Listen live to Radio Arrow Classic Rock

Autumn

Marjan Welman. Wie zegt u? Tja, niet veel metalfans zullen bij deze naam opveren. Daar zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd verandering in komen. Deze 22 jarige Achterhôekse schone is namelijk de nieuwe zangeres van de Nederlandse (gothic) metal band Autumn en ze heeft verdienstelijk mee gedaan op de nieuwe Ayreon CD. Daarnaast zit ze ook nog in haar 'eigen' band Elister, waar ze ook de vocalen voor haar rekening neemt. Aangezien ze een oude bekende van ondergetekende is vond ik het tijd voor een interview over wat er in korte tijd allemaal met haar is gebeurd. Gelukkig vond zij de tijd om dat interview te doen. In een regenachtig, steenkoud Arnhem troffen wij elkaar in eetcafé Sint Jan.

By: Wilco | Archive under gothic metal

band imageMarjan, je was tot voor kort vrijwel onbekend in de rock/metal wereld, maar nu gaat alles als een sneltreinvaart. Na Ayreon kwam binnen een maand het nieuws dat je bij Autumn gaat zingen. Hoe kijk je tegen de afgelopen tijd aan?
Ik vind het super en heel bizar om mee te maken. Het was wel mijn droom om dit allemaal met muziek mee te maken. En als je dan zo'n kans krijgt moet je toehappen. Ik had dit echter nooit verwacht, omdat het altijd bij anderen gebeurt. Ik had er altijd wel op gehoopt. Vooral omdat ik zelf veel CD's van Ayreon heb.

Hoe ben je bij Ayreon terecht gekomen? Hoe heb je het voor elkaar gekregen om met dit internationaal bekende nationale project mee te doen?
In 2003 heb ik Arjen (Lucassen red.) een tape gestuurd voor de 'Human Equation' CD. Toen was hij ook op zoek naar vocalisten. Hij vond toen echter dat ik niet over een voldoende eigen geluid beschikte. Ik had wel voldoende kwaliteit zei hij toen. Hij vertelde me pas veel later dat ik toen ook al bij de laatste vier zat! Toen heb ik in 2007 weer een demo gestuurd, met beter geluid dit keer. Als hij het niet zou luisteren had ik gewoon pech gehad. Ik hoorde daar een hele tijd niks van en doen stonden we in het voorprogramma van Stream Of Passion waar Arjan natuurlijk bij was. Toen kreeg ik ineens een mailtje dat hij op de nieuwe CD een stukje muziek had wat goed bij mijn stem zou passen. Ik dacht echt dat iemand een geintje met me uit gehaald had.

In hoeverre is Ayreon nu nog een bezigheid van je?
We hebben natuurlijk de releaseparty in de Stairway gedaan en wat akoestische sessies in platenzaken enz., maar nu is het vrij rustig wat Ayreon betreft. Ik heb alleen op 22 maart nog een radio optreden voor Radio 1. Ze gaan Arjan dan interviewen en ik doe een aantal akoestische nummers mee. (heeft inmiddels plaatsgevonden, red.)

Hoe ervoer je het optreden in de Stairway tijdens de releaseparty? Ik stond namelijk buiten en kon werkelijk niet naar binnen, zo vol was het.
Het ging goed, ik was wel enorm zenuwachtig. Ik had al een akoestische sessie met Arjen gedaan en was dus aan hem gewend. De andere mensen waren voor mij erg spannend. Maar het Ayreon publiek is zo dankbaar. Zo was er iemand die gewoon van emotie stond te huilen en veel mensen begonnen spontaan mee te zingen. Tja, daar wordt je vanzelf blij van en dan zijn de zenuwen zo weg.

Hoe was het om op te mogen treden naast Hansi Kürsch en Floor Jansen?
Vreemd, echt heel raar. Je bent nog helemaal in de roes van alles en ineens staan daar mensen waar ik zelf CD's van heb die zich aan je voorstellen. Dat was echt heel bijzonder. Ik ben maar gewôôn Marjan uut de Achterhôek!

En dan het Autumn verhaal. Hoe ben je daar terecht gekomen?
We, Elister, hebben ooit, in 2003, op paaspop gestaan in Zieuwent, ja ja, of all places hahaha. Daar waren wat Autumn leden bij. Toen hebben we een tijd lang via Myspace contact gehad, maar dat bleef vrij oppervlakkig. Toen vroegen ze om mijn mail adres en telefoonnummer en wat later werd me gevraagd of ik auditie wilde doen voor Autumn. Er was nog één andere goede kandidaat, maar ze hebben dus voor mij gekozen!

Hoe zit het met de tijdverdeling tussen Autumn en Elister? Je kunt immers niet overal tegelijk zijn.
De leden van Elister komen allemaal uit de buurt en we oefenen één keer per week. Hoe intensief het met Autumn gaat worden kan ik nog niet zeggen. De eerste repetitie moet nog komen (heeft zondag 23 maart plaatsgevonden, red.) en dan worden dat soort zaken uitgesproken. Ik geloof dat ze niet zo heel vaak oefenen.

Je gaat dus gewoon door met Elister. Heb je niet overwogen om te stoppen? Je gaat immers ook nog gewoon naar school. En waren de leden van Elister daar niet bang voor na je Autumn toetreding?
Nee, dat heb ik nooit overwogen. Ik hou namelijk van verschillende soorten muziek en Elister is iets heel anders dan Autumn. Ik vind het juist leuk om bieden te doen.De leden van Elister waren er eerst wel bang voor inderdaad, maar ik heb ze op het hart gedrukt dat ze echt niet bang hoeven te zijn.

Ik zelf denk dat jouw ontwikkeling ook wel eens positieve gevolgen voor Elister kan hebben. Hoe denk jij daar zelf over?
Ik heb nog niet echt gemerkt dat Elister populairder wordt of dat er ineens super veel mensen naar optredens komen ofzo. Ik krijg wel berichtjes van mensen die via Ayreon of Autumn bij Elister zijn terecht gekomen. De nummers op myspace worden wel ineens veel en veel meer geluisterd. Ik denk dus ook wel dat het voor Elister wel eens positief kan uitpakken ja.

Bij Autumn wordt je meteen goed in het diepe gegooid. Ik heb vernomen dat jullie optredens hebben op Summerbreeze en Wacken Open Air! Hoe kijk je daar tegen aan? Je staat daar mogelijk voor 45.000 – 65.000 mensen…
Ja, dat vind ik echter doodeng! Maar het lijkt me ook wel heel erg gaaf. Ik ben dan zo bang dat ik mijn tekst vergeet enzo! Ik ga er in ieder geval mijn uiterste best voor doen en ik denk er maar niet te veel over na!

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Elister en Autumn?
Pfffff, wat een vraag, hahaha. Elister is meer groovy en funky terwijl Autumn meer de metal kant op gaat. Autumn is toch wel wat steviger terwijl Elister weer dansbaarder is.

Kan je aangeven wat er zo ongeveer bij Autumn van je verwacht gaat worden?
Zingen! Hahaha. Ik kan daar nog niet zo veel op in gaan omdat dat soort dingen bij de eerste repetitie besproken gaan worden. Als het goed is word ik wel bij de muziek betrokken.

Heb je al ideeën die jezelf bij Autumn wilt uitvoeren?
Nee, dat niet echt. Ik heb wel stukken tekst klaarliggen die ik voor Elister had geschreven, maar die niet echt bij de band passen. Wie weet kan ik ze wel gebruiken bij Autumn. Maar ik ben daar nog niet echt heel veel mee bezig geweest.

Nienke was vrij populair bij Autumn. Op haar vertrek werd veel gereageerd en veel mensen gaven aan haar te zullen missen in de band. Voel jij nu druk haar te moeten vervangen of andere druk als gevolg van de vele reacties op haar vertrek?
Ik heb daar wel over nagedacht. Ik hoop dat mensen mij niet als Nienke II gaan zien. Ik ben gewoon Marjan en wil ook zo gezien worden. Er zullen best een hoop fans afhaken nu Nienke weg is, maar ik heb toch ook wel veel positieve reacties gehad, ook veel uit het buitenland. Hoe dan ook, ik heb er echt super veel zin in.

Hoe zie je zelf je ontwikkeling als zangeres?
Als ik nu oude demo's terug hoor…ik was een stuk jonger. Ik denk dat ik door de ervaring een stuk zekerder ben geworden en dat hoor je terug. Ik heb mezelf goed leren kennen en heb bij Elister ook super veel geleerd.

Heb je zelf al veel reacties gehad om het gebeuren rond Ayreon en Autumn?
Ja, heel veel. Zowel van mensen die ik heel goed ken, maar ook van mensen die ik helemaal niet ken. Veel positieve reacties, ook uit het buitenland, o.a. uit Amerika, Slovenië, en Scandinavië en natuurlijk veel via Myspace. Ook geven veel mensen aan Elister beter in gaten te gaan houden nu ze het hebben leren kennen. Sommige mensen zijn zelf verbaasd dat ik gewoon antwoord geeft om hun mailtjes enzo. Ik vind dat heel normaal eigenlijk. Ik ben nog steeds gewôôn Marjan uut de Achterhôek.

Tijdens ons etentje had je het over een nieuwe band aan het firmament, van een voormalig lid van Transentience.
Ja, ze heten Galanor. Wat voor muziek het precies is weet ik niet, maar ze bestaan nog maar kort en hebben nu al opnames klaar. In de gaten houden, want ik denk dat dat best goed is.

Wie is je favoriete smurf?
(zonder lachen) Mopper smurf denk ik, Smurfin vind ik maar een stomme doos.

Nog wat laatste worden?
Mwah, iedereen moet gewoon naar Elister en Autumn gaan luisteren!

www.autumn-band.com
www.elister.nl
www.ayreon.com

Share this interview with your friends

More information

<< previous next >>