Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Black versus Death - verenigd als één

Door: Deborah op 2002-09-17

Als je op een concert een t-shirt van één van je favoriete bands aanhebt, word je al gauw beoordeeld. Heb je een Vomitory-shirt aan, dan ben je een dettie. Draag je een Marduk-shirt, dan ben je een blekkie. En dan zijn er nog van die mensen die er echt een punt van maken ook.
In mijn optiek is metal gewoon metal. In hokjes geduwd worden hou ik absoluut niet van. Zolang het beukt en me aanspreekt vind ik het tof, punt uit. De ene keer luister ik liever naar Vader, de andere keer zet ik Carpathian Forest op. Moet daar moeilijk over gedaan worden?

Oké, de beide kampen liggen dan ook wel wat uit elkaar binnen de metal, en daar komt het hele verhaal op neer: het imago, bijna losgekoppeld aan het luisteren van muziek omdat je het vet vindt.

Death metal is de wat lompere van de twee. Als echte dettie moet je naar de sportschool om breed gespierde armen over elkaar te kunnen slaan bij je favoriete concert. De onderlip krul je naar beneden, en je lange lokken gooi je over je rug. De muziek zelf handelt vaak over allerlei terminologie uit de chirurgie, over oude egyptische goden of satanisme. Lage grunts, veel bas in de muziek en technische solo's en riffs completeren de hele zaak. Nu zijn er uiteraard ook allerlei gradaties hierin, maar we waren toch aan het generaliseren, niet?

Black metal laat zich herkennen aan de schelle producties en (afhankelijk van het trueheidsgehalte) het minder 'schoon' spelen en opnemen (we willen allemaal Bathory zijn!) van de rauwe nummers. Teksten variëren meestal van allerlei satanische thema's tot misantropische of introverte verhalen.

De algehele sfeer is die van duisternis en leent zich dan ook perfect voor lange winteravonden. Waar death metal diepe grunts gebruikt om hun boodschap over te brengen, zo gebruikt black metal de hoge krijs. De blekkies zijn vaak iele mannetjes met vleermuisvriendinnen die elkaar opmaken en nogal veel hechten aan het true zijn.

Inmiddels zijn er talloze bands die de twee stijlen perfect met elkaar weten te verbinden zoals bijvoorbeeld Behemoth. Bovendien heeft black metal aan populariteit moeten inboeten voor death metal. Het wordt zo een stuk moeilijker voor puristen een oordeel over je te vellen. Misschien dé uitgesproken gelegenheid voor de beide kampen om wat tapes te traden (of mp3's van mij part) en samen te vechten tegen de ware rotte appels in de metal: Gothic 'metal' en heavy metal.

Deborah schreef ook de volgende columns