Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Idols

Door: Jordy op 2003-04-01

Er is de laatste tijd ongelooflijk veel troep op de Nederlandse tv. Sinds enkele jaren worden we bestookt met onzinnige programma's als Big Brother en Starmaker, waarin een stel mongolen zich laat opsluiten in een huis vol camera's om geld te winnen of om een muzikale 'carrière' te kunnen beginnen. Ook met programma's als Patty's Posse en The Adams Family, waarin de halfbejaarde trutjes Patty Brard en Patricia Paay proberen jong te blijven en hun imago op te vijzelen, wordt het niveau van de Nederlandse televisie niet echt veel hoger. Maar wat absoluut het meest irritante, commerciële, stompzinnige en idiote programma op de Nederlandse televisie genoemd mag worden is absoluut Idols. Gatver, bij het woord alleen al wordt ik misselijk en komen die verschrikkelijke beelden van gillende meisjes, talentloze 'sterren' en lachwekkend domme juryleden naar boven. En dat terwijl ik het programma slechts sporadisch heb gezien! Waarom vind ik Idols zo'n dom kloteprogramma? Nou, dat zal ik eens uitleggen!

Ten eerste is het hele idee erachter zo commercieel en uitbuitend als de neten. Je neemt een paar, zogenaamd “deskundige”, juryleden, laat wat tieners die dolgraag beroemd willen worden zingen en promoot het dusdanig dat ieder TMF kijkend rotjong er in geïnteresseerd is. Doe dan ook nog alsof er van tevoren geen winnaar vaststaat en zorg voor extra veel tranen en verdrietige gezichtjes en hét concept voor een succesvol jongerenprogramma is klaar. Het programma deugt echter van geen kanten. De deelnemers krijgen allemaal een wurgcontract aangeboden waardoor ze geen ene ruk verdienen aan de eventuele singles en albums die ze in de toekomst zullen uitbrengen. De juryleden doen alsof ze heel begaan zijn, maar hebben allemaal de hoge kijkcijfers, hitnoteringen en carrièremogelijkheden na Idols in het achterhoofd. Degenen die het meest verdienen aan dit programma zijn natuurlijk de kijkcijfergeile tv-makers en de verkoopcijfergeile platenmaatschappij. Vrijwel alle inkomsten aan Idols verdwijnen in hun zak en de artiesten mogen blij zijn dàt ze bekend zijn geworden.

Maar hiermee lijkt het misschien alsof ik de artiesten in bescherming neem. Nou, nee hoor! Deze 'talenten' hebben geen enkel recht om zichzelf artiest te mogen noemen. Oké, er zitten er wel een aantal tussen met een goede stem. So what? Er loopt in Nederland zoveel talent rond met een gouden strot! De reden waarom ze zich geen artiest mogen noemen is omdat ze geen eigen teksten mogen schrijven, geen eigen nummers mogen componeren en gewoon braaf een paar jaar lang door anderen geschreven nummers mogen inzingen. Nou, daar ben je lekker mee hoor. Als je jezelf dan nog artiest durft te noemen zit er een gigantische steek los in je bovenkamer, want geen enkel zichzelf respecterend muzikant laat zich dingen voorschrijven. Wat dat betreft heb ik dan wel een beetje respect voor de kerel die uit Idols is gestapt, omdat hij niet zelf mocht schrijven. Na wat research ben ik erachter gekomen dat deze kerel zichzelf Intwine noemt. Maar vervolgens neemt hij wel een nummer op dat erg zoetsappig klinkt en mij spontaan doet kotsen! Wat dat betreft had hij beter bij Idols kunnen blijven, want daar worden net zulke idiote popsongs voor je geschreven.

Waar ik wel blij om ben is dat dit programma, as we speak, godzijdank is afgelopen! Maar dat vermindert de aandacht van de media niet. Ik las in de krant dat winnaar Jamai alle records breekt met zijn nieuwe single. OH NEE! Dat betekent dus dat ik de radio de komende maanden niet meer hoef aan te zetten, omdat dan iedere keer dat klotelied van die irritante etternicht voorbij komt. En dan heb ik het nog niet eens over zijn medefinalist Jim. Jezus, van dat kereltje word ik al helemaal strontziek. Staat hij daar met dat irritante hoofd van hem op dat podium de jeugdige lompheid te symboliseren (ow ow, wat zeg ik nou met mijn zeventien jaren levenservaring) en de harten van meisjes van elf op hol te brengen met dat kattengejank van hem. Als ik hem tegen zou komen zou ik hem echt zo gigantisch uitlachen om zijn misplaatste populariteit. Hij zingt nog slechter dan ikzelf onder de douche met een zware keelontsteking, om maar eens een voorbeeld te geven. De enige reden waarom hij zover is gekomen is het feit dat alle meisjes onder de 13 op hem geilen, en dat levert natuurlijk leuke kijkcijfers op voor RTL 4 & co.

De aandacht van de media vind ik sowieso al erg overdreven. Als één van de deelnemers een scheet liet werd dat al uitgebreid uitgemeten in de media, bijvoorbeeld in het minstens zo lompe programma RTL Boulevard van klier eersteklas Beau Erven van Doorens en collega roddelnicht Albert Verlinden of op de voorpagina's van vele kranten. Wat, in mijn ogen, alles sloeg was de voorpagina van een krant die ik tot die dag altijd zag als een serieuze en informatieve krant: het Algemeen Dagblad. Op de voorpagina stond namelijk een immens grote foto van Jamai met dat irritant lelijke brilletje van hem en een debiel lang verslag. Dat is nog niet het ergste, maar daarnaast stond, haast in een hoekje weggestopt, het nieuws dat Amerika op het punt stond de oorlog te verklaren aan Irak. Het is toch ongelooflijk dat de krant zoveel aandacht besteedt aan een dom jongerenprogramma, maar het laatste nieuws over een allesvernietigende en doelloze oorlog als die Bush ruim een week geleden in Irak startte, haast wordt genegeerd. Dat vond ik heel ergerlijk en tegenvallend van zo'n gerenommeerde krant.

En zo kan ik nog wel uren doorgaan met het spuien van mijn ongenoegen over dit domme en geldverkwistende programma. Wat ik alleen maar duidelijk probeer te maken is dat de Nederlandse media het spoor compleet bijster zijn en allerlei commerciële troep op de buis brengen om de steeds meer consumerende jongeren van hun geld te beroven en zelf de zakken flink te vullen. En Idols is daar niet het enige voorbeeld van, want ook eerder genoemde programma's als Patty's Posse en Adam's Family zijn stupide en worden hopeloos uitgemolken. Ik kan hier natuurlijk geen ruk aan veranderen, maar heb via deze weg wel lekker mijn agressie over een lomp programma als Idols kwijt kunnen raken. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ertussen de lezers van Lords Of Metal meer dan genoeg mensen zijn die mijn mening delen, want ik zie hier niet zo gauw een Idols-liefhebber recensies en interviews over en met de meest agressieve bands op deze aardkloot lezen. Dus, degene die het met mij eens is: Join the club! En wie het niet met me eens is: Get lost! Een journalistiek onbegaafd tijdschrift als Hitkrant of Break Out! past meer bij jouw muzikale smakeloosheid!

Jordy schreef ook de volgende columns