Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Judas Earth en Iced Priest

Door: Ferdi op 2004-04-13

De slechtste band die ik de afgelopen maand hoorde was de band Unearthed. Een band die bestaat volledig uit ex-leden van de groep Iced Earth, inclusief eerste zanger Gene Adams. Zeg maar: gewoon de oude Iced Earth, maar dan zonder meesterbrein Jon Schaffer. Laatst bracht de band een demo uit met twee nummers, die geen van beiden opzienbarend klonken. Sterker nog: Unearthed klonk als een slap aftreksel van Iced Earth, waardoor de bandnaam - duidelijk een verwijzing naar Schaffer's band – bijzonde potsierlijk overkomt.

Toch zal de band - daarvan ben ik overtuigd - een debuutplaat uitbrengen via een respectabel label. Want hoe slap de riffs ook zijn en hoe langdradig de nummers klinken: er is vast wel een label wat het publiek wil laten geloven dat het Earth-stempel een kwaliteitskeurmerk is. Het is simpel: een label stuurt de band de studio in (studiokosten moeten de band zelf betalen, zo gaat dat tegenwoordig), zet duizend cd's af en is uit de kosten. De rest is winst.

Het bewijst wat gitarist Jon Schaffer al twintig jaar lang roept: dat de metalscene 'dirty business' is, waar keiharde cash het vaak wint van creativiteit. Waar velen profiteren van de talenten van weinigen. Toch vecht de gitarist van het échte Iced Earth al twintig jaar tegen de bierkaai. Inmiddels lijkt dat zijn vruchten af te werpen: 'The Glorious Burden' is zowel commercieel als artistiek een van de beste metal albums van dit jaar. Mede met dank aan de nieuwe zanger Tim 'Ripper' Owens.

Die laatste had Jon Schaffer natuurlijk losgeweekt uit het Judas Priest-kamp. Volgens de officiële verhalen zong Ripper de IE-cd in als een tussendoortje terwijl hij nog in Priest zat. Uiteraard we weten we allemaal dat de sympathieke Brit al lang Priest uit was geknikkerd om plaats te maken voor Rob Halford. Het ligt namelijk niet in de natuur van de Priest-leden om sideprojecten te tolereren. Immers, het project 'Fight' was juist één van de redenen waarom Rob Halford destijds zijn biezen kon pakken.

In ieder geval zegt Tim Owens in interviews absoluut niet rouwig te zijn om z'n vertrek uit Priest. En ik geloof hem. Waar zijn ex-Maidencollega Blaze Bayley bijna kapot ging aan depressies en drankgebruik na zijn vertrek uit Maiden, komt Owens juist in een gespreid bedje terecht. Hij is de BV Priest (vele tientallen werknemers) ontvlucht en is terechtgekomen in het veel vriendelijkere Iced Earth NV, een bedrijf wat voor beduidend minder mensen eten op de tafel hoeft te zetten. De druk die van zijn schouders moet zijn gevallen, moet ongelofelijk zijn.

Intussen werkt Priest aan de nieuwe cd, die in september moet uitkomen. De druk die Ripper Owens mist, moet bij Priest juist ongelofelijk groot zijn. Het zal me niks verbazen als de stemming in de studio momenteel om te snijden is. Flopt de komende plaat, dan valt het doek voor de Britse priester. En de kans dát het doek valt is relatief groot. In deze dure tijden neemt niemand genoegen met minder dan de genialiteit van 'Painkiller'.

Maar ja, de laatste twee platen die Priest schreef waren nou niet bepaald klassiekers, evenals de laatste Halford amper opzienbarend was. Priest heeft inmiddels de hulp ingeroepen van Roy Z, een producer die er om bekend staat wel vaker uitgerangeerde artiesten terug op het juiste spoor te zetten. Maar zelfs met hem zal Priest er een zware dobber aan krijgen te bewijzen dat de leer-met-handboeien-act (Rob Halford was degene die de homo-look in de metal introduceerde) nog steeds van deze tijd is.

Met Iced Earth gaat het in ieder geval de goede kant op. De band staat nu op het punt om een twee maand durende zegetocht door de States te beginnen. Met Judas Priest wordt het dus er op of er onder. Ondanks de medewerking van Roy Z is het niet ondenkbaar dat we nog dit jaar de metal-senioren kunnen afschrijven als een eigentijdse metalband. En Unearthed? Het verbaast me als iemand die band over tien jaar nog kent.

Ferdi schreef ook de volgende columns