Listen live to Radio Arrow Classic Rock

De borsten van Helena

Door: Ferdi op 2004-06-01

De Aardschok heeft deze maand wat weg van de Panorama, vanwege het grote aantal vierkante centimeters met foto's van charmant uitziende vrouwen. Dit zorgde voor een grappig tafereel aan de bar van mijn stamkroeg, nadat de Aardschok uit de lectuurbak werd gevist. Het periodiekje ging van hand tot hand, waarbij de mannelijke lezers bij het zien van pikante foto's van Liv Kristine en fraaie kiekjes van de mooie Tarja Turunen (Nightwish) elkaar op de hoogte brachten van het natuurlijke schoon en hun plots gestegen hormoonspiegel.

Ik vind het leuk: vrouwen in de metal. Uiteraard gaat het om de muziek, maar als ik eerlijk ben kijk ik liever naar een mooie vrouw op het podium dan naar een lelijke metalman. Het beeldmateriaal op de nieuwspagina, van de rondborstige Imperia-zangeres Helena Iren Michaelsen, riep dan ook herinneringen op aan de gewaagde fotoserie van haar die datzelfde blad een jaar daarvoor publiceerde. Ik waag mij zelden aan vooruitblikken, maar bij deze voorspel ik een Imperia-hype. De voornaamste daarvoor is de zorgvuldig uitgedachte pornosterrenlook van zangeres Helena, die zich op het podium presenteert in een nietsverhullende BH en daarbij zwoel heupwiegt. Zulks ter vermaak van het mannelijke publiek.

Afgelopen weekend zorgde ze voor een grappig incident tijdens een optreden van de band in Heerhugowaard. Vijf hitsige metalfans besloten dat ze meer wilden doen dan de spetterende verschijning aangapen. Ze omringden de zangeres op het podium, ter ergernis van de rest van de band. De gitarist liep naar verluid demonstratief de bühne af, waarna de rest van de band zich solidair met hem verklaarde en de blonde zangeres alleen op de planken achterliet. Het terugroepen van de bandleden wilde niet lukken, waarna Helena besloot om a-capella haar zangtalenten met het publiek te delen. Ook geen straf, aangezien de klassiek geschoolde metalzangeres zich vocaal mag rekenen tot de wereldtop.

Het is een incident wat alleen bij een Imperia-concert kan gebeuren. En gebeurtenissen als dit zijn goud waard voor een band. Hoe beter de aandacht op je band vestigen, dan een leuk schandaal en goede mond-op-mondreclame? Als Imperia straks regelmatig op de planken staan, dan zal er op wekelijkse basis een Imperiaverhaal bijkomen. Leuk om door te vertellen in de kroeg of op internet.

Grote borsten vangen veel wind. Nu al hoor ik negatieve – haast jaloerse - klanken over de verschijning en persoonlijkheid van de van oorsprong Noorse zangeres. Ook van mensen die haar nog nooit hebben gezien of gesproken. Het duidt op een dubbele moraal die verwerpelijk is: het ene moment vanaf de bar 'lekker wijf' roepen, om diezelfde persoon even later op basis van ongefundeerde onderbuikgevoelens af te fakkelen. Dat is jammer.

Hoe dan ook, de Imperia-hype zal onontkoombaar zijn. Nu Lita Ford gepensioneerd is en Doro Pesch het vooral moet hebben van d'r make-updoos, heeft de internationale metalscene er een nieuw sekssymbool bij. In een wereldje waar mannen de dienst uitmaken, vind ik dat niet eens zo'n slecht idee.

Ferdi schreef ook de volgende columns