Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Wacken Open Air 2017 - Waar kunnen we ons op verheugen

By: Dennis

Met als grote voorbeeld het Dynamo Open Air festival eind jaren tachtig en begin jaren negentig begon Thomas Jensen in 1990 ooit zijn eigen festival in Wacken, een klein slaperig boeren dorpje van welgeteld 1832 inwoners in Schleswig-Holstein, op zo’n 80 kilometer afstand van Hamburg. Wacken Open Air is dit jaar toe aan zijn 28ste editie en elk jaar veranderd het pittoreske dorpje in de grootste metal stad van de hele wereld, met bezoekers uit heel de wereld. 75.000 bezoekers worden er verwacht en samen met crew, bands, dorpsbewoners en pers is Wacken met 85.000 tijdelijke inwoners voor één week lang qua inwoners de derde stad van deze Duitse deelstaat. Met 2,2 miljoen vierkante meter beslaat het festival en kampeer terrein een oppervlakte van zo’n 308 voetbalvelden. Interessant om te weten is dar de organisatie het afgelopen jaar een 7 kilometer lange pijplijn heeft aangelegd voor de aanvoer van vers bier bij de hoofdpodia. Met nog zo’n 3 weken te gaan zijn de voorbereidingen voor het grootste metalfestival ter wereld in volle gang. Lords of Metal blikt kort vooruit op het aankomende Wacken programma.PROGRAMMA HOOFDPODIA

Donderdag 03-08-2017

Op donderdag 3 augustus zal de Wacken huisband Skyline het festival officieel openen met het eerste optreden in de Infield, op de Faster Stage. De band was er bij de eerste editie in 1990 ook al bij (toen nog met Wacken Open Air organisator Thomas Jensen op bas) en fungeert sinds 2009 als opener voor het festival, maar speelt inmiddels wel zonder Jensen.

De donderdag heeft als thema ‘A Night to Remember’ meegekregen en staat met bands als Europe, Accept, Ross The Boss en Status Quo in het teken van ouderwetse hardrock. Maar ook fans van moderne metal worden met Volbeat op hun wenken bediend.

Ross The Boss zal met een speciale Manowar show het publiek gaan vermaken met nummers als ‘Kings of Metal’, ‘Hail & Kill’, ‘Fighting The World’ en de ultieme Manowar klassieker ‘Battle Hymn’. Daarna is het de beurt aan Europe, die op dit moment bezig zijn met een Europese festival-tour. De mannen rondom zanger Joey Tempest en gitarist John Norum zijn met hun actuele album ‘War of Kings’ weer helemaal terug van weggeweest. In 2015 stonden de Zweedse rockers voor het eerst op Wacken in de Bullhead City Circus tent, maar nu mogen ze op het grote podium hun hits als ‘Rock The Night’, ‘Superstitious’, ‘Cherokee’ en niet te vergeten ‘The Final Countdown’ brengen.

Een dag nadat aangekondigd werd dat Status Quo voor de eerste keer op Wacken Open Air zou gaan spelen, overleed gitarist van het eerste uur Rick Parfitt in december vorig jaar. Een grote klap voor de band en de fans, maar the show must go on en zo gaan de Engelse boogiewoogierockers na een carrière van 50 jaar proberen ook Wacken plat te spelen. Dat zal ze vast gaan lukken.

Accept zal een speciale twee uur durende show uitvoeren, bestaande uit drie sets. In het eerste deel worden nummers van het de volgende dag te verschijnen nieuwe album ‘The Rise Of Chaos’ gespeeld, in het tweede deel zal gitarist Wolf Hoffmann samen met het Czech National Symphony Orchestra zijn solo album ‘Headbangers Symphony’ ten uitvoering gaan brengen en in het afsluitende deel knalt Accept er nog een paar klassiekers tegenaan, ondersteund door het eerdergenoemde symfonie orkest. Dat beloofd dus een grootse show te worden met een exclusieve première van het nieuw album! De Deense rockers van Volbeat sluiten de avond op het Infield af met hun enige festival show in Duitsland dit jaar. Na 2012 is dit de tweede headliner show op Wacken voor Volbeat, die hun nieuwe zesde album ‘Seal The Deal & Let’s Boogie’ komen presenteren.Vrijdag 04-08-2017

Vrijdag wordt vroeg opstaan voor fans van Memoriam, die om 11:00 uur al het publiek mogen wekken met deuntjes van hun gelijknamige debuutalbum. Of aan de andere kant van het veld, waar Kadaver hun psychedelische rock ten gehore zullen brengen. Warrel Dane komt met zijn band Sanctuary ook weer eens naar Wacken en Trey Azagthoth heeft met Steve Tucker een oude bekende terug in Morbid Angel gehaald en zal naar waarschijnlijkheid veel materiaal uit het ‘Tucker-tijdperk’ gaan spelen. Interessant zullen ook de shows van Emperor, Lacuna Coil, Paradise Lost, Apocalyptica en Architects zijn. Met Marilyn Manson heeft de Wacken organisatie een zeldzame headliner weten te strikken. Zeker als je bedenkt dat ook Alice Cooper, de godfather of shockrock, dit jaar ook op Wacken speelt. Met Megadeth en Turbonegro heeft Wacken nog twee bands van het grootste kaliber op het podium staan.Zaterdag 05-08-2017

De laatste festivaldag heeft ook nog een sterke billing te bieden. Wat dacht je van headliners Amon Amarth, chartbreaker Kreator (die met hun nieuwe album ‘Gods of Violence’ op nummer 1 in de Duitse album charts stonden) en Alice Cooper. Max & Igor Cavalera die teruggaan naar Roots zal zeker ook een publiekstrekker gaan worden op de zaterdag, en voor liefhebbers van metalcore staan er optredens van Heaven Shall Burn en Walls of Jericho op het programma. Voor death metal moet je wederom vroeg opstaan, want de heren van Possessed trappen om 12:00 op de Faster stage de festival dag af.

PROGRAMMA OVERIGE STAGES

Wacken Open Air telt in totaal acht verschillende podia, waarvan drie op het infield, twee in de Bullhead City Circus Tent, twee in de Wackinger Village en 1 in de Beergarden. Met meer dan 200 geboekte bands over vier dagen tijd is er voor ieder wat wils. Zo zullen alle winnaars van de Metal Battles per land optreden in de Bullhead City Circus Tent, maar daarnaast ook gevestigde acts als Candlemass, Prong, Sacred Reich, Wolfbrigade, Aura Noir, British Lion (Steve Harris!), Katatonia, Soilwork, Tankard, Napalm Death, Nile, Mayhem, Crowbar, Annihilator, Flotsam & Jetsam en Ugly Kid Joe. Via de website van Wacken kun je met de Running Order Tool je eigen programma samenstellen.

Het festival is net als in de afgelopen jaren stijf uitverkocht.

See you in Wacken – Rain or Shine!

Wacken Open Air Home
Wacken Open Air Facebook

<< previous next >>