Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Vooruitblik: het rock en metaljaar 2011

Door: Richard V. op 2011-01-05

Rond de kerstperiode wordt er door vrijwel alle muziekmedia teruggeblikt op het voorbije muziekjaar 2010. De jaarlijstjes worden opgemaakt en oordelen worden geveld. In de tijdschriften en e-zines die zich richten op hardrock- en metalgenre is de tendens dat 2010 een gemiddeld jaar was. In vrijwel elk subgenre van AOR tot black metal, kwamen wel een aantal goede albums uit, maar geen schijven waarover in 2020 nog wordt gesproken. De ooit populaire band Scorpions bracht hun laatste album en is bezig met een afscheidstournee. Op de valreep kondigde een andere gigant uit het heavy metal genre haar afscheid aan: Judas Priest. De bands die het hardrock en heavy metalgenre vanaf 1980 wereldwijd populair maakten gaan vanaf 2010 geleidelijk afscheid nemen. In 2015 zou het dus goed kunnen dat 2010 wordt beschouwd als het jaar van de ommekeer. Ronnie James Dio was geen afscheidstournee met Black Sabbath gegund. Het overlijden van Dio was daarom een triest dieptepunt. Een andere markante persoonlijkheid die overleed was Peter Steele de voormalige frontman van Carnivore en Type O Negative. Slipknot lid Paul Grey nam een paar snuifjes teveel en overleed aan een overdosis. Op nationaal niveau meldde concertorganisator Mojo dat ze voortaan geen hardrockfestivals in Nederland zullen organiseren. Na het ter ziele gaan van Dynamo Open Air, Fields of Rock, Arrow Festival bleken ook Waldrock en Sonisphere niet meer terug te keren op de concertagenda. Nederland heeft de slag definitief verloren van Duitsland en onze zuiderburen. Terugblikken op 2010 stemt niet al te vrolijk. Daarom kijken we liever vooruit want de toekomst is de periode waar we de rest van ons leven doorbrengen. Vooralsnog beperken we ons tot de komende 365 dagen: het rockjaar 2011.

Nieuwe albums
Met uitzondering van Iron Maiden brachten relatief weinig 'grote' bands het afgelopen jaar een nieuw album uit. In 2011 komen veel meer bekende artiesten met nieuw werk op de proppen. Van klassieke rockers als Mötley Crüe, Kiss, Whitesnake, Aerosmith, ZZ top, Journey, Alice Cooper, Tesla, Mr Big, Saxon en Deep Purple tot progressieve bands als Rush, Dream Theater (de eerste schijf zonder Mike Portnoy), Porcupine Tree, Pain of Salvation, Fates Warning en Evergrey. Metal liefhebbers kunnen hun borst natmaken want Megadeth, Testament, Machine Head, Warrior, Vicious Rumors en Manowar brengen nieuwe cd's op de markt en door menig fan zal reikhalzend worden uitgekeken naar het tweede album van de supergroepen Chickenfoot en Them Crooked Vultures. Het album waar het meest naar wordt uitgekeken is ongetwijfeld de opvolger van 1984: het eerste Van Halen album in 27 jaar met David Lee Roth achter de microfoon.
Voorspelling: het album van het jaar 2011 komt uit het innovatieve trio: Opeth, Tool en Mastodon.

Heruitgaven en box sets
De gloriedagen van de box set lijken alweer achter ons te liggen. Hoewel menig band met een omvangrijk oeuvre nog geen box set op de markt heeft gebracht (Van Halen, Rush, Dream Theater, Gary Moore, Blue Oyster Cult etc.) lijken platenmaatschappijen tegenwoordig de voorkeur te geven aan heruitgaven van individuele albums. Voor 2011 staan o.a. re-releases van Thin Lizzy klassiekers en Ozzy Osbourne eerste en tweede album op de agenda. Rudolf Schenker kondigde al aan dat hij na het laatste concert de hele Scorpions catalogus in speciale edities gaat uitbrengen. Uit de omvangrijke Roadrunner catalogus zullen vermoedelijk ook de nodige re-releases gaan verschijnen nu Roadrunner onderdeel is geworden van de Warner groep waarin ook de grandmaster of the re-issues (Rhino Records) is ondergebracht.

Voorspelling: de beste re-release wordt Diary of a Madman van Ozzy (met veel onuitgebracht Randy Rhoads materiaal).

Concerten en festivals
In 2010 sloegen The Big Four en Iron Maiden ons land nog over en kreeg de concertbranche te maken met een trend waar de platenindustrie al een decennium mee kampt: dalende omzetten. Mojo rapporteerde 30% minder concerten ten opzichte van het vorige jaar en verwacht geen verbetering in 2011. Voor de liefhebbers van stevige muziek liggen in 2011 in elk geval concerten van Rush en Iron Maiden in het vooruitzicht. The Big Four (Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax) komen terug naar Europa en spelen ditmaal in Engeland en het noorden van Frankijk. Het is nog steeds twijfelachtig of ze naar Nederland komen, nota bene het eerste land waar ze populair waren. De Duitse festivals boeren volgend jaar opnieuw goed en het Belgische Graspop festival werkt aan een ijzersterke bill met o.a. Ozzy Osbourne, Judas Priest, Journey, Slipknot, Rob Zombie, Scorpions en Foreigner. Grote rockfestivals mogen dan niet meer georganiseerd worden binnen de landsgrenzen, op kleinere schaal zit men gelukkig niet stil. De organisatoren van Fortarock legden al Paradise Lost, Sacred Reich en Immortal al vast en de dames en heren van de Zwarte Cross contracteerden Black Crowes en Anthrax. Te oordelen naar het aantal clubconcerten lijkt er nog niets te merken van crisis en de dreigende BTW verhoging. Een aantal clubs dreigde in 2010 het loodje te leggen, maar vooralsnog zijn er nog geen deuren definitief gesloten.

Voorspelling: Geen Big Four festival, wel veel arenaconcerten van bands die in het buitenland op de festivalpodia spelen.

Te verwachten nieuwsberichten
Een vooruitblik schrijven is lekker makkelijk. Het is natuurlijk veel spannender om voorspellingen te doen. Veel waarde moeten de lezers van deze website daar overigens niet aan hechten want een gorilla kiest immers ook meer rendabele AEX aandelen als een team van beleggingsexperts. Hier een aantal te verwachten nieuwsberichten in 2011:

· De volgende bands brengen nog één nieuw album uit en gaan op afscheidstournee: AC/DC, Aerosmith, Alice Cooper, Deep Purple, Kiss en ZZ Top
· Bigelf is de heavy band die in 2011 doorbreekt naar een groter publiek
· De dames van Warpaint breken door in het alternatieve rocksegment
· Jimmy Page komt eindelijk met zijn opvolger voor Outrider en meldt dat Led Zeppelin tijdens de openings- of sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen zal optreden
· Soundgarden laat het niet bij een compilatie en gaat een nieuw album opnemen
· Dokken besluit voor de tweede maal tot een reünie
· Roger Waters geeft na The Wall concerten een farewell concert samen met David Gilmour
· Matchbox Twenty en Van Halen komen op de eerste plek binnen in de Billboard albumlijst
· De compilatie cd en DVD van Rammstein wordt de best verkochte heavy schijf in Nederland
· Axl, Slash, Duff, Izzy en Steven komen niet bij elkaar
· Ozzy, Tony, Geezer en Bill wel en duiken eind 2011 de studio in voor een nieuw Black Sabbath album.

Deze column verscheen eerder in Written In Music.

Richard V. schreef ook de volgende columns