Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Het einde van Stratovarius

Door: Ferdi op 2004-01-20

Kan iemand Timo Tolkki een glaasje water en een aspirine komen brengen? Het gaat namelijk niet goed met de Finse gitarist van Stratovarius. Na een succesvolle periode waarvan het album 'Infinite' en de bijbehorende zege-tour het hoogtepunt was, is het goed fout gegaan met de band. Dat de band de matige cd 'Elements Pt 2' niet met een tour wilde promoten was een teken dat het niet zo goed met elkaar ging. Zo slecht, dat gitarist Timo Tolkki en zanger Timo Kotipelto eind vorig jaar in de oefenruimte met elkaar op de vuist gingen. De reden? Onenigheid over een nummer.

Het uiteenvallen van de band volgt op het tekenen van een contract van 3 miljoen euro bij Sanctuary Records. Nu staat de rock-geschiedenis vol van voorbeelden van bands die uit elkaar klapten op het moment dat er geld te verdelen viel. Een band waarin bovendien geen plaats is voor ego's anders dan die van de bandleider (Tolkki schrijft 90 procent van de nummers) kan geen weerstand bieden tegen dergelijke druk. Zoals de gitarist het zelf onlangs uitdrukte: “We haten elkaar. Maar het ligt in de Finse natuur om dat soort gevoelens zo lang mogelijk te onderdrukken." Uiteindelijk is de bubbel toch gebarsten.

Inmiddels zit Tolkki met de gebakken peren. Zanger Kotipelto heeft de band verlaten en hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Tolkki probeert met al zijn fanschare niet te verliezen, maar wordt daarbij tegengewerkt door zijn eigen temperament.

Timo – die verslaafd is aan de alcohol en onlangs aan de antidepressiva is geraakt – is namelijk een opvliegend mannetje. Vorig jaar bijvoorbeeld, grapte een fan in het gastenboek dat de gitarist weliswaar geniale muziek schrijft maar een prijs verdient voor de 'uglyest fuck in metal'. Timo reageerde met stoom uit zijn oren. De persoon in kwestie kreeg een boze email dat hij Timo's eer had geschonden en dat hij een dure rechtszaak verwachten kon. Onnodig om te zeggen dat er nooit een rechtszaak is geweest.

Het bovenstaande voorbeeld was een jaar geleden nog een grappig incident, maar staat al lang niet meer op zichzelf. Het ongeleide projectiel Tolkki ontziet momenteel niets of niemand. Hij schoffeert kritische fans op zijn forum, zuipt zich tijdens interviews te pletter, laat kritische recensenten van de promolijst van zijn platenmaatschappij halen en koelt zijn woede op journalisten. Alsof elke kritische vraag een aanval is op zijn integriteit, reageert hij op verbijsterde fans door ze voor rotte vis uit te maken.

Timo gelooft in zichzelf. Timo gelooft dat zijn werkzaamheden een spiritueel onderdeel zijn van een groter plan. “Alle artiesten zijn onbegrepen”, vertrouwde hij laatst de lezers van zijn website toe. “Over honderd jaar wordt jullie het grotere plaatje wel duidelijk.” Ergens is het wel begrijpelijk. Minder duidelijk te begrijpen zijn de vele aanvallen van Timo op zijn fans, waarin hij zich afsluit van zijn fans en mensen met al te kritische vragen de huid volschelt.

Inmiddels balanceert Stratovarius op de rand van de afgrond. De lullige split met zanger Kotipelto komt op het meest ongunstige moment mogelijk, als de band een duur nieuw contract heeft getekend. De groep heeft een nieuwe zangeres die er op zijn zachtst gezegd uitziet als een genetisch gemanipuleerde rolmops wiens vocale capaciteiten bovendien behoorlijk wat te wensen overlaten.

Door de split met de charismatische zanger Kotipelto heeft de onsympathiek overkomende gitarist de toorn van de fans over zich af geroepen. Dat Tolkki die druk niet constructief gebruikt om met een sterke plaat te komen, dat is jammer. De gevolgen zijn nu voor de band. Stratovarius gaat nu verder met een op zijn zachtst gezegd twijfelachtige zangeres. Veel verontwaardigde fans hebben echter de band al in hun gedachten begraven en gaan over tot de orde van de dag.

Tolkki zag ooit als twaalfjarige jongen zijn vader zelfmoord plegen. Die gebeurtenis is hem, begrijpelijk als het is, de rest van zijn leven bijgebleven. Het inspireerde hem om Stratovarius uit te doen groeien tot wat het nu is: een van de grootste metalbands van het moment. Door een samenloop van omstandigheden (geld, ruzie, drank) is de kans groot dat de band nu alles verliest wat ze ooit heeft opgebouwd. Het einde van Stratovarius lijkt daarmee in zicht. Lurkend aan zijn fles whiskey zal Tolkki wellicht verbitterd denken dat de hele wereld tegen hem is. De objectieve toeschouwer weet dat het tegendeel waar is: de enige die hem tegenwerkt, dat is hijzelf.

Ferdi schreef ook de volgende columns