Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Het metal muzikanten uitzendbureau

Door: Ferdi op 2004-06-22

Maandagochtend, 09.15

De telefoon gaat in een kantoorgebouw in de binnenstad.


TELEFONIST: Goedemiddag, Metal Muzikanten Uitzendbureau. Waarmee kan ik u helpen?

BELLER: Hallo, met Jeff Waters van Annihilator.

TELEFONIST: Een bijzonder goede morgen, meneer Waters. Alles goed met u en de band? Bent u een beetje tevreden over die zanger die wij u laatst stuurden?

JEFF WATERS: Ach, wat heet tevreden? Hij doet zijn best en zing er prima op los, maar ik raak uitgekeken op zijn gezicht. Of hij lang bij de band blijft? Ik denk het niet. Weet u, meneer de intercedent… Hij is een geniale zanger voor Annihilator, maar hij vergeet altijd om het dopje op de tandpasta te doen en hangt nooit een nieuwe wc-rol op. Ik denk dat ik hem maar ontsla. Maar ik bel vanwege die drummer die jullie me stuurden. Die is inmiddels weer vertrokken. Iets met een baantje waarvoor hij meer betaald zou krijgen.

TELEFONIST: Ach gut, wat vervelend. U heeft dus een nieuwe slagwerker nodig? Ik kan u de drummer van Extreme sturen. Die heeft al een keer bij uw firma gewerkt als uitzendkracht. Nog maar eens proberen?

JEFF WATERS: Gaarne. Maar bel voor de zekerheid ook maar een reservedrummer. Uitzendkrachten blijven hier nooit zo lang.

TELEFONIST: Ik ga mijn best doen. De nieuwe drummer staat morgenochtend om negen uur bij u op de stoep. Denkt u aan het invullen van zijn urendeclaratie?

JEFF WATERS: Zal ik doen. De mazzel, ik ga ervanuit u binnenkort wel weer te spreken.

TELEFONIST: Zoals altijd meneer Waters, zoals altijd.

Maandagochtend, 10.30 uur.

Tijdens de koffie heeft de intercedent snel nog even een ruzie beslecht tussen opdrachtgever Stratovarius en zanger Timo Kotipelto. De groep gaat verder, banksaldo is gered. Management schrijft persbericht waarin staat dat ze het voor de muziek doen. Gesprek verliep niet makkelijk, omdat de band straalbezopen was. Intercedent maakt notitie: “Finse bands voortaan bellen voor 8.30 als ze nog aan hun eerste fles whisky zitten.”

Maandagmiddag, 13.00 uur.

De telefoon gaat.


BELLER: Goedemorgen, spreek ik met MM uitzendbureau?

TELEFONIST: Inderdaad, waarmee kan ik u helpen?

BELLER: Ik zoek werk. En snel.

TELEFONIST: Wat voor een werk kan u zoal?

BELLER: Och, ik heb wel eens wat gezongen. Maar ik schaam me ervoor om de bandnaam te noemen.

TELEFONIST: Met wie spreek ik eigenlijk?

BELLER: Euhm… Michael Kiske.

TELEFONIST: Ah, meneer Kiske, goedemorgen. Maar ik dacht dat u helemaal geen metal meer wilde maken? U haat de metal en wil het toch nooit meer zingen? Dat stond vorige week nog op Blabbermouth.

MICHAEL KISKE: Euh, ja. Metal is kut, metal is klote! Alleen mongolen luisteren naar die pruttelherrie. Ik wil godverdomme helemaal niets met die barbaarse troep te maken hebben!

TELEFONIST: Maar het geld was zeker op?

MICHAEL KISKE: Euh, ja. De deurwaarders staan alweer in de rij.

TELEFONIST: Ach, dat geeft niets hoor. U bent niet de eerste die met de spreekwoordelijke staart tussen de benen terugkeert. Laatst hadden we Gary Moore nog aan de poort. Volgens hem was zijn bluesmuziek een vergissing die een belastingjaar te lang had geduurd. Die hebben we dus weer aan het werk gezet. Laatst waren die aardige jongen van Slayer hier nog. Wilden geen punk meer maken. Daar hebben we toen die ene houthakker naar uitgezonden. Hoe heet 'ie? Lombardo ofzo. Deed laatst trouwens ook nog wat bij Metallica. Na afloop kregen we een boos telefoontje van de band. Hoe we het in ons hoofd haalden om een vele malen betere betere drummer te sturen dan hun eigen pottenrammer. Volgend jaar sturen we dus Aad van Sinister. Voor de zekerheid, omdat die toch geen maat kan houden.

MICHAEL KISKE: Maar goed… Ehm… Heeft u nou iets voor mij?

TELEFONIST: Hm, ik had hier een metal-opera in de aanbieding van één of andere onbekende Brit die op de bandwagon springt. Maar daar heb ik Jorn Lande al naar uitgezonden. Hmm… Kunt u ook slechte Meshuggah covers zingen? Dan heb ik nog een Nederlandse groep genaamd Textur… oh nee, die is ook al vervuld. Nee meneer Kiske, ik heb momenteel niks binnen. Maar ik bel u als er weer wat is. Zoals altijd.

Maandagmiddag, 17.00 uur.

De dag zit er weer op. Intercedent heeft verder een vacature opgehangen voor God Dethroned (gitarist m/v, satanisme is een pré), Axel Rose een blik uitzendkrachten gestuurd, Martin van Drunen op zijn donder gegeven omdat hij niet kwam opdagen bij een optreden op Waldrock en een intakegesprek gehouden met de mannen van Gorgoroth, die zonder werk zitten nu hun geestelijk gestoorde zanger zich door de andere bajesklanten laat inzepen. Mannen van Gorgoroth toch maar aangeraden om ook bij de Sociale Dienst langs te gaan. De arbeidsmarkt voor muzikanten die nog geen noot goed kunnen spelen is nou eenmaal vrij beperkt.

Aan het eind van de dag boos geworden op een paar journalisten van de LoM, die een verhaal wilden schrijven over een paar bezettingswissels. Lulverhaal opgehouden over dat alle bezettingswissels in goed overleg zijn verlopen en dat het geld nooit een rol speelt. Boos geworden toen journalisten doorvroegen. Desbetreffende journalisten bedreigd met rechtszaken en fysiek geweld als ze toch hun verhaal schrijven. Journalisten horen immers positief te schrijven en mogen zich niet negatief uitlaten over interne bandzaken. Positief schrijven mag, negatief schrijven mag niet. Wie denken die journalisten wel niet dat ze zijn?

Ferdi schreef ook de volgende columns