Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Over het kaf en het koren.

Door: Ferdi op 2003-11-01

Wij van de Lords Of Metal hebben laatst een universeel beoordelingssysteem geïntroduceerd onder de medewerkers. Hierdoor worden de scores die een gegeven cd krijgt, gebonden aan een bepaalde waardering. Zoals 'een aardige cd in zijn soort', 'pure bagger', of 'helemaal te wappie'. Het voordeel is dat de lezer nu weet wat voor vlees hij in de kuip heeft en cd's beter onderling kan vergelijken.

Een ander bijkomend voordeel is dat, sinds we op deze manier werken, de waarderingen voor de cd's in sommige gevallen zo'n 10 tot 15 punten lager zijn gaan liggen. Een voordeel zeg je? Ja, een voordeel. Lords Of Metal begon een jaar of wat geleden. Stuk of tien medewerkers, stuk of veertig cd's per maand. Lekker overzichtelijk, en de meeste van die cd's waren nog leuk ook.

Maar die tijd is voorbij. Cd's persen is zo goedkoop dat Jan en Alleman nu een label begint of eigen cd's uitgeeft. Per maand recenseren wij zo'n 130 cd's. Mooi dat er zoveel metal is, maar wie moet dat allemaal kopen?

Wij als de Lords zien het daarom als taak om de krenten uit de pap te vissen. Wij krijgen namelijk de cd's gratis, maar onze lezers moeten er grif twintig euro voor neertellen. En dat weten wij maar al te goed. Daarom onderwerpen wij cd's aan een strengere test dan drie jaar terug.

Ik kan me best voorstellen dat niet iedereen hier even blij mee is. Bands en fans bijvoorbeeld, mailen ons regelmatig omdat ze recensies te streng vinden. Dat is hun goed recht natuurlijk. Want uiteraard vindt iedereen zijn eigen band de beste groep ter wereld. En dan kunnen wij wel stroop gaan smeren en de oncontroversiële score van 75 uitdelen ("voor de moeite"), maar daar is niemand mee gebaat.

Want dat schept valse verwachtingen. Het is niet onze taak om het iedereen naar het zin te maken. En het is al helemaal niet onze taak mensen teleur te stellen. Want dat is wat je krijgt als wij onze taak verwaarlozen: teleurstelling. Mensen die meerdere dure kut-cd's kopen die als 'redelijk' werden aangeprezen, zouden wel eens hun vertrouwen in de metal kunnen verliezen. En voortaan maar te beslissen om hun geld uit te geven aan al die andere dingen in het leven die ook belangrijk zijn.

Streng zijn is niet altijd even makkelijk, maar in deze dure tijden met al die cd's is dat hartstikke nodig. En zolang platenmaatschappijen niet hun verantwoordelijkheid nemen om het kaf van het muzikale koren te scheiden, dan zullen wíj die schifting voor ze maken.

Ferdi schreef ook de volgende columns