Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Muzikanten en seksualiteit

Door: Ferdi op 2004-01-27

De rockband Jethro Tull stond in de jaren zeventig bekend als een band met ballen. Dat gaat tegenwoordig niet meer op voor voormalig toetsenist en voormalig man David Palmer. Want net als dat de band vroeger regelmatig van sound veranderde, heeft transseksueel Palmer onlangs aangeschoven op de operatietafel van de geslachtsdokter. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van Palmer (66) eindelijk in vervulling. “Ik heb dit al gewild vanaf mijn derde”, aldus de kersverse vrouw.

Van een tamelijk excentrieke band als Jethro Tull kun je veel verwachten, maar voor velen kwam het toch wel als een verassing. Al was het in de kringen rondom David – tegenwoordig simpelweg Dee – al wel langer bekend. Palmer maakte tot 1980 deel uit van de band en was verantwoordelijk voor de orkestrale arrangementen waar Tull zo bekend mee werd.

Nu zijn wij bij de LoM wel het een en ander gewend qua opvallend seksueel gedrag binnen de rock. Heeft iemand bijvoorbeeld de autobiografie 'The Dirt' van Mötley Crüe gelezen? Een passage ergens halverwege verhaalt hoe de hele band plus vrienden in de jacuzzi zit te relaxen, als een wel heel goede vriendin binnenkomt. Het meisje wordt gevraagd om de jongeheren stuk voor stuk in de mond te nemen. Tijdens het lezen vraag je jezelf af hoe lang dat arme kind haar adem in heeft moeten houden. Tegelijkertijd ben je blij dat Rob Halford zijn memoires nog nooit heeft opgeschreven.

Nu is homoseksualiteit in de rock minder zeldzaam dan je zou vermoeden. Van Rob Halford wist natuurlijk iedere Priest-fan al jaren al dat hij zich graag van de andere kant liet bedienen. Net als dat het niemand zal verbazen wanneer Justin Hawkins van The Darkness straks bekent alle opties open te houden. Het lijkt echter wel iets wat vooral is besteed aan zangers. Ga maar na: Rob Halford, Freddie Mercury en Hank Von Helvete (Turbonegro) verkiezen nog altijd mannen boven de vrouwen. Gitaristen zijn doorgaans al een stuk heteroseksueler. Ook toetsenisten zijn, als je naar de feiten kijkt, een stuk heteroseksueler dan je bij zo'n instrument zal verwachten. Vandaar ook de verrassingswaarde van toetseniste Dee Palmer, al is het haar natuurlijk van harte gegund.

Intussentijd vraag ik me af of - nu het schaap over de dam is - er meer ooien zullen volgen. Zouden de leden van In Extremo, bijvoorbeeld, binnenkort hun kilts verruilen voor minirokken? Zou Angela Grossow van Arch Enemy zich binnenkort laten ombouwen tot man – of Sabina Classsen van Holy Moses tot vrouw? Zodra het ziekenfonds dergelijke operaties gaat vergoeden, voorspel ik dat de mannen van Textures zich zullen laten ombouwen tot de bandleden van Meshuggah. Let maar op.

Intussen is Dee Palmer op de Canarische Eilanden haar eerste solo-cd aan het opnemen. Over een maand gaat ze op tour in Engeland en later dit jaar moet haar cd uitkomen. Het zal wel even wennen zijn voor diegenen die Dee kenden als een bebaarde, pijprokende man om haar nu te zien als een vrouw. Maar ach, uiteindelijk gaat het nog steeds om de muziek. Als die maar goed is, dan maakt het niet zo gek veel uit of het nou gebracht wordt door een man of vrouw – of iets daartussenin.

Ferdi schreef ook de volgende columns