Listen live to Radio Arrow Classic Rock
Diamond Head - The Coffin Train

Diamond Head - The Coffin Train

Label : Silver Lining Music | Archive under heavy / power metal

Release type: Full-length CD

Sjak : Een drietal jaren geleden kwam na een afwezigheid van ruim tien jaar de Engelse NWOBHM-band Diamond Head weer eens aanzetten met een nieuw studio-album, dat mij wel kon bekoren maar dat tegelijkertijd zeker geen hoogvlieger was. Nu heeft men de tijd rijp geacht om deze nieuwe plaat `The Coffin Train` op de markt te brengen en eigenlijk kan daar precies hetzelfde van gezegd worden. De band zoekt zijn heil nog steeds in enigszins oubollig maar tevens charmant klinkende jaren tachtig metal met een grote rol voor het lekkere gitaarwerk en de krachtige strot van zanger Rasmus Bom Anderson.

Toch is `The Coffin Train` wat experimenteler van aard dan voorganger `Diamond Head` en dat vind ik niet altijd even geslaagd. De twee openers `Belly Of The Beast` en `The Messenger` klinken erg goed en zijn nummers in de stijl waar Diamond Head bekend mee is geworden (al hebben ze natuurlijk wel een aardig duwtje in de rug gekregen door een niet nader te noemen viertal uit de USA). Vanaf titelnummer `The Coffin Break` wordt het kwaliteitsniveau wat minder consistent en `worden erg goede nummers zoals `Death By Design` en `Shades Of Black` afgewisseld met beduidend minder sterke tracks zoals `The Sleeper` en `The Phoenix.

Voor een band als Diamond Head is het spreekwoord schoenmaker, blijf bij je leest zeker van toepassing en ik had dan ook graag wat meer nummers gehoord zoals `Belly Of The Beast`, wat voor mij toch wel het beste is wat `The Coffin Train` te bieden heeft. Wellicht dat de jongere metal fans onder ons deze innovatie-drang wat beter kunnen waarderen als ondergetekende, maar in mijn beleving is `The Coffin Break` een stuk onevenwichtiger uitgevallen als voorganger `Diamond Head`. Natuurlijk heb ik nog steeds veel respect voor het doorzettingsvermogen van gitarist Brian Tatler, maar de subtiele stijlwijziging die men op `The Coffin Break` heeft doorgevoerd had men voor mij achterwege mogen laten.

<< previous next >>