Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Gene Simmons Vault Experience - Amsterdam

By: Wim R.

De band KISS bestaat al sinds 1973, in hun lange carrière heeft de band honderden nummers geschreven en opgenomen. Mede oprichter Gene Simmons besloot dat het tijd was om veel onuitgebracht materiaal nu te delen met de liefhebbers. Daar Simmons niet onbekend is met het optimaal exploiteren van producten (check alleen al de officiële KISS online shop maar eens), lanceerde hij de Vault Experience. Alleen door deel te nemen aan één van deze Experiences kun je de hand leggen op al dit niet uitgebrachte materiaal. Op 22 juli 2018 was de zanger en bassist van KISS in Amsterdam aanwezig om de Vaults persoonlijk te overhandigen aan de fans.

Voor ik van wal steek, wil ik Sylvia van der Sluis bedanken dat zij mij als gast in de gelegenheid heeft gesteld aanwezig te zijn bij de Vault Experience in de Gibson Room van de Amsterdam toren.

KISS Kruises of Meet & Greets, zomaar twee van de producten die door de Amerikaanse formatie KISS in de markt gezet zijn. Zit je niet goed in de slappe was, dan gaan deze zaken waarschijnlijk aan je neus voorbij. Heb je wat meer liquide middelen tot je beschikking of spaar je er voor, dan kun je deelnemen aan dit soort evenementen. Een nieuwe loot aan de merchandise boom is ‘The Vault Experience’ van zanger en bassist Gene Simmons. De slimmerd heeft alles wat ooit opgenomen is, goed bewaard. Nu is de tijd dan rijp de fans deelgenoot te maken van al dit niet uitgebrachte materiaal. Een nobel gebaar.

Het geheel is mooi vorm gegeven in de vorm van een kluis van bijna twintig kilo. Naast tien uur muziek, bevat de kluis ook een action figure van Simmons en een vergulden munt. De tien of elf cd’s zijn onderdeel van een dik en rijk geïllustreerd boek. Het boek ziet er mooi uit, met veel foto’s en achtergrondverhalen. Als extraatje is er een geheim compartiment in de kluis te vinden, Simmons belooft dat je daarin unieke dingen uit zijn persoonlijke collectie kan terugvinden. Om het geheel echt bijzonder en exclusief te maken, overhandigd Simmons de kluis persoonlijk aan ieder die deze aanschaft. Nou, klinkt toch allemaal geweldig? Ook is er een Q&A, waar Simmons vragen beantwoord en akoestisch nummers van de boxset speelt. Nog beter! En dat voor de ‘fan friendly’ prijs van zeventienhonderd euro, auw…..dat klinkt dan weer wat minder.

band image


Simmons heeft al Vault Experiences gehouden in de Verenigde Staten, Zweden en Engeland. In de Verengde Staten was voormalig KISS gitarist Ace Frehley vaak te gast. Een mooi extraatje. Nu staat Nederland op de agenda, twee dagen nadat Simmons in Tilburg met zijn band opgetreden heeft. Het spektakel vindt plaats in de Amsterdam toren, een prachtige locatie aan het IJ. De speciale gast bij de Amsterdamse Experience is Golden Earring zanger Barry Hay. Waar de KISS connectie zit, Joost mag het weten. Verder dan een onaardig stukje in de biografie van Hay over de tijd dat hij met KISS in de jaren zeventig toerde, is er volgens mij niet. Zo rond de vijfendertig fans zijn tot aanschaf overgegaan en vandaag aanwezig. Ze mogen elk een gast meenemen. De ruimte is groot genoeg voor de ongeveer zeventig aanwezigen. De twee Nederlanders die het geheel georganiseerd hebben, hebben een prima klus geleverd. Al ruim van te voren zijn de fans aanwezig om zich in te schrijven bij Keith Valcourt van Rhino Records, samen met Simmons het brein achter deze Vault Experiences. Iedere bezoeker krijgt ook maar liefst drie(!) consumptiemuntjes. Toe maar! Om één uur mag men naar de tiende etage, waar de Gibson Room zich bevind. Het leidt tot nerveuze taferelen onder de fans, die nog in staat zouden zijn de trap te nemen naar de tiende etage om een goed plekje te bemachtigen voor de Q&A sessie. Oeps. Lift overbelast…maar wie stapt er uit?

band image


Na een uurtje wachten, is het moment dan daar. Simmons verschijnt op het podiumpje. Hij laat zich uitgebreid fêteren door zijn fans. Adoratie van zijn bewonderaars is de zuurstof waar Simmons niet zonder kan. De eerste twintig minuten speelt Simmons korte fragmenten en beantwoordt hij een paar vragen. Het geheel gedirigeerd door de sluwe Valcourt, die op de juiste momenten ingrijpt en de klok bewaakt. Overigens vraagt Valcourt na binnenkomst aan de aanwezigen om via social media alleen de goede dingen te delen. Als Valcourt van het podium stapt, neemt Barry Hay plaats naast Simmons. Het wordt een beschamende vertoning, die muzikaal niets oplevert. Simmons probeert ‘Radar Love’ uit zijn gitaar te persen, maar de poging sterft in schoonheid. Hay houdt zich afzijdig (‘I am only the singer, I do not know any chords’). Het leukste deel is nog dat Hay vertelt dat Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk jarig is. Via face time wordt de drummer toegezongen door de aanwezigen. Als Hay aan Simmons vraagt om de jarige drummer ook gedag te zeggen is dat precies wat hij doet. Een kort droog ‘Hi’, verder niets.

band image


Dan begint het grote wachten op de ‘quality time’ met Simmons, waarin hij de kluis voorziet van een persoonlijke boodschap en handtekening. Hiernaast mag een ieder twee andere items laten signeren. Nu neemt de bloeddruk van de aanwezigen echt toe. Hier is door iedereen lang naar uitgekeken. Al snel blijkt dat de meeste fans echter niet langer dan vijf minuten binnen (mogen) zijn. Rondom de persoonlijke sessie is een geoliede machine aan de gang. Kluisje erin, kluisje eruit. Na drie uur wachten, worden wij dan ook ontboden voor de audiëntie. Na wat minimale uitwisseling van woorden en het maken van een aantal foto’s, staan we na drie minuten al weer buiten. Verbazing maakt zich meester van mij, maar ik ben een eenling. Iedereen is euforisch (‘hij legde zelfs zijn arm om me heen’), soms zelfs emotioneel. Dit zijn de ware apostelen van KISS. Maar dat merkte ik al na de Q&A, toen één van de aanwezigen het papieren servetje van Simmons (gebruikt om wat zweet van zijn hoofd te vegen), als een waar relikwie in zijn tas stopte. Dat is het goed recht van een ieder, begrijp me niet verkeerd, maar als relatieve buitenstaander bekruipt mij toch het gevoel dat de prijs van zeventienhonderd euro niet opweegt tegen de Experience. Voor Simmons was het echter een lucratief middagje, waar hij in vijf uurtjes tijd bijna vijftigduizend euro binnen harkte. Maar veel beloften zijn niet nagekomen. De persoonlijke items waren vaak niet meer dan standaard merchandise of kalenders van Rhino Records, hoezo persoonlijk? Een jamsessie die tot niets leidt en een persoonlijke ontmoeting van drie hele minuten. Maar de fans gingen tevreden naar huis, dronken van geluk. Wel begrijp ik de bijnaam van Simmons nu stukken beter. Je moet toch wel echt ‘The Demon’ heten, om een duivels plan als de Vault Experience uit te kunnen broeden.

<< previous next >>