Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Brood en spelen...

Door: Carl op 2004-03-01

Afgelopen zaterdag heeft mijn vrouw Annika de laatste paar zenders op onze tv ingeprogrammeerd. Het standaardpakket van UPC is niet zo uitgebreid, maar nu kunnen we tenminste ook naar de muziekkanalen MTV, TMF en The Box kijken.

Afgelopen zondag werd ik na Fawlty Towers verrast door de beelden op MTV. Ik zag bekende koppen, namelijk die van James Hetfield, Lars Ulrich en Kirk Hammett. Dan zat er nog een andere kop tussen. Dat zal dan de nieuwe bassist Rob Trujillo wel zijn. Ik besloot te blijven hangen om te zien wat er met de metalen helden zou gaan gebeuren.

De vier heren waren te gast bij het programma MTV Icon, waar ze op een verhoging in de zaal zaten. Een schare fans in de zaal fungeerde als publiek. Op het podium verschenen prominente mensen uit de tv-wereld, die de aarschen van deze metaalgoden eens flink gingen vullen met pluimveren. Iedere ster, van Snoop Doggy Dog en Avril Lavigne tot Sean Penn en Shannon Elizabeth, bleek in zijn of haar jeugd in grote mate beïnvloed te zijn geweest door Metallica. Er vond allerlei verbaal geneuzel plaats over hoe goed, alternatief en rebels deze band wel niet geweest was (let wel: voltooid verleden tijd!).

Daarnaast verzorgden een aantal van hen een optreden. Nu kan ik me wel voorstellen dat bands als Korn en Limp Bizkit de emoties in de zaal kunnen doen golven, maar Snoop Doggy Dog en Avril Lavigne? En wie is in godsnaam Jillian Barbeiri? Leuk moment was overigens het optreden van een komiek. Ik weet zijn naam niet meer, maar hij deed een korte persiflage van Metallica met kinderen. 'If you're happy and you know it, clap your hands'. Dat was dan in ieder geval humoristisch.

Nu telt Metallica voor mij al geruime tijd niet meer mee. Ze zijn met Bob Rock in zee te gaan en hebben een album geschreven hebben wat voldoet aan een andere standaard dan de mijne. Maar ik zal hier niet in sentimenteel gewauwel vallen, want het valt niet te ontkennen dat de band in ieder geval vooruitgang boekt. Ze ontwikkelen zich misschien niet in de door mij gewenste richting, maar het grote publiek smult ervan. De mannen zelf blijkbaar ook. Het viertal zat eerlijk en oprecht te genieten van deze 'Dit Is Uw Leven' show.

Wat ik dan toch zo wrang vind is dat hypocriete gedoe omtrent zogenaamd rebellie en antiautoritair gedrag. Ik durf te wedden dat toen James Hetfield achttien jaar was, hij tegen alles schopte wat de gevestigde orde vertegenwoordigde. Hoe verklaar je anders een titel als 'Kill 'em All'? En dan heb ik het nog niet eens over al die songteksten. Deze verering van MTV Icon gaat mij veel te ver.

Natuurlijk verander je en ontwikkelt een band zichzelf, maar metal staat voor heel andere dingen dan wat ik die avond op tv zag. Het is schandalig hoe de rocksterren van tegenwoordig zich door de media en het publiek laten misbruiken. Neem nou Ozzy Osbourne. Nog niet zo lang geleden snoof, spoot en dronk hij alles wat maar verdovend was. Hij was de slechtheid zelve, vertegenwoordiger het kwade en het duistere. En nu? Nu kan elke idioot van zijn gezinsleven genieten en zich kapot lachen om de hersenloze discussies die daar gaande zijn.

En nu komt de hamvraag: wie is de schuldige? De rocksterren? Gedeeltelijk wel: als zij hun drang naar meer geld in kunnen houden, worden wij niet lastig gevallen met die nutteloze dramadocusoaps over hun leven. De media? Nee: die zijn puur en alleen uit op geld. Het is onze schuld. Wij, het publiek! Wij kopen die shit, we slikken die troep en we kijken en luisteren ernaar. Het is onze eigen schuld. Het is de schuld van de meerderheid. Want de meerderheid heeft het voor het zeggen en de meerderheid wil onzin. Brood en spelen! De cirkel is rond. Of, om in de woorden van een magnifieke film te spreken: abres los ojos, oftewel open je ogen!

Carl schreef ook de volgende columns