Listen live to Radio Arrow Classic Rock

In Memoriam: Peter Steele

Door: Vera op 2010-04-15

Het is een zwarte dag in de metal geschiedenis. A black number one of this year! Vandaag werd het nieuws verspreid dat Peter Steele, genoegzaam bekend als controversiële frontman van Type O'Negative en Carnivore, gisterenavond (op 14 april 2010) overleden is. Het eerste nieuws van deze tragische gebeurtenis werd de wereld ingestuurd via de Twitter pagina van zijn vriendin Juliya Chernetsky van Fuse TV. Peter was slechts 48 jaar en stierf door hartstilstand, zo luidt het officiële bericht.

Op 15 april 2010 rond de middag stuit ik op de eerste berichten over de dood van Peter Steele. Ontzetting en ongeloof rijzen in me. Het zijn gelukkig nog geruchten en er staat een levensgroot vraagteken achter. 48 jaar, dat is bijzonder jong. Ook al zag de boomlange zanger er de laatste jaren niet al te gezond uit, toch verwacht je allerminst zo'n jobstijding. Op diverse fora wordt al druk gespeculeerd en gereageerd en velen houden het bij de herhaling van een grap uit 2005 om de pijn te verzachten. Toen deed het bericht over Peters dood ook de ronde omdat men op de Type O'Negative website een grafsteen met Peter's naam had gezet met 'Free at Last'. Toen betrof het echter de bevrijding van een bindend platencontract. Een integere reactie van Biohazard-lid Evan Seinfeld deed nu ernstiger zaken vermoeden. Tegen de avond wordt het bericht dan ook bevestigd door bandgenoot/toetsenist Josh Silver en gitarist Kenny Hickey op Blabbermouth: Peter Steele is niet meer. Peter was al enkele dagen ziek toen hij op 14 april overleed aan een hartstilstand.

Peter Steele zal eeuwig herinnerd worden als charismatische frontman van Type O'Negative en Carnivore. Hij wordt geboren op vier januari 1962 in Brooklyn, New York en zal nooit zijn hardcore roots met Brooklyn verloochenen. Nadat Peter metal band Fall Out en 'enfants terribles' van de thrash Carnivore aangevoerd heeft, komt het grote succes met het Type O'Negative album 'Bloody Kisses' in 1993. De videoclips van 'Black No. 1' en 'Christian Woman' bezorgen hem zelfs een status als sekssymbool. Steele – altijd wel te vinden voor een ophefmakende publiciteitsstunt - poseert naakt in Playgirl in 1995. Het volgende Type O'Negative album 'October Rust' is eveneens een groot succes, met de single 'My Girlfriend's Girlfriend' als hitgevoelige single. Het laatste album van de band dateert uit 2007 en ironisch genoeg was de titel 'Dead Again'. Enkele maanden na de release formeert de boomlange muzikant een nieuwe bezetting van Carnivore rond zich waarmee hij, na een omstreden eenmalig concert op Wacken, in december 2007 ook Nederland en België aandoet.

Peter Steele is altijd een markante persoonlijkheid geweest. Zijn zinderende basspel en lage baritonstem hebben vele muzikanten beïnvloed. Zijn drang naar controversie bracht hem meer dan eens in de problemen. Menige tekst van zowel Carnivore als Type O'Negative werd door fatsoenrakkers als oproerkraaiend beschouwd en bijgevolg aangevallen. Peter suste de boel meestal met zwartgallige humor, hij was een meester in rake oneliners. Zijn levensloop was allerminst gelijkmatig en naast grote successen waren er periodes van diepe depressies, drank- en drugsgebruik en zelfs gevangenisstraf. Eén van de meest pakkende interviews dat ik ooit over hem las vermeldde dat hij een poos verdwenen was uit de schijnwerpers om voor zijn oude, zieke moeder te zorgen en dat hij soelaas vond in zijn werk bij de groendienst van New York. De menselijke façade ontdekte ik ook bij hem toen ik er in 2007 een face to face interview mee deed vlak voor het Carnivore concert in Hasselt (B). Hij wou heel de band aanwezig bij dit gesprek en de door tourmanager vooropgestelde twintig minuten werden al vlug drie kwartier, waarin hij openhartig sprak over elk onderwerp dat ik aansneed. Toen ik vandaag het bericht van zijn dood vernam, voelde ik buiten onthutsing dan ook grote dankbaarheid dat ik dit had meegemaakt. Nu een bitterzoete herinnering…

De virtuele wereld wordt op deze avond meer en meer gevuld met berichten van fans en vrienden uit heel de wereld. Een wereld die deze week op haar grondvesten davert. Het luchtruim gesloten door een ontwaakte vulkaan in IJsland, doden in China door een zware aardbeving en doden in India door een zware storm. Peter bekijkt het nu allemaal van boven ons, het ploeteren als nietig wezen op deze planeet is voor hem voorbij. Hij heeft zijn steen in de rivier geworpen waardoor diens loop voor eeuwig een klein beetje veranderd is. May he rest in peace… he will never be forgotten…


Vera schreef ook de volgende columns