Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Blaze Bayley's blauwe oog

Door: Ferdi op 2004-07-13

Backstage op festivals gebeuren af en toe vreemde dingen. Terwijl je op het veld geen twee stappen kan zetten zonder de breedgeschouderde apen van de security tegen het behaarde lijf te lopen, is het backstage een oase van rust. Daar waar de spreekwoordelijke kat van huis is, dansen de metalmuizen op tafel. Kinderachtig gedrag voert blijkbaar ook in de metal hoogtij. Althans, bij sommige muzikanten die van fatsoenlijke omgangsnormen weinig kaas hebben gegeten. Deze column gaat over twee van deze muzikanten.

Zanger Blaze Bayley moest de afgelopen week optreden met een felle zonnebril op zijn bleke Engelse gezicht. Met het gekleurde kleinood in zijn porem en zijn Engelse accent had hij wel wat weg van Ali G., al zal hij vermoedelijk zelf niet zo blij zijn met die vergelijking. Maar de voormalig Maidenzanger moest wel, nadat hij een blauw oog opliep, waar geen biefstuk tegen bestand is. Het fraaie stuk gezichtsverfraaiing was zijn aandenken aan Bang Your Head, waar zijn oogkas op ongelukkige wijze in aanraking kwam met de vuist van de zanger van de band Cage. De aanleiding? Een verschil van inzicht over de Amerikaanse politiek.

Grappig? Ali B. kan er zelf niet om lachen.

Nu weet ik uit eigen ervaring dat Blaze allesbehalve een makkelijk persoon is. Blaze – zuurpruim, mentaal wrak en voormalig alcoholist – kan daardoor behoorlijk nors uit de hoek komen. De mannen van Cage zijn ook geen lieverdjes: vijf onvolprezen rednecks die hun liefde voor de republikeinse dynastie niet onder stoelen of barkrukken steken. Wie ooit bedacht heeft om deze heethoofden onbewaakt op één grasveld te zetten, is of naïef of mist een gezonde dosis mensenkennis.

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom volwassen mannen met elkaar op de vuist gaan. Een borreltje te veel, een mooie dame waar indruk op moet worden gemaakt of gewoon verveling… We weten allemaal hoe het gaat. In dit geval was een opmerking van Blaze op het podium, over het politieke wangedrag van Bush, aanleiding genoeg voor Sean Peck van Cage om Bayley op zijn plaats te zetten. Na een korte woordenwisseling volgde een ronde levend Mortal Kombat, waarbij Blaze met een stevige uppercut werd gevloerd – temidden van tientallen bobo's, bands en journalisten.

Het incident zegt wel wat over de manier waarop Bushfans met kritiek omgaan. Gelijk hun voorbeeld - die het motto “shoot first, ask questions sixs months later” hanteert – werd er meteen op los gemept. Ik vraag me af of deze metalknokploeg alleen wel doorheeft dat Blaze bepaald niet alleen staat in zijn kritiek. Kan iemand deze heethoofden even vertellen dat ze nog een slordige 50 miljoen Europeanen klop moeten geven, voordat ze alle Bushhaters het ziekenhuis in hebben geslagen? De eerstkomende Europese tour van Cage heeft nu al een extra speciale betekenis gekregen.

Intussen ga ik deze zomer op de Nederlandse festivals zo veel mogelijk roepen dat Balkenende maar een dildo is. Eventjes kijken wie er ruzie wil maken. Kringspiertyfus? Of misschien de vaderlandslievende boys van Monolith? Laat ze allemaal maar komen. Ik lust ze rauw.Ferdi schreef ook de volgende columns