Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Dio - een persoonlijk afscheid

Door: Winston op 2010-05-17

Één van mijn eerste non-KISS platen, samen met 'Van Halen', 'The Number Of The Beast' en 'No Sleep 'Till Hammersmith' was 'Mob Rules', het tweede Black Sabbath album met de geweldige Ronnie James Dio als zanger. Ik was meteen verkocht na het stampende begin van 'Turn Up The Night' en de woorden “A rumble of thunder, I'm suddenly under your spell…” Alsof het ook écht zo was…een betovering was afgeroepen? Later bleek ik door de single en videoclip van Roger Glover's 'Love Is All' al bekend met de stem van Dio en dat was een grappige ontdekking; de man die van de hemel en de hel zong, over draken, wolven en boze ogen bleek nu de stem van die vrolijke tekenfilmkikker. Een mooi lesje relativering dus.

Het duurde even eer dat ik Dio live aan het werk zag, pas bij Sabbaths' 'Dehumanizer' tour was het zover, maar Jezus wat een kracht in die stem en ook nog eens een charmante frontman. Nog een paar maal daarna gezien, ook solo en de laatste keer was op Sweden Rock waar het geluid van Heaven and Hell geplaagd werd door technische problemen maar daardoor extra duidelijk werd wat een steengoede stem hier nog aan het werk was.

Die laatste keer in Zweden is nu dus ook de laatste keer ooit geweest. Nog een groter lesje relativering; ook steengoede stemmen zijn menselijk en mensen gaan. Nou was Dio niet de jongste meer maar zijn drive en passie voor muziek was nog steeds fris. We gaan deze man, dit instituut, heel erg missen en ik pleit voor een wereldwijd eerbetoon; een herdenkingsconcert met een benefiet voor een goed doel. De rock en metal wereld is zonder God op aarde. Ronnie bedankt voor zoveel dat je ons gaf. Rust in vrede.

“So live for today- tomorrow never comes” – RJD 1980


Winston schreef ook de volgende columns