Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Lords Of Metal - Top 30 - 2015

By: Jan-Simon

Met gepast tromgeroffel en trompetgeschal kunnen we de uitslag melden van de traditionele verkiezing van het album van het jaar door de redactie van Lords of Metal.

Tussen de kerstkalkoen en de oliebollen is gezwoegd en peentjes gezweten door 33 Lords om de – in hun ogen – 15 fraaiste metalplaten van 2015 in de juiste volgorde te zetten. En zoals intussen ook al traditioneel is, is ook dit jaar weer gebleken tijdens het tellen van alle uitgebrachte stemmen dat we te maken hebben met 33 onverbeterlijke individualisten, want ze speelden het klaar om een lijst samen te stellen met in totaal 310 verschillende albums, waarvan er maar liefst 232 door slechts één enkele redacteur werden genoemd. Niet minder dan 10 keer werd een plaat door iemand tot aller-geweldigst en meest fantastisch van 2015 bestempeld, zonder dat een van de 32 collega’s deze plaat in zijn of haar lijst had opgenomen.

Toch kwamen temidden van deze orgie van eigenzinnigheid nog de nodige platen bovendrijven waarover men het eens was: dit waren echt de beste albums van het afgelopen jaar. De strijd spitste zich al snel toe tot een select gezelschap van twee, en op een bepaald moment even drie, bands waarvan halverwege de telling van de stemmen al duidelijk was dat het tussen die bands zou gaan. Maar in een bloedstollende finale die een Eurovisie Songfestival waardig zou zijn geweest viel de beslissing bij de laatste twee binnengekomen stemmen zodat de titel Lords Of Metal album van het jaar 2015 gaat naar:

Amorphis met hun twaalfde album ‘Under The Red Cloud’. Duidelijk geen nieuwkomers in de scene, zette het Finse Amorphis zijn vijfentwintigjarig jubileum extra luister bij met een album dat “de synopsis van de ultieme Amorphis sound (is), met elementen uit heel hun carrière: death/black ruwheid, verfijnde folky ornamenten, progressieve wendingen… maar boven alles melodieus en episch”, aldus recensente Vera. De winnaar is in vele opzichten kenmerkend voor de top 30: Europees (slechts 8 niet-Europese bands bij de eerste 30), Scandinavisch zelfs (10 van de 30 komen uit het hoge noorden) en oud (slechts 8 bands in de top 30 bestaan korter dan 10 jaar waarbij moet worden opgemerkt dat de leden van de “nieuwe” Zweedse superband Avatarium allen al een lange geschiedenis in de metal hebben).Een van de relatieve nieuwkomers in dit veteranenbal is de grote uitdager, de Joop Zoetemelk van deze verkiezing, Ghost met hun derde plaat ‘Meliora’. De controversiële band rond de raadselachtige Papa Emeritus heeft fanatieke fans en even fanatieke haters en binnen Lords of Metal zijn beiden ongeveer in gelijke aantallen aanwezig. Hoe dat kan? Volgens onze Lord MoL die de plaat mocht recenseren zou het wel eens aan de aanstekelijke, melodieuze, bijna poppy muziek kunnen liggen. Een ieder oordeelt zelf, feit is dat Ghost op een haar na de beste plaat van 2015 heeft gemaakt. Volgens ons dan.

De band die met de bronzen medaille aan de haal gaat hoeft eigenlijk geen nadere aankondiging. Toch is het een verrassing dat Iron Maidens ‘Book of Souls’ zo hoog geëindigd is. Een band die al veertig jaar bestaat – net als het op plaats 18 geëindigde Motörhead – en zo’n reputatie heeft, wat heeft zo’n band nog te melden? Heel wat, volgens Richard in zijn recensie. ‘Book Of Souls’ is wellicht Maidens beste album in 15 jaar.

Wat de rest van de top dertig betreft, opvallend is de aanwezigheid van oudgedienden zoals Paradise Lost, My Dying Bride, Motörhead, Venom, Slayer en Blind Guardian die in sommige gevallen helemaal terug lijken te zijn na een zwakkere periode. Qua nieuw bloed letten we vooral op de black metal van Mgla, A Forest Of Stars en Deafheaven en de death metal van “new kids on the block” Tribulation en met name Gruesome.

Ter afsluiting merken we nog op dat september een geweldige maand is geweest voor de metalliefhebbers en de Lords of Metal redactie. Niet minder dan negen van de bovenste dertig albums, inclusief de complete top drie is in die maand uitgekomen.

1. Amorphis - Under The Red Cloud
2. Ghost - Meliora
3. Iron Maiden - Book Of Souls
4. Nightwish - Endless Forms, Most Beautiful
5. Tribulation - The Children Of The Night
6. Mgła - Exercises in Futility
7. Paradise Lost - The Plague Within
8. Baroness - Purple
9. Blind Guardian - Beyond The Red Mirror
10. The Gentle Storm - The Diary
11. Ahab - The Boats Of The Glen Carrig
12. Kamelot - Haven
13. Slayer - Repentless
14. Swallow The Sun - Songs Of The North I-II-III
15. Venom - From The Very Depths
16. A Forest of Stars - Beware The Sword You Cannot See
17. High on Fire - Luminiferous
18. Motörhead - Bad Magic
19. Avatarium - The Girl With The Raven Mask
20. Lamb Of God - VII Sturm Und Drang
21. Gruesome - Savage Land
22. Deafheaven - New Bermuda
23. Melechesh - Enki
24. Soilwork - The Ride Majestic
25. Marduk - Frontschwein
26. Nile - What Should Not Be Unearthed
27. My Dying Bride - Feel the Misery
28. Der Weg Einer Freiheit - Stellar
29. Killing Joke - Pylon
30. Tijad - Cognitive Dissonance

<< previous next >>