Listen live to Radio Arrow Classic Rock

In Memoriam: Dimebag Darrell

Door: Michiel B. op 2004-12-09

Donderdagmorgen negen december in het jaar des Heeren tweeduidend vier. Uw webmeester heeft zich verslapen en spoedt zich na een snelle douche richting de keuken om zijn ontbijt klaar te maken. Een blik op de klok leert dat de trein van 8.21 uur op punt van vertrek staat en dus besluit ondergetekende op zijn gemak zijn brood te smeren en zijn laptop maar even een slinger te geven om te zien of er nog iets gebeurd was in metalland terwijl hij zich een verdieping hoger in dromenland bevond.

Dat 'iets gebeurd' blijkt een understatement van jewelste te zijn als ik mijn favoriete metalforum tevoorschijn tover en het verschrikkelijke nieuws lees dat bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Ohio twee leden van de band Damageplan gedood zijn. “Damageplan, dat zegt me volgens mij nog wel iets”, denk ik bij mezelf. “Was dat niet de nieuwe band van…” Juist. De gebroeders Abbott oftewel Dimebag Darrell en Vinnie Paul van mijn grote 'jeugdliefde' Pantera. Ik klik met angst en beven de nieuwslink aan en zie een verslaggeefster van een Amerikaans nieuwsstation bekend maken dat Dimebag Darrell is doodgeschoten tijdens een optreden van zijn band Damageplan. Veel tijd om wat uitgebreider onderzoek te doen heb ik niet aangezien ik de volgende trein richting mijn stageadres graag wel wil halen. Ik smeer snel mijn boterhammen en gris nog even vlug vijf Pantera cd's uit de cd-kast. Die gaan mee voor vandaag.

In de trein met “Vulgar Display Of Power” op mijn koptelefoon komen mijn herinneringen bovendrijven. Mijn eerste kennismaking met de muziek van Dimebag en de zijnen was zo'n tien jaar geleden toen ik “Cowboys From Hell” voor het eerst hoorde en niet wist hoe snel ik deze kraker zelf in huis moest halen. Daarna kwam voor mij “”Vulgar Display Of Power” waarbij de kracht en de emotie in nummers als “Fucking Hostile” en ”This Love” me enorm aanspraken. En dat kwam niet dankzij de over-de-top vocalen van zanger Phil Anselmo, nee hoor, dat kwam voornamelijk door het geweldige gitaarwerk van Dimebag. Op het moment dat deze nummers voorbij kwamen, werd het me weer duidelijk en moest ik toch even slikken. Afijn, “Far Beyond Driven” en later “The Great Southern Trendkill” van onze Texaanse vrienden werden ook snel aan mijn collectie toegevoegd. Het enige wat er nog aan ontbrak was de lieden een keer live in actie te zien.

En dat gebeurde in mijn geval voor het eerst tijdens Dynamo Open Air 1998. Het lange wachten na het sublieme optreden van de eveneens veel te vroeg overleden Chuck Schuldiner en diens Death werd ruimschoots beloond. Al vanaf de eerste tonen van “Walk” die Dimebag de wei van de Eindhovense schaatsbaan in joeg, veranderde het publiek in een grote deinende massa. In de Bossche Maaspoort was het een dik jaar later niet veel anders. Ineens realiseer ik me dat ik binnen een tijdsbestek van zo'n drie uur twee legendarische en geniale muzikanten live aan het werk gezien heb die nu niet meer onder ons zijn. Sterker nog, ik meende me te herinneren dat Chuck ook rond deze datum drie jaar geleden zijn strijd tegen kanker moest staken (het bleek inderdaad de dertiende te zijn). En ook een nummer als “Cemetery Gates”, wat ik de heren van Pantera helaas nooit live heb horen spelen, krijgt ineens een heel andere lading met zich mee. “I'm Broken”, denk ik bij mezelf.

Na een hele dag nagenoeg het gehele scala van Pantera vanaf “Cowboys..” op mijn koptelefoon gehad te hebben en de hele tragedie tijdens mijn drukke werkzaamheden maar niet uit hoofd weten te zetten, keer ik weer huiswaarts. Eerdere geruchten dat niet alleen Dimebag maar ook diens broer Vinnie Paul tot de dodelijke slachtoffers behoorde, zijn gelukkig ontkracht. Ik plof neer in de trein en pak mijn goede vriend de laptop er weer bij die ik het vergeef mij het droevige nieuws gebracht te hebben deze morgen. Ik besluit mijn gevoelens maar op te schrijven onder het eeuwige genot van “Cowboys From Hell” welke inmiddels al voor de derde maal zijn rondjes draait vandaag. Vanavond de dvd met de “Vulgar Videos” ook nog maar eens bekijken..

Exact een maand en een week nadat ons land werd opgeschrikt door de moord op Theo van Gogh is het vandaag de metalscene die een zware klap te verwerken krijgt. Ik zie niet zo snel twintigduizend man zich verzamelen op de Dam vanavond en veel kabaal maken. Als deze moord van vandaag geen zinloos geweld meer is dan weet ik het ook niet meer. De complottheorieën dat voormalig Pantera-zanger Phil Anselmo, die nog geen twee weken geleden in een interview fors naar Dimebag uithaalde en daarmee de officiële split van Pantera benadrukte, weiger ik vooralsnog te geloven. En mocht het waar zijn, wat dan nog. Vandaag is wederom een groot muzikant te vroeg van ons heengegaan en het hoe en waarom kan me op dit moment gestolen worden eerlijk gezegd.

Dimebag, ouwe redneck dat je d'r rondliep, doe mijn grootouders, Jimi, Jim, Paul, John en Chuck de groeten daarboven. Net als hen, zal ik jou en je meesterlijke riffs nooit meer vergeten.

'Dimebag' Darrell Abbott (1966-2004)
Michiel B. schreef ook de volgende columns