Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Open brief aan Chad van Nickelback

Door: Ferdi op 2004-06-15

band imageBeste Chad, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Ik las op Blabbermouth namelijk dat je bent aangenomen als woordvoerder voor het Canadese kantoor van MacDonalds. Hier ga je de promotie van de bekende broodjes runderlap doen. Is weer even wat anders dan de rockster uithangen, is het niet?

Ik geloof alleen dat je een beetje boos bent. In het nieuwsbericht kwam je nogal pissig over. Alsof stoom uit je oren kwam. Gaat het verder wel goed met je, jongen? Je vertelde namelijk dat je genoodzaakt was om een bijbaantje te zoeken, omdat je cd-verkoop is ingestort. Nu kan ik je verontwaardiging wel een beetje voorstellen, maar vind je die woede niet een beetje overdreven?

Neem eens een glaasje warme melk, misschien helpt dat wel. Kijk… Natuurlijk werk jij liever niet. Jij sleutelt natuurlijk liever één keer in de paar jaar aan een cd, verkoopt daarbij een handjevol shirts en kan vervolgens het hele jaar lang niks doen, omdat je centjes genoeg op de bank hebt. Kut voor je, dat je die centjes niet meer hebt. Maar werken voor ons geld, dat moeten we toch allemaal? Zelf zou ik óók liever in het zonnetje zou zitten met een Pina Colada in mijn hand en met een mooie blonde dame aan mijn zij, en af en toe een betaalde vakantie nemen om een cd live te promoten.

Jij geeft de schuld van je teruggelopen cd-verkoop aan het downloaden van mp3s. De tienermeisjes die op jouw mooie manen vallen, kunnen je nummers de computer binnenklikken in plaats van cd's te kopen. Tsja, dat is natuurlijk best jammer voor je. Maar las ik niet in het ene interview dat je zegt het om de muziek te doen en niet om het geld? Daarom verbaasden jouw uitspraken me. Je hebt immers je zin: je verdient geen geld meer, dus kun je het volledig voor de muziek doen. Mooi toch, om daad bij je stoere woorden te kunnen voegen?

Kop op, Chad! Ik heb Nickelback zien uitgroeien van een onbeduidende Canadese band tot een top-act die grote zalen platspeelt. Jouw doorbraak in 2001 vond ik terecht, want ik zie honderd keer liever een clip van Nickelback op MTV dan de zoveelste housegroep die een hit uit je jaren tachtig molesteert. Je lijkt alleen te vergeten dat niemand vier jaar geleden nog van jou of je band had gehoord. Corrumpeert je pasverworven roem zo snel, dat je nu al afgeeft op een paar onschuldige fans die jouw veel te dure cd's simpelweg niet kunnen betalen? Heimwee naar de tijd dat er geen hond was die Nickelback ook maar wilde downloaden?

Misschien moet je eens je boekhouding controleren, voordat je de hele zomer lang met tegenzin naar je werk toegaat. Iemand in jouw organisatie heeft namelijk een flink gat in zijn hand. Nickelback is een bedrijf wat miljoenen binnenhaalt, maar waar de miljoenen evensnel weer worden uitgegeven. Hoe kan het dat bands als Pro Pain en Edguy – bands die vele malen kleiner zijn dan jullie – wél van de muziek kunnen leven? Terwijl jij een bijbaantje moet zoeken in een hamburgertent? Heb je nou echt zo'n extravagant uitgavenpatroon of vergen je krullen zoveel onderhoud? Een te dure woning gekocht, zodat je extra exposure kan krijgen op MTV Cribbs?

Maar laat je niet kisten jongen, ik hoop dat je een mooie tijd hebt bij 's werelds grootste cholesterolverstrekker. Laten we hopen dat je werkzaamheden je inspireren tot 'vette' muziek, zodat we straks weer kunnen genieten van een heersende Nickelback-cd. Ik wil je tot slot veel plezier toewensen met je nieuwe baan, ik hoop dat je het er naar de zin krijgt. Doe je Ronald McDonald de groeten van me?

Ferdi schreef ook de volgende columns