Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Juryperikelen

Door: Ferdi op 2004-05-04

Volgend weekend vinden de twee halve finales plaats van de Nederlandse bandjeswedstrijd de Metal Battle, waarin bovengetekende ook een organisatorische hand heeft. Tijdens deze skirmish, gehouden in de Baroeg in Rotterdam en het Viadukt in Groningen, draait het om ongetekende metalbands die elk strijden om de gunst van de jury. Deze jury beoordeelt de bands op spel, presentatie, originaliteit (altijd een heikel punt in de metal) en composities. Zeg maar, net als wij bij de Lords Of Metal doen.

En net als bij de Lords Of Metal krijgen de juryleden na afloop een flinke lading kritiek. Zo was er een aantal jaar geleden in Enschede een band die, na laatste te zijn geworden, de hele jury tot gort vloekte. Het leverde de band weinig sympathie op. Onlangs nog mocht de jury van de voorronde in Emmeloord zich verheugen op de belangstelling van een jeugdige bezoekster. Ze had iets te veel van de alcoholische versnaperingen gesnoept en vertelde de jury – bestaande uit metalveteranen –dat ze geen verstand van metal hadden omdat ze haar favoriete band lieten verliezen.

T'is wat.

Ze zeggen wel eens dat Nederland zestien miljoen voetbalcoaches heeft. Nu heb ik zelf geen sikkepit verstand van voetbal. Daar ben ik niet rauwig om, dus ik durf mijn onwetendheid op dit onderwerp zonder blikken of blozen toe te geven. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. De Nederlander is individualistisch en egocentrisch ingesteld. Alsof een eigen mening een deugd is, cultiveren we onze persoonlijke standpunten – ongeacht of de argumentatie daarvoor nou zo bijzonder veel hout snijdt. Nederland is nog steeds verzuild, al lopen de zuilen al lang niet meer vertikaal maar juist kriskras door de samenleving heen.

En hoeveel sommige mensen in deze muziekscene het ook zouden willen ontkennen: de metals doen daar lekker aan mee. Hier bij de Lords Of Metal moeten we het ook geregeld verduren. Regelmatig melden zich bands die zich beklagen over onze al te kritische reviews.

Nu vegen wij deze kritiek gelijk van de tafel. Want of de slechte recensie nou terecht is of niet: een band heeft per definitie geen recht van spreken. Immers: iemand die zijn muziek op cd zet en vervolgens vraagt naar de mening van de media, stelt zich open voor kritiek. Sommige muzikanten doen iets constructiefs met deze kritiek, maar ik heb al van meerdere bands emails ontvangen (en ingelijst) omdat ze zich onjuist behandeld voelden. Dat is jammer voor ze. Want als je niet tegen kritiek kunt, dan moet je vooral je muziek niet buiten de muren van je oefenruimte laten horen. Dat is wel zo veilig.

De Lords Of Metal heeft niet alleen tienduizenden lezers per maand, we hebben tienduizenden kritische. En dat is goed, want dat houdt ons scherp. In tegenstelling tot sommige bands, die zout wensen te leggen op elke journalistieke slak die wij publiceren, doen we namelijk regelmatig wat met die kritiek. De enquête die we afgelopen maand online hadden, is een opstap naar een betere site.

Maar goed, ik dwaal af.

Komend weekend gaan we zien hoe het gaat met de Metal Battle. Het feit is dat er in totaal acht goede bands spelen, waardoor de jury niet voor een makkelijke taak staat. En daarom staan er vast wel weer een hoop stuurlui aan de wal, die menen dat bandje die-en-die had moeten winnen. Uiteraard. Want net als er in Nederland 16 miljoen trainers zijn, bevat zo'n metalhonk al snel 150 kritische edoch non-actieve juryleden.

Het belooft een leuk weekendje te worden. Dat de beste band moge winnen.

Ferdi schreef ook de volgende columns