Listen live to Radio Arrow Classic Rock

De trends van de hardrock

Door: Ferdi op 2004-04-07

Trends komen en gaan. Wie af en toe wel eens naar de boulevardnicht Beau van Erven-Doorens en zijn vaste bataljon van kletsmajoren van RTL4 kijkt, weet welke grillen er de komende zomer in de mode komen. Zo komen de pastelkleuren in de mode. Vrouwenkleding moet deze zomer niet meer anoniem en onopvallend zijn, maar juist opvallend en expressief. Na verschillende jaren, waarin veel zwart en bruin het devies was, zijn het dit jaar de fel groene bloesjes en pumps die de Kalverstraat gaan bevolken.

Voor de mannen zal, volgens trendwatchers, deze zomer de rok in de mode raken. Na twintig jaar stug doorzetten is modeontwerper Jean-Paul Gaultier er eindelijk in geslaagd om de rok dé trend op de catwalk te maken. Iets wat naar verwachting zichtbaar zal zijn in het straatbeeld.

Nu zul je ondergetekende niet snel in zo'n billenlap aantreffen, maar het is grappig om op te merken dat ook de metal onbewust meegaat met trends. Op Wacken vorig jaar bleek de kilt al massaal geaccepteerd te zijn. Uiteraard wel de Schotse variant, waarvan de historische oorsprong altijd nog voldoende was om opmerkingen over latente travestie weg te relativeren. Een excuusruit om niet uit de kast te hoeven komen, dus.

Veel interessanter zijn natuurlijk muzikale trends. De jaarlijkse stroom cd's, waarvan het gros conform de laatste trend is, is wat dat betreft het bewijs dat ook metals trendlopers zijn (al pogen sommigen zich op de borst(en) te kloppen in ontkenning daarvan).

En trends zijn leuk. In een muziekstroming waar conservatisme als deugd wordt beschouwd, is het mooi als een groep bands een frisse wind door het wereldje laten waaien. Qua trends was 2003 maar een saai jaar. Gothic werd niet de trend die verwacht werd, de death metal bleek op zijn retour en black bleef underground. Power metal bereikte z'n creatieve dieptepunt, waarmee het einde van die hausse bands in zicht lijkt.

De vraag welke muziekstijl dé modetrend wordt van 2004, is geen simpele. Toch zet ik mijn geld in op de oude hardrock. Met de komst van een band als The Darkness kan je concluderen dat mensen – zowel de metals als de échte mensen – de huidige stromingen beu zijn. En zoal Hammerfall in 1997 de metalfans terug liet blikken op hun oude lp's, doet The Darkness hetzelfde met hardrock.

En dat geldt ook voor het poppubliek: na de videoclip 'P.I.M.P.' van rapper 50 Cent, kan rap eigenlijk amper nog ranziger worden. Tijd voor wat nieuws. Op muziekzender The Box hebben ze het in ieder geval begrepen. Waar het voorheen exclusief pop en rap was die de speellijsten bevolkte, zijn het steeds vaker bands als Van Halen en Guns 'n' Roses die parmantig door het beeldscherm paraderen.

De wereld kan zich klaarmaken voor een comeback van de melodieuze gitaren, de lange haren en de goede rocksongs. De half miljoen verkochte exemplaren van de recente 'Greatest Hits' van Guns, spreekt wat dat betreft boekdelen. Zelfs het gezapige 'November Rain' heeft anno 2004 meer eeuwigheidswaarde dan de meeste wegwerppop van tegenwoordig. Axl Rose lijkt daarmee een vooruitziend man. Tien jaar geleden maakte hij de muziek die deze zomer weer een belangrijke trend wordt. Gekleed in een, inderdaad, een trendy Schotse rok.

Ferdi schreef ook de volgende columns