Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Hoe haal je het in je BREIN?!

Door: Sicktus op 2004-08-31

Bij de Stichting BREIN – what's in a name? – heeft men nou niet bepaald het wiel uitgevonden. Sterker nog, als het aan de Stichting BREIN lag, was het wiel waarschijnlijk niet eens uitgevonden. Het is immers op zekere hoogte een technologie die zou kunnen leiden tot doodslag, hetgeen nog altijd als crimineel gedrag wordt beschouwd. Die uitspraak verdient wellicht enige uitleg en onderbouwing..

Afgelopen woensdag kwam naar buiten via Bas Vissers van BREIN dat de stichting haar vraagtekens zet bij de snelle internet verbindingen die met name studenten tegenwoordig tot hun beschikking hebben. Deze snelle verbindingen zouden volgens BREIN alleen maar kunnen leiden tot internetcriminaliteit, illegale uitwisseling van bestanden en piraterij en men zou een ferme beperking van de internetmogelijkheden voor studenten bepleiten.

Nog geen dag later deed Vissers in een telefonisch vraaggesprek met een journalist een poging om dat laatste te ontkennen of op zijn minst minder cru te stellen, maar hij gaf andermaal toe dat BREIN van mening is dat de verbindingen van studenten te snel zijn en dat de capaciteit hiervan – wanneer blijkt dat de verbinding geen academisch nut dient – in hun ogen sterk vermindert zou moeten worden.

Nou ben ik niet de aangewezen persoon om me in het strijdgewoel te werpen voor de rechten van de studerende mens, maar zelfs geheel los van de vraag of een snelle internetverbinding tegenwoordig al dan niet noodzakelijk is voor het voltooien van een universitaire studie is überhaupt het opperen van iets dergelijks volslagen uit de tijd en hobbelt BREIN hier achter de feiten aan als een 16 jarige NSBM skater achter Varg Vikernes en die hele stoet 'gerereleasede' Burzum shirts.

Beste mensen van BREIN, welkom in het jaar 2004. Internet wordt steeds sneller. Feit. Ik voorspel dat de snelheid voor de meeste thuisgebruikers zich de komende jaren zal ontwikkelen tot er een dusdanig rap wereldwijd netwerk tot stand is gekomen dat een film die iemand in Cunttown, Alabama shared door een inwoner van Kutteterperdorp met een forse bak popcorn op schoot real time op de multifunctionele huiskamer PC gestreamed kan worden.

Het uitwisselen van bestanden is er nu eenmaal en gaat ook niet meer weg, nu niet en nooit niet. Eenmaal van die verboden vruchten geproefd hebbende zal iedereen met een drang naar meer, meer, meer muziek zijn of haar handen niet van programma's als SoulSeek en KaZaa afhouden. Ook het ouderwetse tape-traden heeft haar moderne opvolger gevonden in voor beperkte groepen mensen toegankelijke FTP servers.

Technologische vooruitgang kun je nu eenmaal niet tegenhouden. Waar BREIN en met name de hele audio- en videofiele industrie zich op zouden moeten richten is het aanboren van nieuwe markten. Want ook voor de Stichting BREIN en haar vrienden is er nog hoop. Vergeet de fantastische inkomsten zoals bij het uitkomen van een nieuwe Madonna, Michael Jackson of voor mijn part Ace of Base single zoals men dat jaren geleden had maar. Zelfs hersenloze hordelopers die op de vraag “Van welke muziek hou je?” het volstrekte non-antwoord “Top 40” geven zijn niet dom genoeg om een ruim uurloon voor 1 waarde- en identiteitsloos en snel vergeten hitje – dat overigens toch al minstens eens per uur op de radio voorbijkomt – neer te tellen. Die zijn veel te druk nieuwe ringtones – een voorbeeld van een nieuwe markt, overigens – te downloaden en met het omslaan van hun broekspijpen.

Loyale fans van door Radio538 en consorten geboycotte muziek genres – niet alleen metal, maar ook een zekere nadenkendheid en eigen identiteit vragende 'genres' als blues, jazz en klassieke muziek - weten echter wel donders goed dat er een verschil is tussen digitale muziekbestanden en het in je handen hebben van een lang gezochte LP of CD van een van je favoriete bands, groepen of artiesten. Er is een verschil in geluidskwaliteit en beleving, een verschil in reële - en voor de echte liefhebber en verzamelaar zeer zeker ook in emotionele – waarde, een virtueel mapje staat nou eenmaal niet mooi in je kast te pronken en er is ook een verschil tussen het zoeken op oerlelijke, vol gejatte knipperende animated gif's staande en pijn aan je ogen doende Geocities websites (fel rood en fel groen op zwart... Waarom?! WAAROM?!!) met lyrics en slecht ingescannede album hoezen en het vasthouden, bekijken en doorbladeren van een mooi fullcolour boekwerkje.

Full colour? Wacht... Daar heb je drukpersen voor nodig die een dergelijk karwei kunnen klaren. De 'redenatie' van BREIN volgende zouden die verboden, of op zijn minst sterk in capaciteit teruggebracht moeten worden. Kleuren druk maakt immers het vervalsen van Het Heilige mogelijk.

En daar zit je dan. BREIN heeft in 2008 door middel van het uitdelen van onbetaalbaar hoge boetes aan alle Nederlanders die überhaupt weten wat internet is de totale macht in ons platte land verkregen en hun Nieuwe Beleid lijkt te zijn gebaseerd op een zeker '...is gay!' Anal Cunt nummer.

Hurkend naast een knisperend houtvuur, met een nog nawalmend stuk tot-voor-kort-dierenhuid om je heen, knagend aan een halfgaar stuk onverwerkt vlees, maar WEL met de nieuwe BloodBath (Inmiddels met John Tardy op zang) à raison van 28 EYPO in je vettige klauwen. Toch jammer dat de techniek om 'm af te spelen nooit door de BREIN-' potentiële bron van criminaliteit'-test is gekomen....

Sicktus schreef ook de volgende columns