat in het vakantiebudget van menig potentieel festival bezoeker. Uiteraard stopt het niet bij de aanschaf van een ticket alleen. Ook de reiskosten tellen leuk mee, evenals de kosten om te inwendige mens tevreden te houden. Een kleintje pils doet al snel 2,5 Euro, om nog maar te zwijgen over voedsel in vaste vorm. De cateraars van dienst maken nu eenmaal optimaal en onbeschoft gebruik van het feit dat er op de meeste festivals geen eten en drinken mag worden meegebracht op het festivalterrein, dus worden de prijzen voor je natje en je droogje veelal opgeschroefd tot achterlijke proporties (gelukkig was het eten en drinken op Dynamo 2005 een stuk vriendelijker geprijsd dan de bovenstaande bedragen, hopelijk zal dit bij de andere festivals hetzelfde zijn). Van het geld wat ik normaal gesproken stuk sla tijdens een dagje festivallen kan je in Nederland makkelijk een gezin van vier personen een week te eten geven, en dan doe ik het nog rustig aan ook. Nog een verleidelijk iets: de merchandise. Het is altijd weer een heidense klus om de merchandise stands en diverse andere marktkraampjes voorbij te lopen zonder over te gaan tot de aanschaf van shirts, cd's en diverse andere prullaria die je het hele jaar door voor veel minder poen kan aanschaffen als je even de tijd en moeite neemt om (via internet) wat leveranciers met elkaar te vergelijken qua kosten en service.

Dus waar komt een dagje buiten spelen dan al gauw op neer? Mwah, reken alles bij elkaar maar snel op gemiddeld 200 tot 250 Euro. Een behoorlijk bedrag, en niet alleen voor studenten die rond moeten komen van een schamele beurs en allerlei ranzige bijbaantjes, maar ook voor de ongefortuneerden onder ons die de pech hebben afhankelijk te zijn van een uitkering. Zelfs de werkende mens met een gemiddeld inkomen zal zich nog eens twee maal bedenken voor hij/zij als een dolle stier het lokale postkantoor zal bestormen op jacht naar de diverse kaartjes. Je kan je geld nog altijd maar één keer uitgeven, en er is meer in het leven dan alleen feesten op een grasveld. Je vaste lasten bijvoorbeeld. Stel je eens voor dat ik (als zijnde een muzikale omnivoor) naar alle Nederlandse festivals in het bovenstaande rijtje zou gaan. Dat zou neerkomen op (conservatieve schatting) 2000 keiharde Euro's. Zo gek ben ik dus nog net niet, en ik ben oprecht benieuwd wie het geld er wel voor over heeft.

Uiteraard kan Mojo niet zo gek veel doen aan al die buitenlandse festivals, maar om nou in een krappe twee maanden tijd een stuk of vijf festivals (Dynamo, Waldrock, Fields Of Rock, Arrow Classic Rock, Bospop) neer te zetten die het grotendeels van dezelfde doelgroep moeten hebben is natuurlijk te achterlijk voor woorden. En niet alleen de rock –en metal fans worden voor onmogelijke keuzes gesteld, ook de liefhebbers van alternatieve popmuziek zijn zwaar de lul, met binnen enkele maanden grote festivals als Pinkpop, Rockin' Park en Lowlands. Op het moment van schrijven namelijk dreigt de eerste drie van deze festivals al te verzuipen in de malaise. Vandaag (9 mei, zes dagen voor het festival losgaat) maakte woordvoerder Jan Smeets bekend dat er slechts 5000 kaarten in de voorverkoop waren verkocht. 5000 kaarten voor een festival waar men zowat 50.000 mensen kan ontvangen…

De conclusie lijkt me dan ook duidelijk. Als dit beleid de komende jaren wordt doorgezet zullen er een aantal festivals moeten sneuvelen, en zoals het er nu naar uitziet zijn dit helaas de festivals met verreweg de grootste naam en historie. Dat de consument de vrijheid heeft om te kiezen uit een enorm aanbod is op zich geen slechte zaak, maar dat dit waarschijnlijk ten koste zal gaan van Dynamo Open Air gaat mij, als bezoeker van het eerste uur, bijzonder aan het hart. Ik hoop dan ook oprecht dat dit doemscenario geen werkelijkheid zal worden, maar als er niet drastisch wordt gesnoeid in het aanbod en programmering vrees ik het ergste…

Horst schreef ook de volgende columns