Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Voetbal op Waldrock

Door: Ferdi op 2004-06-08

De metallegende Merciful Fate speelde een tijd geleden – ik meen dat dit in 1999 was – op Waldrock. De schijn van duister occultisme werd kortstondig doorbroken, toen zanger King Diamond een plotselinge aanval van vrolijkheid kreeg. Hij wees naar het publiek en stelde de vraag: “Hey people, can you sing the soccersong?”, Duizenden bezoekers reageerden sympathiek en begonnen in koor 'olé-olé' te zingen. Een glimlach op het gezicht van de King viel niet te onderdrukken. Zelfs satanisten hebben zo hun goede momenten.

Metalfans en voetbal, ik vind het maar een vreemde combinatie. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik vroeger bang was voor de bal. Dat wreekte zich ooit tijdens een gymles, waar ik als keeper werd ingezet. Tussen drie palen staan is best leuk, zolang de actie zich maar ver van jou afspeelt. Toen echter een twee meter lange spits met een bal tussen zijn sloffen op mij af kwam rennen, brak het angstzweet uit. Hij schoot. Ik gilde en sprong opzij om het projectiel te ontwijken. Bal in het doel, het hele team boos op Ferdi. Het was geen leuke tijd.

Terug naar Waldrock, het gezelligste festival van Nederland. Daar staat dit jaar op het terrein een groot tv-scherm. Nee, niet voor Kopspijkers (dat is al lang niet grappig meer) maar voor de wedstrijd Nederland – Tsjechië. Wie geen interesse heeft in bierdrinken, vrouwelijk schoon aanspreken of desnoods even een bandje te kijken, kan hier z'n vierkante oogjes op een grote beeldbuis laten vallen. Voetbal is oorlog, zelfs tijdens een metalfestival. De reden dat Waldrock dit nodig vindt, is even simpel als oubollig: men was bang dat er veel mensen thuis zouden blijven vanwege de trappen tegen de gelapte knot. Door een tv-scherm te plaatsen kunnen die mensen én voetbal kijken én Waldrock bezoeken. Het beste van twee werelden dus.

Ik vraag mij af of ze hier een gewoonte van maken. En vooral: of deze Lowlands-praktijken beperkt blijven tot voetbal. Krijgen we anders volgend jaar een scherm met audities van Idols, omdat daar ook wellicht metalfans naar kijken? Of een videoscherm met Chasey Lain-dvd's, zodat de pornofans aan hun gerief komen? Satelliet uitzendingen van Al-Jazira, voor de ingeburgerde metalmoslim? Zelf houd ik wel van christelijk geneuzel. Beste organisatie, zou ik misschien volgend jaar een beeldscherm met Andries Knevel op Waldrock kunnen krijgen?

U snapt het al, beste lezer: ik vind het maar een merkwaardig plan. Waldrock heeft zo'n kniebuiging voor een verwaarloosbaar groepje sportfans namelijk helemaal niet nodig. Dit jaar hebben de gangmakers achter dit festival gezorgd voor één van de allerbeste line-ups ooit. Zelfs in deze tijd van inflatie en festivaloverschotten, hoeft men zich dus niet druk te maken over een tekort aan bierdrinkers. Dit jaar staan er bands als Testament, Within Temptation, Twisted Sister en Cradle Of Filth. Mensen die dat minder belangrijk vinden dan een kudde apen die achter een bal aan holt, mogen van mij sowieso wegblijven. Voetbal is een sport die meer meeloperij, antisemitische leuzen en dom groepsgeweld in de hand werkt dan welke sport dan ook. Ook al verwacht ik dergelijke excessen niet op een metal festival, toch kan ik de fans ervan als kiespijn.

Voor de notoire voetbalhater op Waldrock zit er niks op dan de Metal Market – dat is waarnaast het voetbalfeest gaat plaatsvinden – te vermijden en zich bezig te houden met de betere vormen van vermaak. Bovengetekende zal zich dan ook vooral inlaten met het betere pilsen, blaren op de tong lullen met bekenden en het hoofd schudden op een aantal wel heel goede bands. Toch ga ik stiekem wel even kijken bij de sportfans. Niet vanwege de wedstrijd, maar uit nieuwsgierigheid of er ook blackmetalfans rondlopen met oranje corpsepaint. Ter ere van King Diamond, zullen we maar zeggen.

Ferdi schreef ook de volgende columns